Potrava 4.3.-7.4.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Chemické složení organismů
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Potrava 4.3.-7.4.2010

Složky potravy Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy) 2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Složky potravy Správná a vyvážená strava obsahuje • 60% cukrů • 25% tuků • 15% bílkovin

Cukry základní zdroj energie pro organizmus Dělí se na Jednoduché – např. cukr a med (sladkosti) - Složené - např. cereálie

Tuky fungují hlavně jako rezervní zdroj energie konzumace tuků v rozumné míře je důležitá je lepší jíst rostlinné a rybí tuky než živočišné rostlinné a rybí tuky živočišné tuky

Bílkoviny základní složka buněk organizmu základní stavební látky svalů, kostí, chrupavek, buněk a orgánů Dělíme je na Živočišné – např. vejce, mléčné výrobky - Rostlinné – např. brambory, luštěniny, sója

Vitamíny a minerály V potravě můžou být obsaženy také vitamíny a minerály. Různé vitamíny můžou být užitečné. Např. vitamín D podporuje růst kostí.

Otázky a odpovědi Co z obrázků je zdravé?   2. 1. ☺  ☺ 3. 4. 5.

Konec Zdroje: http://www.mte.cz/ , http://www.seznam.cz/