Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GE - Vyšší kvalita výuky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GE - Vyšší kvalita výuky"— Transkript prezentace:

1 GE - Vyšší kvalita výuky
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar

2 Autor: Mgr. Bronislav Sobotka Název: Zero Conditional
Datum: Cílová skupina: Žáci střední školy Vzdělávací obor: Anglický jazyk Jazyk: Angličtina

3 Anotace: Metodické pokyny:
Pracovní list slouží k vysvětlení (zopakování) použití nultého kondicionálu (Zero Conditional), jeho procvičení a upevnění správného užití. Metodické pokyny: Nejprve jsou žáci seznámeni s typickým užitím tohoto kondicionálu a jeho gramatickou strukturou, poté mají příležitost upevnit si jeho užití za pomoci překladu, na konec je zařazena hra.

4 Zero Conditional – Usage
We use Zero Conditional when we want to say that a result of a condition is always or generally true. We often use it for scientific laws. Both parts of the conditional are in present simple. There is a comma between the clauses if we start with the if clause. If you mix black and white, you get grey. If you leave fish out of water, it dies. I am sad if I get a bad mark .

5 Zero Conditional - Examples
If you heat water to 100 degrees Celsium, it boils. You die if you jump from a fast going train. If you put water into a freezer, it turns into ice. If I am thirsty, I drink something. I am late for school if I oversleep. If you don't eat for a long time, you are hungry. I am not sleepy if I drink strong coffee.

6 Zero Conditional – Form 1
IF CONDITION RESULT If you touch something very hot, you get burn. you mix green and red, you get blue. you leave ice in a hot room, it melts. you don't eat all day, you are hungry. you kick stone with your toe, it hurts.

7 Zero Conditional – Form 2
RESULT IF CONDITION I am sad if my parents shout at me. A hamster dies you shoot him in its head. Dynamite explodes you put it into fire. People are nervous they don't know what to do. I try to sleep more I feel very tired.

8 Zero Conditional - Translation
1. Když potřebuji pomoc, požádám Broňu. 2. Můj učitel je smutný, když nemám domácí úkol. 3. Když zahřejeme vodu na 100 stupňů, vře. 4. Když dlouho běhám, jsem velmi unavený. 5. Dostanete růžovou, když smícháte bílou a červenou. 6. Když sním rajčata, zvracím.

9 Present Continuous - Translation
1. Když potřebuji pomoc, požádám Broňu. 2. Můj učitel je smutný, když nemám domácí úkol. 3. Když zahřejeme vodu na 100 stupňů, vře. 4. Když dlouho běhám, jsem velmi unavený. 5. Dostanete růžovou, když smícháte bílou a červenou 6. Když sním rajčata, zvracím. 1. If I need help, I ask Broňa. 2. My teacher is sad if I do not have my homework. 3. If you heat water to 100 degrees Celsius, it boils. 4. If I run for a long time, I am very tired. 5. You get pink if you mix white and red. 6. If I eat tomatoes, I vomit.

10 Zero Conditional – How many can you list game - Rules
1) We will play in pairs (two people in one team). 2) Your task is to write as many examples of conditions and their results that are always true as possible. 3) All the examples must be in Zero Conditional, make sense and be grammatically correct. 4) You have exactly 5 minutes.


Stáhnout ppt "GE - Vyšší kvalita výuky"

Podobné prezentace


Reklamy Google