NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.3.3.S 14 TEMA: Dějiny sochařství 8 – Umění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_04_DĚJINY UMĚNÍ IV. – Umění románské.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 16 – Renesance – Niccolo Machiavelli NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1304_romantismus Téma: Romantismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Edita Macků Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
RENESANCE STOLETÍ Mgr. Iveta Vališková
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dějiny ČR – gotický sloh
Reliéf podle Arcimbolda
Úvod do umění renesance v Itálii
Kultura středověku.
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
ARTE POVERA Tematická oblast
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Romantismus.
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Krásný Bůh, cca 1230, hlavní průčelí katedrály v Amiensu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_18
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FEIDIÁS SOCHAŘSké osobnosti KLASICKÉ OBDOBÍ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výtvarné umění starověkého Egypta
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_ O slohu románském TÉMA: STŘEDOVĚK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Česká republika jako součást Evropy
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Úvod do umění renesance v Itálii
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SOCHAŘSTVÍ 2. KLASICKÉ OBDOBÍ 4. st. př. n. l.
Svitavské památky – sochařství
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
TEMA: Homonyma, synonyma, antonyma, paronyma
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Dějiny sochařství 8 – Umění evropské gotiky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Cíl prezentace: Žáci se v tomto díle seznámí s vybranými díly období gotiky, na kterých mohou charakterizovat nový způsob zobrazení v porovnání s postupy typickými pro románské období.

Umění evropské gotiky S pojmy gotika a gotický se spojuje představa uměleckého stylu středověku, který převládal přibližně od 13. do 15. století. Název „gotika“ začali v 15. století razit italští renesanční teoretikové umění a původně znamenal „umění Gótů“, tzn. barbarské umění. Po těžkopádném románském slohu představuje gotika obrat k oduševnělejšímu uměleckému pojetí. S pojmy gotika a gotický se spojuje představa uměleckého stylu středověku, který převládal přibližně od 13. do 15. století. Název „gotika“ začali v 15. století razit italští renesanční teoretikové umění a původně znamenal „umění Gótů“, tzn. barbarské umění. Po těžkopádném románském slohu představuje gotika obrat k oduševnělejšímu uměleckému pojetí.

Madona z Kružlowé, 1410 – Korunování panny Marie

V období gotiky se již projevuje větší úloha měšťanstva, které se často stává objednavatelem a také mecenášem umění. V rysech obličeje Madony z Kužlowé a hlavy apoštolů na oltářích je patrné, že modelem stáli řezbářům měšťanští chlapci a dívky. Stejně tak využívají jako předlohu řezbáři a sochaři ve svých dílech soudobé oděvy.

Madona s dítětem, Avignon, poč.14.stol.

Klanění tří králů, mramorový reliéf na kazatelně baptisteria v Pise, dílo Niccola Pisana, vyznačuje znaky antické plastiky a vybočuje tak z forem typických pro 13. století. Tento příklad dokazuje, jak silná byla antická tradice v Itálii.

Klanění tří králů, mramor. reliéf, Pisa, 1260

Náhrobek infanta Alfonsa, Burgos,

Plastika Santi Quattro Coronati (Florencie) Nani di Banca je příkladem přechodu pozdní gotiky do období rané renesance. Figury plastiky se vyznačují znaky antického sochařství. V podstavci plastiky autor vytvořil pohled do stavitelské a sochařské dílny.

Santi Quattro Coronati, mramor, Flor., 1414

V období gotiky se součástí staveb chrámů stává větší podíl malířství a sochařství, zejména volná kamenná plastika řezbářství a zlatnictví. Objevuje se také ve větší míře ornament. Tvůrčími centry gotického umění se stávají Avignon, Paříž, Kolín nad Rýnem a Praha. Pozdní gotika nastupuje během 1. poloviny 15.stol., zatímco v Itálii již vzniká renesance.

Použitá literatura: Použitá literatura: STADLER, Wolfgang. Dějiny sochařství. 1.vydání. Praha: Rebo, ISBN PIJOAN, José. Dějiny umění vydání. Praha: Knižní klub a Balois, ISBN PIJOAN, José. Dějiny umění vydání. Praha: Knižní klub a Balois, ISBN BURKE, Peter. Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, ISBN WINCKELMANN, Johan Joachim. Dějiny umění starověku: Stati. 1. vydání. Praha: Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, ISBN