Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV.4516.2H Stupeň a typ vzděláváníOdborné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FÁZE OBLOUKU.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
Western Moje hobby..
Mechanika pohybu koní.
KONĚ Do mých koníčků patří zejména koně. Ke koním chodím každý den od svých sedmi let. Ale je to velice závazný koníček, protože nejde koně jen tak vypnout.
Technická mechanika Pružnost a pevnost Vnitřní statické účinky nosníků, Schwedlerovy věty 19 Ing. Martin Hendrych
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Výběr koní do plemenitby, nákup koně
Teorie jezdectví pro začátečníky Tereza Šteflíčková
Rozdělovací počet Prezentace_14
Stavba těla živočichů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Hydromechanika Měření přetlaku a podtlaku 13
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
Programovatelné automaty CV rozlišení směru pohybu 17
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
Technická mechanika Pružnost a pevnost Průřezové moduly v krutu a v ohybu, Steinerova věta 05 Ing. Martin Hendrych
AnotacePrezentace, která se zabývá úvodem do celých čísel. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci rozpoznají kladná a záporná čísla.
Jednotky základní Prezentace_19
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Pružnost a pevnost Průřezové veličiny v ohybu 17
Statika Prostorová soustava sil 17
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Péče o koně Petra Malečková, DiS..
VÝCVIK JEZDCE.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výchova a výcvik koní -Zásady -Etologický základ -Stupnice vzdělání koně -Základy tréninku.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Taťána Havlíčková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Stupně výcviku koně, drezurní ježdění. Základní výcvik 1. stupeň návyk na hmotnost jezdce – několik týdnů, pomalu vyváženost těla s dlouhým rámcem a nosem.
ODBORNÝ VÝCVIK - Ochranné pomůcky Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Hana Dostálová Název.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníVýcvik.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
ODBORNÝ VÝCVIK - základy vozatajství
Závodní chůze: práce paží 1
Účetnictví – účetní doklady
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strojní zařízení - Stroje na omítání
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
Stroje a zařízení - spoje
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
ODBORNÝ VÝCVIK – výcvik jezdce na kavaletech
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Transkript prezentace:

Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastZemědělství Vzdělávací obor41-53-H/02 Jezdec a chovatel koní Vzdělávací okruhZáklady drezury – základní chody koně Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky se základními chody koně a rozlišení ruchů v těchto chodech. Prezentace slouží pro objasnění daných chodů a ruchů před jízdou na koni. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaChody koně, krok, klus, cval Datum ODBORNÝ VÝCVIK – základy drezury

Základy drezury Chody koně

Krok - střední krok - shromážděný krok - prodloužený krok - volný krok Klus - pracovní klus - shromážděný klus - střední klus - prodloužený klus Cval - pracovní cval - shromážděný cval - střední cval - prodloužený cval

Krok je kráčivý chod v pravidelném čtyřdobém taktu Všechny čtyři nohy jednotlivě a po sobě vykračují a došlapují bez fáze vznosu. Mezi těmito ruchy musí být vždy zřetelný rozdíl v držení těla koně a v překračování.

Střední krok uvolněný, pravidelný a nenucený krok středního prodloužení kůň zůstává na přilnutí, kráčí energicky se stejnými a rozhodnými kroky zadní nohy došlapují před stopy předních nohou

Shromážděný krok kroky jsou kratší, ale vznosnější kůň zůstává na přilnutí, pohybuje se odhodlaně vpřed krk je zvednutý a vyklenutý, kůň se zřetelně „nese“ hlava se přibližuje kolmici záď je angažovaná s dobrou akcí hlezen zadní kopyta došlapují do stopy předních, nebo poněkud za ně

Prodloužený krok Kůň zabírá co nejvíce prostoru, aniž by spěchal a porušil pravidelnost kroků Zadní nohy došlapují výrazně před stopy předních kopyt Jezdec dovoluje koni natáhnout hlavu a krk bez ztráty spojení s koňskou hubou

Volný krok (na volné otěži) Je krok k uvolnění, při němž je koni dána úplná volnost ke snížení hlavy a vytažení krku

Klus Dvoudobý chod se střídáním diagonálních nohou (levá přední a pravá zadní a naopak) Každý klusový krok je oddělen okamžikem vznosu

Pracovní klus Je chod mezi shromážděným a středním klusem. Kůň je na stupni výcviku, kdy ještě není připraven pro shromážděné chody. Kůň zůstává na přilnutí, jde vpřed stejnými a pružnými kroky s dobrou akcí zádě.

Shromážděný klus Kůň zůstává na přilnutí, pohybuje se vpřed se zvednutým a vyklenutým krkem. Zadní nohy udržují energický kmih a umožňují velkou pohyblivost plece „nesení se koně“ Kroky jsou méně prostorné bez ztráty pružnosti a kadence

Střední klus Je chod s mírnějším prodloužením kroků z aktivní zádě, ve srovnání s klusem prodlouženým a „kulatější“ bez spěchání. Hlava koně je mírně před kolmicí Kroky mají být stejné a celý pohyb vyvážený a nenucený

Prodloužený klus Kůň zabírá největší možný prostor, nepospíchá, délka kroků je co nejdelší a vychází z aktivity zádě Jezdec dovoluje koni prodloužení rámce s uvolněným týlem k získání co největšího prostoru Přední nohy došlapují na místo, na které ukáží

Cval Je třídobý chod s lehkými, kadencovanými a pravidelnými skoky. Nohosled při cvalu vpravo: levá zadní, levá diagonála(současně levá přední a pravá zadní), pravá přední následovaná momentem vznosu, kdy jsou všechny čtyři nohy ve vzduchu, před příštím cvalovým skokem

Pracovní cval Je chod mezi shromážděným a středním cvalem. Kůň je na stupni výcviku, kdy ještě není připraven pro shromážděné chody. Ukazuje přirozenou rovnováhu a je na „přilnutí“. Pohybuje se kupředu ve stejných, lehkých a kadencovaných skocích, s dobrou akcí zadních nohou.

Shromážděný cval Kůň zůstává na přilnutí, pohybuje se vpřed se zvednutým a vyklenutým krkem. Aktivní záď udržuje kadenci a energický kmih umožňující velkou pohyblivost plece což ukazuje zřetelné „nesení se koně“ Skoky jsou kratší než v ostatních cvalech, bez ztráty pružnosti a kadence

Střední cval Je chod mezi pracovním a prodlouženým cvalem. Prodloužené skoky bez pospíchání s aktivní zádí. Jezdec dovoluje koni nést hlavu trochu více před kolmicí. Skoky mají být nenucené a vyvážené.

Prodloužený cval Kůň zabírá největší možný prostor, délka skoků je co největší bez ztráty klidu a lehkosti, vychází z aktivity zádě. Jezdec dovoluje koni prodloužení rámce s uvolněným týlem k získání co největšího prostoru.

Zdroje: Paalman Anthony, Skokové ježdění. Vydání v češtině první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o., stran. ISBN