Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ informace pro starosty obcí Plzeňského kraje 2011
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC. ÚVODNÍ USTANOVENÍ  Bezpečnostní rada obce byla zřízena jako koordinační orgán pro přípravu na řešení krizových situací.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
VZDĚLÁVÁNÍ STAROSTŮ v oblasti krizového řízení
Institut ochrany obyvatelstva ČR
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Bezpečnost České republiky
BEZPEČNOST, BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Krizové řízení Ing. Jakub Dostál
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Krizové řízení Seminář.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Novela krizové legislativy a způsob zpracování krizového plánu ORP
Bezpečnost České republiky - vývojové trendy - Vilém ADAMEC.
S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí (ORP) Odbor koncepce a koordinace hospodářských opatření Praha 2011.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ Oddělení krizového řízení KRAJSKÝ ÚŘAD KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Wonkova 1142, Hradec Králové.
Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení por. Mgr. Barbora Pálková Školení zpracovatelů PKP
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Postavení a úkoly ozbrojených sil v politickém a bezpečnostním systému ČR Mgr. et Mgr. Jakub Fučík Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií.
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Krizový management ve veřejné správě
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Jednotky požární ochrany
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Bezpečnostní systém ČR
Příprava občanů k obraně státu …
Úkoly k zajišťování obrany státu
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
Zdravotnictví v systému krizového řízení
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého kraje kpt. Ing. Josef Janura, tel , kpt. Ing. Josef Janura, tel ,

Téma, cíle Téma prezentace : Téma prezentace : Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov (dále jen „KP ORP“) Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov (dále jen „KP ORP“) Cíl prezentace : Cíl prezentace : Seznámit starosty obcí správního obvodu ORP Nový Bydžov s průběhem a způsobem zpracování a obsahem KP ORP Seznámit starosty obcí správního obvodu ORP Nový Bydžov s průběhem a způsobem zpracování a obsahem KP ORP

KP ORP Nový Bydžov Důvod zpracování KP ORP Důvod zpracování KP ORP K byl novelizován zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů. K byl novelizován zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů. Krizový zákon ukládá Hasičskému záchrannému sboru Královéhradeckého kraje (dále jen „HZS kraje“) zpracovat do krizové plány správních obvodů obcí s rozšířenou působností, znamená to tedy i KP ORP NB. Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje (dále jen „BRK“) projednala dne „Harmonogram zpracování KP ORP....“, kde je uloženo HZS kraje zpracovat KP ORP do Krizový zákon ukládá Hasičskému záchrannému sboru Královéhradeckého kraje (dále jen „HZS kraje“) zpracovat do krizové plány správních obvodů obcí s rozšířenou působností, znamená to tedy i KP ORP NB. Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje (dále jen „BRK“) projednala dne „Harmonogram zpracování KP ORP....“, kde je uloženo HZS kraje zpracovat KP ORP do

KP ORP Nový Bydžov KP ORP je základním plánovacím dokumentem obsahujícím souhrn krizových opatření a postupů k řešení krizových situací. Jeho účelem je vytvořit podmínky pro zajištění připravenosti na krizové situace a jejich řešení pro orgány krizového řízení (starosta obce s rozšířenou působností, obecní úřad obce s rozšířenou působností, starostové obcí a obecní úřady) KP ORP je základním plánovacím dokumentem obsahujícím souhrn krizových opatření a postupů k řešení krizových situací. Jeho účelem je vytvořit podmínky pro zajištění připravenosti na krizové situace a jejich řešení pro orgány krizového řízení (starosta obce s rozšířenou působností, obecní úřad obce s rozšířenou působností, starostové obcí a obecní úřady) a další dotčené subjekty ve správním obvodu ORP Nový Bydžov a další dotčené subjekty ve správním obvodu ORP Nový Bydžov

4. st 3. st 2. st 1. st MU KS SaP KP HP Havarijní plán KH kraje Krizový plán KH kraje 239/2000 Sb. 240/2000 Sb.

Název Zákon – norma Vyhlašujíc í orgán DůvodÚzemí Doba trvání Válečný stav ÚZ č.1/1993 Sb., čl.43 (Ústava České republiky) ÚZ č.110/1998 Sb., čl.2 (o bezpečnosti ČR) Parlament ČR Je-li ČR napadena nebo je-li třeba plnit mezinárodní smluvní závazky o společné obraně proti napadení. - celý stát není omezen o Stav ohrožení státu ÚZ č.110/1998 Sb., čl.7 (o bezpečnosti ČR) Parlament ČR (na návrh vlády) Je-li bezprostředně ohrožena svrchovanost státu nebo územní celistvost státu anebo jeho demokratické základy. - celý stát - omezené území státu není omezen o Nouzový stav ÚZ č.110/1998 Sb., čl.5-6 (o bezpečnosti ČR) Vláda ČR (na návrh předsedy vlády) V případě živelních pohrom,ekolog. nebo prům. havárií,nehod nebo jiného nebezpečí,které ve značném rozsahu ohrožují životy,zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost - celý stát - omezené území státu nejdéle 30 dnů Stav nebezpečí Z č.240/2000 Sb., §3 (o krizovém řízení) Hejtman kraje (Primátor HM Prahy) Jsou-li v případě živelní pohromy, ekolog. nebo prům. havárie,nehody nebo jiného nebezpečí ohroženy životy,zdraví,majetek,životní prostř. nebo vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek,pokud nedosahuje intenzita ohrožení značného rozsahu a není možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů a složek IZS. - celý kraj - část území kraje nejvýše 30 dnů (prodlou žení - souhlas vlády)

Působnost krizové legislativy MIMOŘÁDNÁ STAV OHROŽENÍ UDÁLOST STAV NEBEZPEČÍ NOUZOVÝ STAV STÁTU VÁLEČNÝ STAV Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení Zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR Zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy Systém nouzového hospodářství Systém hospodářské mobilizace (* Krizový plán ) (* Plán nezbytných dodávek) Zákon č. 239/2000 Sb., o IZS, Zákon č. 238/2000 Sb., o HZS ČR (* Havarijní plán kraje, Vnější havarijní plán, Poplachový plán integrovaného záchranného systému ) * plánovací dokumentace

KP ORP Nový Bydžov Výchozí legislativa a dokumenty Výchozí legislativa a dokumenty - Zákon č. 240/2000 Sb. - Zákon č. 241/2000 Sb. - Nařízení vlády č. 462/2000 Sb. - Metodika zpracování krizových plánů - Směrnice MV k jednotnému uspořádání KŠ - Harmonogram zpracování KP ORP NB - Rozpracované vybrané úkoly z KPK - Krizový plán Královéhradeckého kraje

Základní členění KP ORP A. Základní část B. Operativní část C. Pomocná část KP ORP