Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká Morava.
Advertisements

Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
1. Vznik Velké Moravy 1  první skutečný centralizovaný stát na našem území  začala se vytvářet v 8. století, kdy při řekách Morava a Dyje začala vznikat.
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Zámek Červená Lhota se nachází v Jižních Čechách asi 20 km na SZ od města Jindřichův Hradec.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
mnohem jednodušší spíš adorantky se vzpaženýma rukama.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Neolit  Šablona: III/2  Číslo: 68  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“ 
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
2.3 ROZKLAD VÝRAZŮ NA SOUČIN Mgr. Petra Toboříková.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
VY_32_INOVACE_D7.05 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Kateřina Sobková XI.A 2015/16. Lednicko-Valtický areál je jedním z největších pokladů České republiky a světového a kulturního dědictví vůbec nejrozsáhlejší.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
ARCHEOSKANZEN MODRÁ Vytvořila: K. V.. Velkomoravské sídliště středního Pomoraví z 9. století Nachází se nedaleko Uherského Hradiště Významný subjekt osvětlující.
Plzeňský kraj mapy.cz.
N. Sedláková E. Jarabicová
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název vzdělávacího materiálu
Sámova říše a Velká Morava
Co považuješ za největší „vynález“ pravěku? A proč?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
Velká Morava Petr Procházka
Adéla Břečková, Kristýna Vyskočilová
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Czš Veselí nad Moravou Nikola Gajdoštíková 9.B
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
První státní útvary na našem území
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy:Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_10_Londýn_ig2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Iveta.
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Poloha Jeskyně Býčí skála leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, poblíž města Adamov. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V.,MNICHOVICKÁ 62
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
ENEOLIT.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
VELKÁ MORAVA.
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
CHKO Pálava.
Anotace: Klíčová slova:
Doba bronzová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přírodní podmínky na území Slovácka
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Člověk a jeho svět 3. ročník
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně také místo působení věrozvěstů sv. Cyrila a sv. Metoděje

Byly zde nalezeny základy dvanácti kostelů, knížecího paláce, tři kůlové mosty, pozůstatky mocného opevnění a kostelní pohřebiště (přes hrobů)

Mezi nálezy byly nejen šperky a zbraně, ale také spousty každodenních předmětů i věcí ponechaných zesnulým v hrobech

Proslavil je po celém světě nález Věstonické venuše Věstonická venuše je keramická soška z pálené hlíny datovaná do období – př. n. l.

Hradisko, které pochází z 9. stol. Sídlo Mojmírovců Plocha hradiska je obehnána dodnes patrným valem Nachází se zde rotunda, zbytky po domech, základy dvou kostelů i kamenného paláce a pohřebiště Nachází se zde také zámeček Pohansko

Empírový zámeček Stavbu zahájil v r J. Hardtmuth Uvnitř zámečku je muzeum, ve kterém si můžeme prohlédnout třeba nádherné gombíky a jiné šperky, modely kostela, dvorce i obrazy

Bylo osídlené už od pravěku V 9. stol. bylo území Starého Města hlavní součástí Veligradu Nachází se zde kostel sv. Michaela, kostel sv. Víta, kaple sv. Jana Křtitele a základy 4 kostelů Již v 6. stol. zde vzniklo několik řemeslnických osad, nejznámější jsou hradiska Na Valách a sídliště Na Špitálkách

Je jedinou stavbou v ČR v níž 2000 let staré cihly dodnes plní svoji funkci

Našel se zde Památník Velké Moravy a také kostrové i žárové hroby Byly zde odkryty pozůstatky 45-ti leté ženy, kterou nechal pohřbít manžel kolem r př. n. l.

archeologicke-naleziste-mikulcice