Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M-1-009 Kovové slitiny a pájky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrická kamna 1.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Rozdělení asynchronních motorů.
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – svařování plamenem.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-002 Předmět FYZIKA.ROČNÍK.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
VY_32_INOVACE_84. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stykače.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Elektroerozívní metody obrábění. jev založený na odebírání částic povrchových vrstev materiálů úběr materiálu je vyvolán periodicky se opakujícími elektrickými.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
VY_32_INOVACE_95.  Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA 
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceZpůsoby.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
PÁJENÍ Výuková prezentace do předmětu UOPK 2OO4 Části strojů Luděk Protivínský Pájení na měkko: Princip Pájedla Páječky Měkké pájky Měkké pájky forma Tavidla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před dotykem neživých částí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Změna objemu při změně teploty těles
Materiály a technologie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Materiály a technologie
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Rovnání a ohýbání.
Materiály a technologie
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Objemové změny těles s teplotou
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Důlní elektrické přístroje
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vlastnosti technických materiálů test
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Transkript prezentace:

Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Kovové slitiny a pájky

1. Dvojkovy – bimetaly, jsou materiály vzniklé spojením dvou různých kovů pájením nebo naplátováním ( ohebné dvojkovy ), každý materiál má jiný součinitel délkové roztažnosti – výsledkem je ohyb.

Kovové slitiny a pájky Použití: v termostatech, jako např. -žehličky -elektrické bojlery -tepelné nadproudové relé -jističe >

Kovové slitiny a pájky 2. Termoelektrické články – jsou tvořeny dvěma dráty z různých materiálů, na jednom konci spojených svařením.Při rozdílu teplot vzniká termoelektrické napětí řádově milivoltů. Použití: - snímače teploty ve spojení s měřícími přístroji.

Kovové slitiny a pájky Kombinace kovů používaných pro termoelektrické články ● Měď – konstantan pro teploty -200 až 400ºC ● Železo – konstantan pro teploty -200 až 600ºC ● Chromnikl – nikl pro teploty 0 až 900ºC ● Platinrhodium – Pt pro teploty 0 až1300ºC

Kovové slitiny a pájky 3. Pájky – jsou kovy a slitiny určené ke spojová- ní kovů pájením. Rozdělení: * nízkotavitelné slitiny např. Woodův kov, který se taví při teplotě 60ºC

Kovové slitiny a pájky * měkké pájky jsou slitiny Pb a Sn s nízkou teplotou tavení do 500ºC - pro elektrotechniku - trubičkový cín s tavidlem - pro technickou praxi – trojúhelníkový průřez

Kovové slitiny a pájky * tvrdé pájky jsou k pájení ocelí a mědi,mosazi, bronzů, niklu..., teplota tání 650 až 950ºC mosaz > zinek > měď >

Literatura: Materiály a technologie (J. Dlouhý – V. Arendáš) Eletrotechnické materiály (M.Ižo, F.Tököly) Elektrotechnologie (Šavel Josef)