10 Evoluce 2016. fyzika rozumění schopnost konat (agency) sítě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Anglicky jsem se rozhodl učit před půl rokem. I took up English six months ago (decided to learn).
Trpný rod Matěj Suchánek.
Jak funguje věda - jak vědci přemýšlejí, - jak přicházejí na své objevy, - co můžeme od vědy očekávat - a co naopak ne Mgr. Jan Kolář, Ph.D. Ústav experimentální.
TB 6_2012. Autonomní agent: rozmnožování práce Autonomní agent je fyzikální systém, který je – podobně jako ta bakterie – schopen v jistém prostředí.
TB 5_2012. Je-li tradice skutečně stále zpřítomňovaným výtěžkem lidské zkušenosti a sedimentem, na kterém jako na starší geologické vrstvě stále stojíme.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Psychologie test.
N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist Co je pravda aneb Důvody, které mne vedou k víře, že existuje Bůh.
Motivační témata a životní příběhy
Education Developments in the United Kingdom Rozvoj vzdělávání ve Spojeném království Diversification and Specialism Diverzifikace a specializace Why and.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Motivační témata a životní příběhy
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Společenské a hospodářské prostředí
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_178 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Míchání barev - výtvarná výchova Mgr. Milena Coufalová - ZŠ Sv
Specifický typ osobnosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Medvídek Pú.
Nemusela se vrátit brzo she didn't have to be back early.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ 007 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr.Stanislava Antropiusová.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present perfect cvičení VY_22_INOVACE_32 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 03 Číslo.
Přeložte zájmena: Translate the Pronouns In each of the following sentences, translate the English pronouns into Czech. Possible variants will be displayed.
Project 3 My project about aeronautics. History aeronautics In the past were aircraft from wood and paper, because paper and wood are very light. But.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 33 Číslo.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 03Číslo.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Verbs about clothes I Číslo vzdělávacího materiálu: AJ2-4 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_22_INOVACE_9 Jméno autora: Irena Moučková Název práce:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_NEZAMĚSTNANOST.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co bude plavat? Co bude plavat na hladině a co ne? PROČ?
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Celková odměna a její komunikace
GE - Vyšší kvalita výuky
GE - Vyšší kvalita výuky
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Socializace Kejřová.
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
Čeština: 9. lekce Czech language: 9th lesson
VY_22_ INOVACE_ 16_ ANGLICKÝ JAZYK 3
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Digital Photography Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

10 Evoluce 2016

fyzika rozumění schopnost konat (agency) sítě

Lorenz Stoer, 16.st A. von Krzesimowskii: Christlicher Wanders-mann, 1756

„sebeorganizované kritično“ self-organized criticality

Použití např. Raup: O zániku druhů

slov. si = čes. si, jsi

Obecným, tj. dlouhodobým, trendem biosféry je co nejvíce rozšiřovat prostor možností, nových typů událostí, které mohou nastat v následujícím časovém okamžiku. Jinak řečeno, obecným trendem je skutečnost, že biosféry rozšiřují počet svých rozměrů tak rychle, jak jen to jde. Kauffman: Čtvrtý zákon

Navíc se společenstva agentů neustále prodírají do něčeho nového – objevují se nové molekuly, nové druhy chování, nové struktury. Tento hlad po novinkách se pokusím matematicky vyjádřit jako „nejbližší příští“. Vesmír neustále prozkoumává kapacitu svého nejbližšího příštího. Nemůže se v něm odehrát všechno: i kdyby existoval mnohokrát déle, než existuje, nebude nikdy schopný vyrobit všechny teoreticky možné řetězce proteinů, zplodit všechny možné druhy bakterií nebo vyzkoušet všechny zákonné systémy. Náš vesmír má tu vlastnost, že se neopakuje, že – mluvou fyziků – je silně neergodický.

Způsoby žití, které byly agenty a jejich vyhledávajícími procedurami úspěšně vyhledávány a dobře zvládnuty, se stanou dobře obsazenými „profesemi“ se spoustou nik. Celý sebekonstruující systém sdílí širší „know-how“ (znalost jak), přesahující znalosti kteréhokoli autonomního agenta pachtícího se ve svém prostředí. Ano, znalosti jsou rozloženy a žádný z autonomních agentů neví, jak funguje systém jako celek, podobně jako nikdo neví, jak funguje dnešní globální ekonomika se svými nesčetnými vazbami, kontrakty, podvody, nadějemi a zklamáním.

