Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_15:Hudební výchova 9. roč. TÉMA: Karel Gott ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Materiál slouží pro seznámení s významnou osobností české populární hudby současné doby a slouží pro výuku HV v 9.ročníku.

3 Karel Gott

4 Životopis: počátky: Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. V mládí se toužil stát malířem a po ukončení školní docházky se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného umění. Když nebyl přijat, odešel do učení (ČKD) v oboru elektromontér. Během učňovských let se věnoval své druhé velké lásce – hudbě a zpěvu. Aby se stal zpěvákem, šel na konzervatoř. V 50. letech příležitostně vystupoval zároveň jako zpěvák – amatér a účastnil se různých pěveckých soutěží. Poprvé na sebe upozornil v roce 1957, tedy v době, kdy v Československu stále ještě doznívala éra swingu a rock’n’roll bylo možné slyšet jen v klubech (Akord klub, Reduta). U poroty sice zcela propadl, avšak dostal nabídku na angažmá v pražských tanečních kavárnách s orchestry (např. Karel Krautgartner). Vedle svého zaměstnání v ČKD začal poloprofesionálně vystupovat jako zpěvák.

5 Již v roce 1957 měl svou nahrávku (písničku věnovanou své mamince), vystupoval po kavárnách a dle svých slov se věnoval zpočátku trampské hudbě, jeho rozvoj však šel dál a v roce 1958 získal první místo v soutěži amatérských zpěváků. V roce 1962 dostal Karel Gott nabídku na angažmá do divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Tento fakt znamenal zásadní zlom v jeho kariéře. Už v tomto roce díky duetu s Vlastou Průchovou „až nám bude dvakrát tolik“ zvítězil v rozhlasové hitparádě. V roce 1963 se jeho interpretace písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté stala hitem roku. Karel Gott vyhrál čtenářskou anketu časopisu Mladý svět Zlatý slavík 1963.

6 Citace Hudba: [online] [cit ]. Karel Gott- Oči sněhem zaváté. Dostupné z WWW: < Obrázek a text: [online] [cit ]. Karel Gott. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google