Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaSkladování a konzervování ovoce Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se zásadami a způsoby konzervování a sjkladování jednotlivých druhů ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Skladování a konzervování ovoce Skladování – uchovávání potravin na delší dobu v nezměněné podobě Z ovoce lze nejlépe uskladnit Zimní odrůdy jablek a hrušek Lískové a vlašské ořechy Z jižních druhů ovoce – citrusové ovoce
Konzervování Konzervování – jakýkoliv zásah, kdy potravina změní: Chuť, vůni, barvu, vzhled nebo konzistenci Ovoce lze využít ke všem konzervačním způsobům a tak si jej uchovat na delší dobu
Způsoby konzervování Mražení – jeden z nejvyužívanějších způsobu Lze jej použít na téměř všechny druhy ovoce Nejčastěji – lesní plody, bobulové ovoce, peckové ovoce nebo ořechy
Způsoby konzervování Sušení – jeden z nejstarších způsobů Příprava křížal K sušení se hodí domácí i dovážené ovoce Nejčastěji – švestky, jablka, hrušky, meruňky, papája, hrozny, banány, brusinky ……
Způsoby konzervování ovoce Sterilování – zahřátí nad 100 stupňů – příprava kompotů – jednodruhové nebo směsi ovoce Výroba marmelád, džemů a povidel Marmeláda – bez kousků ovoce je prolisovaná Džem – obsahuje kousky ovoce Povidla – pravá povidla - švestková
Způsoby konzervování Příprava nápojů Vína Pálenky Likéry Mošty Džusy Sirupy Obr.1
Způsoby konzervování Oblíbená sladkost – kůra citrusových plodů – opakovaně se se spaří, osuší a vloží do cukrového sirupu, aby zesládla Kandované ovoce Obr.2
ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 AKA. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 HOPEFULLY. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _La_Boquería.jpg _La_Boquería.jpg