Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity:III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04Kra_4 Název DUM: Tuky Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: základní živiny, hlavní zdroj energie, druhy, cholesterol Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje tuky, provede jejich rozdělení, vyjmenuje druhy tuků, vysvětlí pojem – cholesterol. Své znalosti si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce
TUKY
Živiny: Bílkoviny Tuky základní (hlavní) živiny Sacharidy Vitamíny Minerální látky ostatní (nutné) živiny Voda
Význam: hlavní zdroj E (1g uvolní 38,9 kJ) zdroj vitamínů rozpustných v tucích A, D, E, K zdroj nenasycených mastných kyselin ochrana vnitřních orgánů
Složení: z alkoholu a mastných kyselin
Dělení: rostlinné olej živočišné máslo, sádlo, lůj
Nedostatek/onemocnění: nadváha obezita srdeční onemocnění cholesterol (živočišné tuky)
Cholesterol: voskovitá hmota podobná tuku, kterou produkují játra (až 1g denně) ukládá se na stěnách cév měří se v mmol/l - určuje rizikový faktor srdečního onemocnění: do 5,5 mmol/l nízký rizikový faktor do 6,5 mmol/l průměrný rizikový faktor do 7,8 mmol/l zvýšený rizikový faktor od 7,8 mmol/ vysoký rizikový faktor
Kontrolní otázky: Význam tuků pro člověka. Jaké tuky jsou zdravější a proč. Vyjmenuj vitamíny rozpustné v tucích. Rozdělení tuků.
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, ISBN Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová