Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

OBEZITA.
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Celiakie Zuzana Chaloupková.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
stravovací režim školáků
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Obezita Hejmalová Michaela.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
ZDRAVÍ “Jak si zajistit dlouhodobé zdraví a ideální váhu“ Průvodce Vaším zdravím.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Ivana Trefilíková 2. ročník MBB
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
OBEZITA.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Poruchy příjmu potravy
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Komplexní testové systémy
Malnutrice.
Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková.
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Výživa.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04 Obezita

Definice obezity Jak je podle tebe definice obezity? Můžete se radit ve dvojicích a nebo skupinách. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ Obezita je: -přirozená energetická rezerva člověka, která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. -definována indexem tělesné hmotnosti (BMI) vyšším než 30. -při obvodu pasu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu. -Obezita je nadměrné ukládání tělesného tuku v organismu A tady máme několik definic z internetu.

Příčiny obezity Obezita vždy vzniká nepoměrem mezi příjmem a výdejem energie, příjem je větší než výdej. Na jejím vzniku se ale mohou podílet i genetické předpoklady, či důsledky onemocnění a nebo úrazu, které vedli ke změnám stravovacích návyků či fyzické aktivity. Nadměrná chuť k jídlu vedoucí nadměrnému příjmu kalorií Deprese (nedostatek harmonie v rodině, nemožnost seberealizace aj.) Nedostatek pohybu Podzimní přibírání váhy Mateřské přibírání váhy v mateřství Poruchy funkce štítné žlázy Výskyt obezity V posledním desetiletí výskyt obezity celosvětově prudce stoupá, odborníci tak dokonce někdy hovoří o epidemii obezity. Podle statistiky OSN trpí nadváhou a obezitou více než polovina lidí na celém světě, což představuje okolo 3 miliard lidí. Přitom minimálně 40% z nich se pokouší svoji hmotnost snižovat, většinou však neúspěšně. V České republice má problémy s nadváhou a obezitou téměř každý druhý člověk, to je více než 5 milionů lidí.

Rizika obezity Obezita je chronická nemoc, ne jen kosmetický, ale hlavně zdravotní problém. Se stoupající tělesnou hmotností jsou spojena závažná rizika vzniku různých zdravotních komplikací, např.: - cukrovka II. typu, - vysoký krevní tlak, - potíže s cholesterolem a - chronické záněty - srdečně - cévních onemocnění. - artróza nosných kloubů – kyčlí, kolen, kotníků i páteře - některých nádory např. karcinomu prsu, močového měchýře, tlustého střeva aj. Obézní lidé mají kromě zdravotních problémů i problémy psychické a sociální. Vyskytují se u nich deprese, zakomplexovanost, často mají sníženou sebedůvěru a problémy se sociální komunikací, což vede k problémům jak v partnerských, tak pracovních vztazích.

Klasifikace obezity podle BMI Nadváha (předstupeň obezity) 25 – 29,9 Obezita I. Stupně (lehká) 30 – 34, 9 Obezita II. Stupně ( střední) 35 – 39,9 Obezita III. Stupně (těžká, morbidní) nad 40 Pořád se nám tady objevuje pojem BMI. Víš, co to je a jak tento ukazatel tělesné hmotnosti vypočítat? Index tělesné hmotnosti, obvykle označovaný zkratkou BMI (z anglického body mass index) je číslo používané jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity, umožňující statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou. Používá se u dospělých, ale není plně objektivní, protože pracuje pouze s hmotností a vůbec nebere v potaz rozložení tukové tkáně na těle a vůbec poměr tkání v organismu. Přesto je ale stále nejběžnější metodou pro diagnostiku obezity.

Index se spočítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky: Do tohoto vzorečku se dosazuje hmotnost v kilogramech a výška v metrech, výsledná jednotka kg/m² se často vynechává. BMI= ________________________________ výška 2 hmotnost Zkus si teď spočítat svoje BMI není to vůbec nic těžkého. __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

Léčba obezity Boj s obezitou je vždycky běh na velmi dlouhou trať. Nejdřív je nutné zapomenout na všechny tablety, diety, koktejly a jiné nesmysly, které slibují úbytek třeba 10 kg za měsíc bez omezení spotřeby a zvýšení výdeje energie. Kdo trochu rozumí fyzice tak ví, že zákon zachování hmoty a energie platí i tady, bohužel. Jedinou cestou je tedy rozumné omezení příjmu energie a zvýšení energetického výdeje vhodnou pohybovou aktivitou (nemůžeme třeba po 100 kg vážící ženě, aby šla běhat a nebo hopsat na aerobic ). Podle individuálního zdravotního stavu obézního je vhodné stanovit postupné, uskutečnitelné a hlavně udržitelné cíle. Z lékařského hlediska je úspěchem už redukce hmotnosti o 5-10%. Takováto redukce již má významný pozitivní efekt na zdravotní stav. Dlouhodobé snížení tělesné hmotnosti minimálně o 5% snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění, bolestivost kloubních onemocnění, riziko předčasného úmrtí, nádorových onemocnění či riziko vzniku vysokého tlaku.

Pokud ovšem už někdo trpí nějakou komplikací obezity a nebo je jeho obezita výraznější ( II. a III. stupeň), je většinou potřeba dosáhnout mnohem většího váhového úbytku, aby došlo ke zlepšení zdravotního stavu. Vždy je ale potřeba postupovat postupně, pomalu a s rozumem. Léčba obezity má několik základních rovin: -redukční dieta -vhodná a pohybová aktivita o přiměřené intenzitě -léková podpora hubnutí -chirurgická léčba obezity -psychologická podpora hubnutí Rozdělte se na 5 skupin a každá skupina zkusí na internetu vyhledat informace o jedné z rovin léčby obezity. Skupinky nás pak seznámí s tím, co na internetu našly.

Změnit energetickou bilanci, to je nejdůležitější krok na cestě k nižší váze. Snížení množství přijímané potravy nebo zvýšení objemu fyzické aktivity má za následek úbytek na váze. Omezení množství přijímané potravy ale neznamená, že přestaneme jíst. Ke štíhlosti se člověk musí projíst, jak s oblibou říkají lékaři. Nejde jen o množství, ale hlavně o kvalitu a skladbu potravin. Lékaři na pomoc vytvořili potravní pyramidu, která pomáhá ke vhodné skladbě potravy. Popiš jednotlivé živiny. cukry bílkoviny vitamíny, minerály, vláknina sacharidy Obr. 1.

Jezte: 1.rozmanitě 2.pravidelně 3.střídmě 4.vyváženě 5.omezte sůl 6.zvyšte příjem tekutin Tak tohle jsou rady, které jste určitě našli na internetu také. Léky pomáhají při hubnutí několika způsoby: 1.tlumí chuť k jídlu 2.snižují vstřebávání živin ve střevě 3.zrychlují metabolismus 4.ovlivňují množství zadržované vody v organismu Pohyb: 1.Vytrvalostní pohyb při tepové frekvenci 80% maxima 2.Střídání druhů sportů 3.Posilování všech svalových skupin, nesoustředit se jen na problematické partie

Chirurgická léčba obezity Extrémní obezita nabývá dnes stále větších rozměrů. U těchto obézních lidí selhává většinou konzervativní léčba, protože jsou již natolik tlustí, že se nemohou hýbat a jedinou radostí, která jim ze života ještě zbývá, je jídlo. U těchto vyšších stupňů obezity má chirurgická léčba výborné a hlavně dlouhodobé výsledky. Chirurgická léčba závažné obezity je dnes prokazatelně nejúspěšnějším způsobem léčby. V ČR se dnes nejčastěji provádějí tyto operace: žaludeční bandáž, plikace žaludku a žaludeční bypass. Téměř všechny tyto operace lze provést laparoskopicky, tedy bez otevření břišní dutiny.

Obr. 1.: Obezita. In: OB klinika [online]. Praha [cit ]. Dostupné z: Obrázky galerie Klipart. Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Obezita. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva.