Potrava 4.3.-7.4.2010
Složky potravy Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy) 2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Složky potravy Správná a vyvážená strava obsahuje • 60% cukrů • 25% tuků • 15% bílkovin
Cukry základní zdroj energie pro organizmus Dělí se na Jednoduché – např. cukr a med (sladkosti) - Složené - např. cereálie
Tuky fungují hlavně jako rezervní zdroj energie konzumace tuků v rozumné míře je důležitá je lepší jíst rostlinné a rybí tuky než živočišné rostlinné a rybí tuky živočišné tuky
Bílkoviny základní složka buněk organizmu základní stavební látky svalů, kostí, chrupavek, buněk a orgánů Dělíme je na Živočišné – např. vejce, mléčné výrobky - Rostlinné – např. brambory, luštěniny, sója
Vitamíny a minerály V potravě můžou být obsaženy také vitamíny a minerály. Různé vitamíny můžou být užitečné. Např. vitamín D podporuje růst kostí.
Otázky a odpovědi Co z obrázků je zdravé? 2. 1. ☺ ☺ 3. 4. 5.
Konec Zdroje: http://www.mte.cz/ , http://www.seznam.cz/