DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Léčebná výživa 2. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami a druhy dietního stravování. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
OBSAH Základní léčebné diety 0 - 7
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 0 – TEKUTÁ Po operaci dutiny ústní, trávicího systému Úpravy – tekutá forma (vaření, dušení, rozmixování, rozředění) Vyloučit – alkohol, káva, česnek, cibule Dieta č. 0 – TEKUTÁ Po operaci dutiny ústní, trávicího systému Úpravy – tekutá forma (vaření, dušení, rozmixování, rozředění) Vyloučit – alkohol, káva, česnek, cibule
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 1 – KAŠOVITÁ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, rozmixování Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, kyselé, tučné Dieta č. 1 – KAŠOVITÁ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, rozmixování Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, kyselé, tučné
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 2 – ŠETŘÍCÍ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, pečení, úprava bez tuku Podáváme malé porce 6x denně Vyloučit – smažení, ryby, koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, čokoláda, nadýmavé pokrmy Dieta č. 2 – ŠETŘÍCÍ Po operaci žaludku, chorobách dutiny ústní, žaludečních vředech Úpravy – vaření, dušení, pečení, úprava bez tuku Podáváme malé porce 6x denně Vyloučit – smažení, ryby, koření, alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, čokoláda, nadýmavé pokrmy
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 3 – RACIONÁLNÍ Pro dlouhodobě ležící pacienty bez jiné diety Je připravena dle zásad správné výživy Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké Dieta č. 3 – RACIONÁLNÍ Pro dlouhodobě ležící pacienty bez jiné diety Je připravena dle zásad správné výživy Vyloučit – koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 4 – S OMEZENÍM TUKU Po onemocnění žlučníku a chorobách slinivky břišní Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, majonézu, žloutky Dieta č. 4 – S OMEZENÍM TUKU Po onemocnění žlučníku a chorobách slinivky břišní Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, majonézu, žloutky
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 5 – BÍLKOVINNÁ BEZEZBYTKOVÁ Při akutních a chronických průjmových onemocněních Zvyšuje se obsah bílkovin Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, cibule, česnek, zelenina, ovoce Dieta č. 5 – BÍLKOVINNÁ BEZEZBYTKOVÁ Při akutních a chronických průjmových onemocněních Zvyšuje se obsah bílkovin Úprava – vaření, dušení (šetřící dieta) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, cibule, česnek, zelenina, ovoce
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 6 – NÍZKOBÍLKOVINNÁ Při akutních a chronických onemocněních ledvin Bílkoviny omezeny na polovinu denní dávky Úprava – vaření, dušení bez soli Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, mléčné výrobky Dieta č. 6 – NÍZKOBÍLKOVINNÁ Při akutních a chronických onemocněních ledvin Bílkoviny omezeny na polovinu denní dávky Úprava – vaření, dušení bez soli Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, mléčné výrobky
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 7 – NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ Při zvýšeném množství tuku v krvi Snižuje se obsah cholesterolu Úprava – připravujeme pokrmy na teflonu (grilování, pečení bez tuku) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, žloutky, smetana Dieta č. 7 – NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ Při zvýšeném množství tuku v krvi Snižuje se obsah cholesterolu Úprava – připravujeme pokrmy na teflonu (grilování, pečení bez tuku) Vyloučit – smažené, koření, alkohol, káva, uzeniny, tučné, sladké, žloutky, smetana
ZDROJE Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,