PSA_016 Ú VOD DO PSYCHOLOGIE Vyhledávání literatury a psaní práce Jiří Čeněk, PSÚ FF MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Advertisements

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Jak citovat informační zdroje Citace jsou nezbytnou součástí odborného textu. Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT B Učebna UF 219 pátek h.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Knihovnické a informační zdroje Petr Urválek Ústřední knihovna UK 1.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Věcné autority v roce 2016
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Citace a bibliografické odkazy
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Doporučený vzor individuální prezentace
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Pracovní porada Pracovní list.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Název vzdělávacího materiálu
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Citační etika a základní pravidla citování informačních zdrojů
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Pedagogická psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
MINIMATURITY
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Formální úprava rešerše
karel oliva Akademie věd ČR
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Gymnasium Jižní Město Praha
VIKMA06 Vyhledávání informací
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Ústřední knihovna FSS MU
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Společné informace o studiu
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
Knihovny a elektronické informační zdroje na Přírodovědecké fakultě UK aneb jak efektivně hledat užitečné vědecké informace Radka Lukášová.
Etické principy ve vědecké práci (Research Integrity)
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Bibliografické citace
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

PSA_016 Ú VOD DO PSYCHOLOGIE Vyhledávání literatury a psaní práce Jiří Čeněk, PSÚ FF MU

V YHLEDÁVÁNÍ LITERATURY A PSANÍ PRÁCE Struktura přednášky Charakteristiky vědeckého textu Kompiláty a plagiáty, kontrola plagiátů na MU Citace (I a II) Citační normy Odborný styl textu (formát, stylistika) Vyhledávání literatury Knihovna Vzdálený přístup Databáze vědeckých textů (Metalib, Google Scholar, Web of Knowledge) Psaní práce Software Qiqqa

C O JE TO ODBORNÝ TEXT ?

P ROČ PÍŠEME ODBORNÉ TEXTY ? Zákon o vysokých školách – Bakalářské a diplomové práce Univerzitně vzdělaný člověk se musí umět dobře písemně vyjadřovat Třídění myšlenek Objevování nových souvislostí Kritické myšlení Role tréningu psaní

F ORMY ODBORNÝCH TEXTŮ Abstrakt/anotace Konspekt (výpisek) Recenze Akademická esej Vědecká stať/BP/DP

A BSTRAKT Stručné shrnutí stati/knihy Max. obvykle 100 slov (600 znaků s mezerami) Pro rozhodnutí zda text číst či nikoliv Základní myšlenka Nové poznatky Pouze slova nesoucí informaci (hutný text)

A KADEMICKÁ ESEJ Americké vs. Evropské pojetí Argumentace vs. Prokázání znalostí Evropské pojetí Definice problému Shrnutí znalostí o problému Úvaha o problému (na základě literatury) Shrnutí úvahy a vyvození důsledků Struktura: 1. Úvod: vymezení cíle a otázek, historie a vývoj jevu, informace o jevu, shrnutí poznatků 2. Jádro úvahy 3. Závěr: shrnutí výsledků úvah, vyvození důsledků + nastínění budoucích úkolů Více viz. Kubátová, H.

A KADEMICKÁ ESEJ

V ĚDECKÁ STAŤ (DP) 3 základní formy vědeckých textů: Článek v odborném časopisu Kniha (monografie) BP/DP Teoretická Empirická Struktura: 1. Vymezení problému a cílů 2. Shrnutí dosavadních přístupů 3. Výzkumné otázky 4. Vlastní výzkum

L ITERÁRNÍ REŠERŠE

C O JE TO LITERÁRNÍ REŠERŠE ? Cíl: vytvořit kritický přehled současných znalostí o konkrétním tématu Předchází návrhu výzkumných projektů (oprávněnost výzkumu) XXX „ Chci zkoumat empatii “ Charakteristika: Logická návaznost Relevantní bibliografické odkazy ve vhodném formátu (viz níže) Správné použití terminologie Ucelený přehled Syntéza předložených informací (kombinace informací a nová interpretace)

C O JE TO LITERÁRNÍ REŠERŠE ? Smysl rešerše: Nebudete bádat na něčem, co už bylo vyzkoumáno Vyhnete se chybám předchůdců Navazujete na minulé výzkumy Identifikace klíčových prací Výběr vhodných metod

C ITACE V ODBORNÉM TEXTU

= uvedení zdroje, odkud jsme čerpali informaci Zpravidla parafrázujeme: vlastní formulace myšlenek jiných autorů

C ITACE V ODBORNÉM TEXTU Přímá citace = „text v uvozovkách“ Na konci vždy seznam literatury podle dané citační normy (viz níže)

C ITACE V ODBORNÉM TEXTU : I A II CITACE Primární = zdroj, o kterém jste četli, ale nečetli jste ho Sekundární = pramen, který jste četli II zdroje nejsou nikdy prezentovány úplně a může také dojít ke zkreslení informace. Pokud není primární zdroj dostupný, ale vy na něj stále chcete odkazovat, odkažte oba prameny – primární i sekundární zdroj v textu, ale v závěrečném seznamu odcitujte pouze sekundární zdroj.