Biosféry dlouhodobě produkují autonomní agenty, a to tak rychle, jak jen to jde. Umožňují také účinný vývoj nových způsobů jejich „obživy“, takže se agenti mohou dál rozmnožovat. Jinak řečeno, biosféry neustále zvyšují různorodost toho, co má nastat v nejbližším příštím. Mohou tedy, jak uvidíme dále, udržovat vysoké průměrné hodnoty udržitelného růstu své vlastní „dimenzionality“. Kauffman 4Z

Nedala by se trojice známých zákonů termodynamiky rozšířit o zákon čtvrtý, který by se týkal otevřených termodynamických systémů, o zákon, jímž by se řídily biosféry kdekoli v kosmu, ba dokonce by se jimi řídil i kosmos sám? Jaké vlastnosti musí fyzikální systém mít, aby se stal autonomním agentem? Kauffman 4Z

Autonomní agent je fyzikální systém, který je – podobně jako ta bakterie – schopen v jistém prostředí konat ve vlastním zájmu. Všechny volně žijící buňky a organismy bezpochyby autonomními agenty jsou. A důvěrně známou, přesto však naprosto udivující vlastností autonomních agentů – bakterií, nálevníků, kvasinek, řas, hub, ploštěnců, kroužkovců, všech nás – je to, že neustále, dennodenně, manipulují okolním vesmírem. Plavou, přetlačují se, mrskají sebou, stavějí si úkryty, skrývají se, čenichají a loví.

A tak se organismy, niky a vyhledávací procedury spoluvytvářejí, společně budují. Vytváříme svět, ve kterém žijeme, a to tak, že můžeme – a také to děláme – tento vyvíjející se svět nějak zvládat: jak rychle jej vytváříme, tak se v něm i zabydlujeme. A totéž platí, jak budu tvrdit, i pro ekonosféru. Tato síť tvořená ekonomickými aktivitami, firmami, úkony, pracovními místy, pracovníky, dovednostmi a učením se vynořila během posledních let lidské evoluce.

Malé světy I. - Barabási Sítě malého světa

Malé světy nikdy nekončící síť vzájemných poukazů; encyklopedie; zpět k superpozicím; Mitsein

Vyskytoval se v povídce kůň? Malé světy II. - Eco, Doležel

Malé světy III.- Kauffman Biosféry autonomních agentů

Jedinec (člověk, ale i jakákoli jiná bytost) je jakýmsi „malým světem“, který participuje na obrovském tezauru své řeči- kultury či druhu-kultury či společenstva- kultury, a jeho bytí-tu je náročným hermeneutickým výkonem sebeuplatnění.

Abychom vůbec mohli možné světy srovnávat, musíme považovat dokonce i skutečné nebo aktuální světy za kulturní konstrukty. Takzvaný aktuální svět je svět, ke kterému odkazujeme – správně či mylně – jako ke světu, jejž popisuje Encyclopaedia Britannica nebo časopis Time (svět, ve kterém Napoleon zemřel na ostrově Sv. Heleny, kde dva plus dva rovná se čtyři, kde je nemožné být sám sobě otcem a kde Sherlock Holmes nikdy neexistoval jinak než jako fiktivní postava). Eco TS, 75-76

Historie byla, dějiny tvoříme tak, že roztroušená, osamocená fakta splétáme do příběhu fakta samotná se objevují anebo na ně zapomínáme „proxies“ Dějiny zabudováváme do své přítomnosti tak, aby nám daly smysl a aby pomáhaly v rozvrhu budoucnosti (nejbližšího příštího) Porozumění je nutno si zjednat

Structural evidence for physical relationships among different organelles in the modeled region Marsh B. J. et.al. PNAS 2001;98: ©2001 by The National Academy of Sciences Structural evidence for physical relationships among different organelles in the modeled region. The ER is closely apposed to mitochondria (dark green) (A), clathrin-positive (red) and clathrin-negative (purple) endo-lysosomal compartments (B). (C) Here, 2,119 small (average diameter 52 nm), spherical, non-clathrin vesicles (white) were distributed close to the Golgi and ER. (D) Higher magnification image extracted from tomographic data showing the numerous tethers connecting small vesicles to each other and to Golgi membranes. Bar = 250 nm. (E) Subsets of endo-lysosomal compartments with distinct morphological profiles were clustered together in the Golgi region. (F) Here, 132 dense core vesicles (bright blue; average diameter 100 nm) were present in the Golgi region but were apart from the Golgi stack. Bars = 500 nm.

Organic codes whatever can be: Organic memories whatever is able to: (1) put down, recorded, copied, stored; copy-fidelity (1) read what is encoded in a form of symbols; generates symbols independent on records; interpretation-fidelity (2) sent do a different receiver or obtained from a sender; data or programs (2) communicate experience, respecting or not the established code usage; signs (3) data + hardwired universal rules how to handle them; programs; grammar, semantics (3) perceive sign and possibly symbols & handle them by semiotic and hermeneutic rules (4) knowledge(4) understanding