DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ošetřování textilních výrobků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prezentace – výklad učiva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prezentace – výklad učiva
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Diety.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Léčebná výživa 2. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami a druhy dietního stravování. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.

OBSAH Základní léčebné diety 0 - 7

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 0 – TEKUTÁ Po operaci dutiny ústní, trávicího systému Úpravy – tekutá forma (vaření, dušení, rozmixování, rozředění) Vyloučit – alkohol, káva, česnek, cibule Dieta č. 0 – TEKUTÁ Po operaci dutiny ústní, trávicího systému Úpravy – tekutá forma (vaření, dušení, rozmixování, rozředění) Vyloučit – alkohol, káva, česnek, cibule

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 1 – KAŠOVITÁ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, rozmixování Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, kyselé, tučné Dieta č. 1 – KAŠOVITÁ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, rozmixování Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, kyselé, tučné

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 2 – ŠETŘÍCÍ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, pečení, úprava bez tuku Podáváme malé porce 6x denně Vyloučit – smažení, ryby, koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, čokoláda, nadýmavé pokrmy Dieta č. 2 – ŠETŘÍCÍ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, pečení, úprava bez tuku Podáváme malé porce 6x denně Vyloučit – smažení, ryby, koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, čokoláda, nadýmavé pokrmy

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 3 – RACIONÁLNÍ Pro dlouhodobě ležící pacienty bez jiné diety Je připravena dle zásad správné výživy Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké Dieta č. 3 – RACIONÁLNÍ Pro dlouhodobě ležící pacienty bez jiné diety Je připravena dle zásad správné výživy Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 4 – S OMEZENÍM TUKU Po onemocnění žlučníku a chorobách slinivky břišní Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, majonézu, žloutky Dieta č. 4 – S OMEZENÍM TUKU Po onemocnění žlučníku a chorobách slinivky břišní Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, majonézu, žloutky

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 5 – BÍLKOVINNÁ BEZEZBYTKOVÁ Při akutních a chronických průjmových onemocněních Zvyšuje se obsah bílkovin Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, cibule, česnek, zelenina, ovoce Dieta č. 5 – BÍLKOVINNÁ BEZEZBYTKOVÁ Při akutních a chronických průjmových onemocněních Zvyšuje se obsah bílkovin Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, cibule, česnek, zelenina, ovoce

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 6 – NÍZKOBÍLKOVINNÁ Při akutních a chronických onemocněních ledvin Bílkoviny omezeny na polovinu denní dávky Úprava – vaření, dušení bez soli Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, mléčné výrobky Dieta č. 6 – NÍZKOBÍLKOVINNÁ Při akutních a chronických onemocněních ledvin Bílkoviny omezeny na polovinu denní dávky Úprava – vaření, dušení bez soli Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, mléčné výrobky

ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 7 – NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ Při zvýšeném množství tuku v krvi Snižuje se obsah cholesterolu Úprava – připravujeme pokrmy na teflonu (grilování, pečení bez tuku) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, žloutky, smetana Dieta č. 7 – NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ Při zvýšeném množství tuku v krvi Snižuje se obsah cholesterolu Úprava – připravujeme pokrmy na teflonu (grilování, pečení bez tuku) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, žloutky, smetana

ZDROJE Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,