Problematika nezletilých cizinců bez doprovodu Hana Jamrichová, odbor ochrany práv dětí MPSV Praha, 31. března 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

ŠKOLSKÁ ETOPEDICKÁ ZAŘÍZENÍ
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Voda jak ji neznáme Povolení k nakládání s vodami k Ing. Jana Zmeškalová.
Sociálně právní ochrana dětí (SPOD) Cílové skupiny, orgány SPOD, činnosti SPOD.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie 10. ledna 2013.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Projekt dobrovolných návratů - vyhodnocení Martin Pecina ministr vnitra.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
P RACOVNÍ SKUPINA P OBYTOVÁ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI V L IBERECKÉM KRAJI Shrnutí činnosti za období říjen 2014 – červen 2015 Lucie Fenklová.
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Příspěvek pro seminář Zvláštní dětská zařízení na rozcestí – jak dál?
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Centrum na podporu integrace cizinců
Úřad práce České republiky
Plánování ve školní tělesné výchově
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Hlavní město praha a integrace cizinců
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Pobyt dítěte v zařízení - vybrané možnosti a limity orgánu sociálně-právní ochrany dětí z pohledu veřejného ochránce práv konference „Rodina ohrožená.
PROBLEMATIKA UPRCHLÍKŮ NA ÚZEMÍ ČR
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Seminář s krajskými úřady
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Správa sociálního zabezpečení
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Správa sociálního zabezpečení
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Ohrožené dítě v centru pozornosti státní správy Praha, listopad 2018
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Sociálně právní ochrana dětí
PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Ministerstvo vnitra ČR Statistická data v oblasti migrace
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Problematika nezletilých cizinců bez doprovodu Hana Jamrichová, odbor ochrany práv dětí MPSV Praha, 31. března 2016

Nezletilý bez doprovodu (NBD) dle zákona č. 325/1999 Sb., o azylu se za NBD považuje osoba mladší 18 let, která přicestuje na území bez doprovodu zletilé osoby mající ji v péči, a po takovou dobu, po kterou se skutečně nenachází v péči takovéto osoby, NBD se rozumí i osoba mladší 18 let, která byla ponechána bez doprovodu poté, co přicestovala na území

Statistické údaje Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí k (případy evidované v roce 2015) Tabulka: Celkový počet NBD zjištěných na území ČR Afgánistán81 Alžírsko3 Bangladéš1 Benin1 Bosna a Hercegovina1 Egypt1 Chorvatsko1 Irák4 Irán1 Kosovo1 Mongolsko2 Myanmar (Barma)1 neznámé2 Nigérie1 Pákistán3 Somálsko7 Sýrie42 Celkový součet153

Další údaje Pohlaví Muž146 Žena7 Umístění Diag. ústav Lublaňská, Praha 22 Dětský diag. ústav, U Michelského lesa, Praha 43 VÚSŠŠJ Višňové22 VÚ Klíčov, Čakovická 51, Praha26 ZDC Radlická70 ZDVOP Robinson Stod4 ZDVOP Senožaty5 Žádost o mezinárodní ochranu ano31 ne110

Věk NBD Poznámka: u 13 osob bylo dodatečně zjištěno, že se nejedná o NBD, v tabulce je uveden věk uveden na začátku případu Věk k datu nápadu VěkPočet 0let let0 11let2 12let5 13let8 14let16 15let33 16let49 17let37 18let2

Určování místní příslušnosti OSPOD - dle služebny cizinecké policie Problematika ověření věku - stanovení kostního věku metodou TW3 - pouze specializovaná pracoviště - určení biologického věku nikoliv kalendářního Lékařská vyšetření - písemné vyjádření lékaře o aktuálním zdravotním stavu NBD Problémové oblasti z hlediska orgánů sociálně- právní ochrany dětí (OSPOD)

Umísťování NBD v rámci školské sítě - MŠMT: specializovaná zařízení pro výkon ústavní výchovy: - Zařízení pro děti cizince - Radlická, Praha 5 - Výchovný ústav, Praha 9 – Klíčov - Výchovný ústav, Višňové - Koncepce ochrany a péče o NBD: umísťování v rámci celé školské sítě

Další aktivity - meziresortní spolupráce: MPSV, MV, MŠMT, MZ, ÚMPOD, - vzdělávání pracovníků OSPOD - Metodické doporučení MPSV k postupu obecních úřadů obcí s rozšířenou působností při poskytování sociálně-právní ochrany NBD

Děkuji za pozornost.