NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
POČASÍ VY_32_INOVACE_5A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice,
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_207_JAROSLAV FOGLAR ŠABLONA III/2 JAROSLAV FOGLAR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Alberto Vojtěch Frič. Základní údaje Narodil se 8. září 1882 v Praze Zemřel 4. prosince 1944 v Praze Frič byl český etnograf, cestovatel, botanik a spisovatel.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Pražské červnové povstání
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Utkání PhDr. Vladimír Süss, Ph.D.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jaroslav Foglar.
České Budějovice VY_32_INOVACE_1C_16 Číslo projektu: CZ /1. 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vznik česky psané literatury
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká poválečná literatura I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
RUMCAJS Autoři prezentace :
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Česká republika jako součást Evropy
Česká hymna a její tvůrci
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Vláda prvních Habsburků
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Počátky slovesného umění
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 1. – 5. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUM č.17_ Jaroslav Foglar ČÍSLO MATERIÁLU: 17DATUM: JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

A NOTACE : Prezentace představuje život a dílo spisovatele Jaroslava Foglara. Díky internetovému odkazu se mohou děti také dozvědět zajímavé informace o skautingu.

J AROSLAV F OGLAR 6. července 1907, Praha – 23. ledna 1999, Praha

Ž IVOT Narodil se na Novém Městě pražském. Rodina se však krátce poté přestěhovala do Poděbrad. Když byly Foglarovi 4 roky zemřel na srdeční nemoc jeho otec Jindřich ve věku 39 let. Od té doby žil Jaroslav Foglar pouze s matkou a starším bratrem Zdeňkem. V roce 1914 se ovdovělá paní Foglarová se svými dvěma syny přestěhovala zpět do Prahy, na Vinohrady.

Jaroslav Foglar studoval Veřejnou obchodní školu. Zaměstnán byl třináct let jako úředník, potom jako pedagogický pracovník v domově mládeže. Pod přezdívkou Jestřáb vedl celý život skautské oddíly. Po skončení 2. světové války působil Jaroslav Foglar krátce v časopisu Junák, později začal vydávat časopis Vpřed. Po komunistickém převratu v roce 1948 časopis zaniká.

zemřela maminka Jaroslava Foglara ve věku 102 let. Jaroslav Foglar zemřel po dlouhé nemoci v pražské Thomayerově nemocnici ve věku 91 let! Hrob Jaroslava Foglara na Vinohradském hřbitově v Praze

J AROSLAV F OGLAR A SKAUTING Kromě zaměstnání úředníka se J. Foglar velmi intenzivně věnoval skautingu. Již během svých studií se díky svému staršímu bratrovi seznámil se skautským hnutím. V roce 1924 se stal členem 34. skautského oddílu, kde dostal přezdívku Jestřáb. Ta ho pak provází celý život.

V roce 1925 se Jaroslav Foglar stal zástupcem vedoucího tzv. Dvojky a o dva roky později stál v jejím čele. Po roce 1989 se jméno Jaroslav Foglar a jeho přezdívka Jestřáb stávají pro český skauting symbolem. Jaroslav Foglar vymyslel i tzv. Bobříky. Bobříci jsou určité zkoušky: → bobřík mrštnosti → bobřík míření → bobřík dobrých činů → bobřík odvahy → bobřík mlčení …

Jako třináctiletému mu v roce 1920 vychází literární pokus, báseň Měsíční noci. V roce 1923 vychází Foglarovi časopisecky povídka Vítězství, která byla vlastně prvním krůčkem ke spisovatelské dráze Jaroslava Foglara. Jaroslav Foglar napal 22 knih pro mládež. Knihy mají dva společné jmenovatele: oblibu u několika generací čtenářů vedení k lásce k přírodě, k čestnosti, obětavému přátelství, pracovitosti a odpovědnosti v životě - tedy k ideálům skautingu.

V letech a pak od roku 1964 je Jaroslav Foglar spisovatelem z povolání. Přitom vedl svůj skautský oddíl pod jménem Městská stanice mladých turistů, protože skauting byl zakázán. Po nástupu komunistů byl Jaroslav Foglar jako spisovatel nežádoucí, jeho knihy nesměli vycházet. Teprve v roce 1965, v době částečného uvolnění politické situace, mu vyšla další kniha Tajemná Řásnovka. O dva roky později vyšly Foglarovy knihy Poklad černého delfína a Kronika Ztracené stopy. V obnoveném časopisu Junák vycházejí díly komiksu Rychlé šípy, vzniká televizní seriál Záhada hlavolamu.

Přístav volá – 1934 Boj o první místo – 1936 Hoši od Bobří řeky , vyprávění o prvním seznámení se chlapců z městské čtvrti s přírodou, o jejich prvním stanovém táboře a o plnění bobříků. Čtenář je svědkem toho, jak se z městských, stále se nudících kluků stávají pod vedením Rikitana čestní a slušní kluci.

Tábor smůly – 1938 Chata v Jezerní kotlině – 1939 Historie Svorné sedmy – 1940 Pod junáckou vlajkou – 1940 Záhada hlavolamu , v roce 1969 vznikl televizní seriál pod vedením režiséra Hynka Bočana a zfilmováno v roce 1993 režisérem Petrem Kotkem. Známými rekvizitami jsou např. záhadný hlavolam Ježek v kleci, Tleskačovo létající kolo nebo tajemný Em, bezeslovná píseň Vontů nebo temné uličky Stínadel.

Když duben přichází – 1944 Stínadla se bouří – 1965 Poklad Černého delfína – 1966 Kronika Ztracené stopy – 1967 Dobrodružství v Zemi nikoho – 1968 Tajemství velkého Vonta – 1986 Život v poklusu – 1990 Nováček Bubáček píše deník – 1990 Jestřábe, vypravuj I., II. – 1990 Výprava na Yucatan – 1990 Strach nad Bobří řekou , do životů hochů od Bobří řeky zasáhne německá okupace.

Dobrodružství v temných uličkách , souborné vydání trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Hlavními postavami jsou Rychlé šípy. Příběhy Rychlých šípů , příběhy Rychlých šípů převedené do prózy. Rychlé šípy je název fiktivního klubu pěti hochů, jimiž byli Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka

Náš oddíl – 1992 Závod o modřínový srub – 1993 Modrá rokle , podle kreslených seriálů Kronika Hochů od Bobří řeky I., II. – 1996 Z Bobří hráze Památník Jaroslava Foglara ve Sluneční zátoce nedaleko Ledče nad Sázavou.

DIVADELNÍ HRY Tábor ve Sluneční zátoce – 1939 Tajemství Jezerní kotliny – 1970 Příběhy Medvědí družiny Pim a Red Za poklady starých Inků K pramenům neznámé řeky Rychlé šípy ………

Stříbrná svastika Náčelnictva – 1930 První cena v soutěži o nejlepší knihu pro mládež vyhlášené nakladatelstvím Melantrich, za knihu Přístav volá – 1934 Skautská láska , jedno z nejvyšších skautských vyznamenání Stříbrný stupeň Junáckého kříže Za vlast , ocenění Foglarovy činnosti za okupace. Řád stříbrného vlka , nejvyšší skautské vyznamenání získal na VIII. junáckém sněmu

Z DROJ INFORMACÍ : AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. kawi.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

P OUŽITÉ OBRÁZKY : AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. PAJA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. kawi.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MENDLÍK, František. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. JIRKASV. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SEDLECKÝ, David. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.