Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_45_Polymelodický hudební sloh (závěr gotického umění) Téma Polymelodický sloh (Ars antiqua, Ars nova) Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Polymelodický hudební sloh
Gotika Ars antiqua, Ars nova

3 Anotace Prezentace je určena žákům 6. a 7. tříd.
Žáci se seznamují s nejstarší polymelodickou hudbou, která byla ještě před renesancí. V prezentaci jsou nastíněny i jednotlivé generace škol, které v této době vznikaly.

4 Ars antiqua (staré umění)
Tento hudební styl je kompoziční technikou gotiky – 12. – 13. století. Rozvíjí se vícehlasý zpěv. Přechází se od dvojhlasu až ke čtyřhlasu. V tomto období vznikají různé typy škol, které jsou samostatným prvkem různých států (Francie, Itálie, Nizozemsko).

5 Škola v období Ars antiqui
NOTREDAMSKÁ ŠKOLA – vznik v průběhu 12. – 13. století v Paříži na kůru v chrámu Notre Dame. Slovem ŠKOLA se rozumí sdružení varhaníků tohoto chrámu, nikoli budovu jak dnes. Zde se začíná uplatňovat vícehlasý zpěv – od dvojhlasu k trojhlasu a čtyřhlasu.

6 Představitelé Notredamské školy
Leoninus – člen Notredamské školy, skladby napsány ve sbírce Magnus liber organi. Perotinus – člen Notredamské školy, Leoninovu sbírku obohatil o další skladby. Adam de la Halle – píše rytířské zpěvy a hudbu v duchu této školy.

7 Ars nova (nové umění) 1 ½ 14. století
Ars nova je podnícena novým filozofickým myšlením, které se promítá do nastupující renesance. Hudební výraz je lidovější, než u Ars antiqui. Tak jako v Ars antice i zde vznikají různé typy škol, které mají značný vliv na vývoj hudby.

8 Školy v období Ars novy Jsou zde různé typy škol.
1. Francouzská – představitel Guillaume de Machaut (sekretář Jana Lucemburského), Philippe de Vitry – dal název celému umění. 2. Italská (florentská) – představitel Francesco Landini – slepý varhaník, skladatel, básník – předzvěst renesanční osobnosti.

9 Seznam použité literatury a internetové odkazy
CMÍRAL, Adolf. Heslo: Staré a nové umění. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 201. MIHULE, Jaroslav. KOVAŘÍK, Vladimír. Heslo: Počátky vokální polyfonie. In: Hudební výchova II., hudba a její svět. Praha: Státní pedagogické nakladatelství str. 276 – 279.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google