Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických trhů v EU a ČR

2 Limity a smysl energetických koncepcí Energetické koncepce versus fundamentální změny na energetických trzích – mýty, které padly Budoucí možné výzvy pro energetické koncepce Závěr Změny energetických koncepcí a dopad na energetiku a do podnikatelského prostředí

Limity a smysl energetických koncepcí

4 Cílem koncepce je „naplánovat“ budoucnost na let dopředu Historie však ukazuje že predikce a skutečnost se značně liší A špatná koncepce může být nakonec brzdou rozvoje Limity a smysl energetických koncepcí (1)

5 Tendence prodlužovat křivky – ceny, spotřeby Zanedbání možnosti fundamentálních změn –A to na straně výroby i spotřeby Nejsou brány v potaz ceny –Vzájemná konkurenceschopnost paliv Je zanedbáván zbytek světa a to i přes stále větší propojení obchodu s energiemi ve světě Nejsme schopni domyslet dopad politických rozhodnutí –Povolenky CO2 –Obnovitelné zdroje Neumíme se poučit z předchozích chyb Neuvažujeme zda lze danou koncepci reálně prosadit Proč se koncepce liší od skutečnosti – základní chyby

6 Koncepce se neustále aktualizují podle skutečnosti – ne naopak Koncepce jsou z velké části neprosaditelné Snižuje se důvěryhodnost koncepcí Koncepce může bránit rozvoji trhu Důsledky

Energetické koncepce versus fundamentální změny na energetických trzích – mýty, které padly

8 V oblasti energetiky není moc oborů, které zažívají tolik změn jako je plynárenství V posledních letech padla celá řada mýtů …a další padnou Všechny tyto skutečnosti zcela změnily energetický trh Fundamentální změny na energetických trzích – mýty, které padly

1. Mýtus - že zásoby plynu v USA jsou nedostatečné a značně naroste dovoz plynu do USA

10 Vývoj odhadů LNG importů do USA

11 Vývoj těžby plynu v USA

12 Vývoz plynu z USA (projekty)

13 Vývoj těžby plynu v USA

14 Zásoby Shale Gas – svět (zdroj EIA)

15 Shale oil (zdroj Argus)

2. Mýtus - Že neexistuje jiná alternativa než olejové vzorce

17 Day-ahead vývoj cen + (olejový vzorec)

18 Nejistota ve vývoji cen Snížení bezpečnosti dodávek v důsledku dlouhodobých kontraktů Zatím spíše krátkodobá řešení a renegociace Dlouhodobě budou olejové vzorce opuštěny a nahrazeny tržními cenami, v konečném důsledku to může značně ovlivnit toky plynu v Evropě Důsledky

3. Mýtus - Že nemůže fungovat konkurence v dodávkách plynu v Evropě

20 Konkurence dodavatelů

21 Pokrytí spotřeby EU

4. Mýtus - Že rozdíly v cenách plynu ve světě nemohou být v řádu násobků

23 LNG landed price

5. Mýtus - Že levný plyn v USA znamená levný plyn v Evropě a že výroba elektřiny bude založena zejména na plynu

25 Henry hub vs NCG (USA vs Germany)

26 Ceny uhlí vs ceny plynu (API2 vs NCG month ahead)

27 Pokles spotřeby plyn v Evropě pro plynové elekrárny (Gwh/d)Země:Fr, Ger, NL, BE, UK

28 Elektřina - plyn nebo uhlí?

29 Zdroj: Reuters

Budoucí možné výzvy pro energetické koncepce

31 Břidličný plyn, shale oil, rozvoj těžebních technologií + trh LNG Přesun průmyslu mimo EU vzhledem k regulaci, cenám povolenek, OZE, apod. Úspory Rozvoj u obnovitelných zdrojů (snížení nákladů), vývoj cen baterií Masivní rozvoj ostrovních systémů založených na OZE díky vysoké ceně příspěvků na OZE + ceně elektřiny Budoucí výzvy

Závěr

33 Regulační autority (stát, EU) nestíhají reagovat na vývoj tržního prostředí –Vývoj legislativy a energetických koncepcí nestíhá absorbovat změny, které se na trhu dějí –Vývoj se významně od predikcí liší –Rychlost legislativní odezvy je dlouhá (viz např. FVE), pomalá náprava zjištěných chyb (biopaliva 2020??) –Stále chybí víra ve funkci trhu, přestože úspěchy fungujícího trhu jsou nezpochybnitelné –Velmi málo jsou analyzované cenové dopady jednotlivých rozhodnutí ačkoliv mohou mít zásadní dopady Závěr

34 Doporučení –Počkat na vývoj těžby břidličného plynu - USA, Čína –Stanovit pouze základní rámce surovinové politiky a energetických koncepcí a vytvářel takový trh, který umožní čestnou a volnou soutěž jednotlivých komodit potažmo podnikatelských subjektů s větší flexibilitou –Ponechat větší volnost v koncepcích a nechat konkrétní řešení na komerčním sektoru –Komerční subjekt vsadí na takovou komoditu, která se podle jeho predikcí bude zdát efektivní - aparát komerčních subjektů a rozsah jejich analýz je zpravidla na podrobnější úrovni, než státní aparát a současně pracuje s vyššími brzdnými mechanismy - jde o vlastní peníze –Zasahovat pouze při vážném ohrožení bezpečnosti dodávek –Usnadnit výstavbu zdrojů a sítí (získání povolení) –Místo nařizování řešit věci spíše cenově –Více analyzovat koncepci z pohledu cen a celosvětového pohledu Závěr

Jaromír Fajman Děkuji Vám za pozornost