C ITACE V ODBORNÉM TEXTU : I A II CITACE Př: Chcete odkazovat v textu na studii Nguyena a Leeho z roku 1989, o které jste četli ve studii od Beckera a Selingmana z roku Použijte jednu z následujících forem: Poznámka: V závěrečném seznamu citujeme pouze Beckera a Seligmana!!!

C ITAČNÍ NORMY Citovat lze podle různých stylů. Záleží na oboru, v němž působíte.Pokud píšete článek pro nějaký konkrétní časopis, je dobré se předem informovat, jaký citační styl se v redakci používá. Nejčastěji používané styly jsou tyto: ČSN ISO 690 a ČSN ISO česká verze mezinárodních norem pro tvorbu citací tradičních a elektronických dokumentů APA APA - citační styl vytvořený pro potřeby American Psychoogical Association, své uplatnění nachází zejména v psychologii a dalších příbuzných oborech MLA MLA - citační styl využívaný v humanitních oborech (zejména jazykověda), manuál v PDFPDF Chicago Chicago - citační styl pro potřeby společenských věd, popisuje také citování vysokoškolských kvalifikačních prací Harvard - citační styl Harvard Bussiness School Vancouver Vancouver - norma obsahující citační styl pro publikování v časopisech zaměřených na lékařství, biomedicínu, lékařské technologie a zdravovědu, manuál v PDFPDF AMA - citační styl vytvořený American Medical association se využívá zejména v lékařství a oborech zaměřených na biologii, manuál v PDFPDF CSE CSE - citační styl nacházející uplatnění v přírodních vědách

C ITAČNÍ NORMY Pro naše potřeby: APA style Více viz materiál: L. Šťastné ve studijních materiálech

S EZNAM LITERATURY Ne odrážky Podle abecedy Může být dělen (monografie/články v odborných periodicích/internetové zdroje)

P ŘÍKLADY CITACÍ – ZDE ISO 690

P ŘÍKLADY CITACÍ

P LAGIÁTY

P LAGIÁT – NEJHORŠÍ MOŽNÝ PROHŘEŠEK Co je zakázané: Plagiát: záměrné okopírování cizího textu bez uvedení zdroje Koluze: nepřiznání spoluautorství další osoby/předstírání spoluautorství na díle jiné osoby Self-plagiát: necitování vlastních děl Co je neetické: Nedostatečné a nesprávné citování Více viz: vskp/doporuceni/plagiatorstvi/co-je-plagiatorstvi.html vskp/doporuceni/plagiatorstvi/co-je-plagiatorstvi.html

A NEB JAK SI UDĚLAT OSTUDU

A NEB JAK SE NECHAT VYHODIT ZE ŠKOLY

C O SE SMÍ Kompilát: složení myšlenek a závěrů sebraných z více jiných původních textů, ne však kopírování celých doslovných pasáží textu. neobsahuje žádný nový tvůrčí poznatek k tématu je pouze složením již známých a publikovaných faktů a podává ucelený pohled na danou problematiku. použité zdroje se řádně citují Všeobecně známá fakta: Jedná se o takové informace, které jsou obecně známé, nezpochybnitelné, popřípadě snadno ověřitelné ve všeobecných publikacích (encyklopedie nebo základní učebnice). Příklad: „Sněžka je nejvyšší hora České republiky.” „Isaac Newton zformuloval tři základní pohybové zákony.” V případě pochybnosti se doporučuje údaj ocitovat Více viz:

V YHLEDÁVÁNÍ LITERATURY – JAK POSTUPOVAT

K ROK 1: Z ÁKLADNÍ ORIENTACE V TÉMATU FF MU/MZK – najít knihy o tématu katalogy

K ROK 2: I DENTIFIKACE KLÍČOVÝCH STUDIÍ Najít autory, kteří o tématu píší Ze školních počítačů: WebOfScience Z domácího počítače: nutno se přihlásit přes vzdálený přístup:

K ROK 3: Č ETBA Nedá se nic dělat, musí se to přečíst…

P SANÍ V TÝMU Google docs: docs.google.com

P SANÍ PRÁCE – UKÁZKA PRÁCE SE SOFTWAREM QIQQA

R ESEARCH MANAGER – FREE FROM WWW. QIQQA. COM

L ITERATURA H. Kubátová: Rukověť autora diplomky autora-diplomky-pdf