HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Novinky v prevenci HIV infekce
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
prosinec Světový den AIDS
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Stáří a právo na důstojný život
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Horizontální témata EU
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Nemoc AIDS v Africe.
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Psychologie II Sociální psychologie
Hrou proti AIDS Je interaktivní projekt primární prevence HIV/AIDS, jehož cílem je dát mládeži možnost netradičním způsobem, tj. hrou, osvojit si základní.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Základní škola, Praha 13, Kuncova 1580
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Nově diagnostikovaný pacient: role sestry a potřebné dovednosti.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka. Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Praktické cvičení Symptomy tlaku (stresu) (1) Prostudujte předložené symptomy tlaku Které z nich jste zaznamenali mezi zaměstnanci ve vaší společnosti?
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Šikanován/Obtěžován vedoucím
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo v digitálním archivu školy
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Flexi Work Komerční banka, a.s. Martina Maričová, Human Resources
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
4. základní teoretické přístupy v sociologii
10. seminář Zdravotnictví.
Rodičovství biologické a pěstounské
AUTOR: Kateřina Křížová
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell

Stigma “… Nebudeme-li oceňovat povahu a vliv stigmatu, žádný z našich zásahů nemůže být úspěšný. AIDS je pravděpodobně nejvíce stigmatizováni nemoc v historii.” Edwin Cameron Legislating an epidemic: the challenge of HIV/AIDS in the workplace ILO

Proč HIV? Strach kolem začátku epidemie Falešné přesvědčení přetrvávají -Spojených se smrtí -Spojená s chováním, které lidé odsuzují -Spojená s pohlavím -Spojená s nezodpovědností Stigma se liší v závislosti na způsobu přenosu v regionu - tedy subsaharskou Afriku: nepřesnosti a sexuální pracovníky

Jak HIV souvisí se stigmou? Přesvědčení a postoje, které hluboce zdiskreditovají a znehodnocují osobu nebo skupinu z důvodu vztahu s HIV

Jak HIV souvisí s diskrminací? Jednání nebo opomenutí, které poškozují nebo popírají služby či nárok na stigmatizováni jednotlivcům

Stigma a diskriminace jsou porušením lidských práv a podkopávají úsilí veřejného zdraví na řešení problematiky HIV a AIDS

Druhy stigmatu Interní nebo osoby samostatně výdělečně stigma -Strach z diskriminace -Obava z negativní reakce Externí -Vládní -Zdravotní péče -Zaměstnanost -Společenství a na úrovni domácností

Klíče příčiny stigma Strach z nákazy virem HIV přes každodenním kontaktu kvůli nedorozumění kolem přenosu HIV Hodnoty, které odkazují lidi s HIV s chováním, které je považováno za nevhodné nebo nemorální

Kdo je ovlivněn? Celosvětové - 5 marginalizovaných skupin obyvatelstva (WHO 2014) -nepříměřené postižených virem HIV -Zvýšení rizika infekce -pravděpodobný přístup ke službám Napadá vás nějaké? -MSM –Lidé, kteří si vstřikují drogy-sex pracovníků -Lidé ve vězení –transexuálové

Dopad stigma - global Polovina všech nových infekcí HIV na celém světě, jsou mezi lidmi, které patří ke klíčovému postiženému obyvatelstvu HIV / AIDS nikdy nebude řízeno, bez respektu a cíleného zapojení s těmito komunitami

Výsledek stigma Nechuť k testování Nechuť odhalit se Ztráta - vztahy, příjem, naději. Špatná péče Méně pravděpodobné, že přístup k léčbě, péči nebo podporu Méně pravděpodobné, aby přijaly preventivní chování nebo přístupové preventivní služby

Skupinová práce Rozdělte se do skupin po 5 Diskutovat o 20 minut 1.Jaké zkušenosti stigmatu jste měli doma, v práci, ve společnosti, protože pracujete s pacienty s HIV 2. Jaké zkušenosti Vaši pacienti mají stigmatu a diskriminace Nominovat osoba, která má zpětnou vazbu

Co mohou dělat zdravotnictví? Každý zodpovědný za boj proti stigmatu Příkladové role Sdílet učení Mluvit otevřeně o HIV / AIDS bez páchání trestné činnosti usnadnit diskusi Vzájemná podpora a sdílení zkušeností Nebát se výzvy stigma