Současný stav v nákupu léčivých přípravků a zdravotnických prostředků v přímo řízených nemocnicích Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Automobilový klastr – integrátor aktivit „Společně v automotive!“
Elektronické zpracování požadavků – evidence v databázi akcí Město Studénka – Městský úřad Studénka Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
MARKETINGOVÝ MIX.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Evropská občanská iniciativa
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Adam Vojtěch Ministerstvo financí ČR.  kontrolovány čtyři FN  nákupy činily největší podíl na celkových nákladech (43% - 52%), podíl léčiv a ZP pak.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Sdružené nákupy – cesta k úsporám rozpočtových prostředků krajů, měst a obcí Setkání se starosty měst a obcí MSK.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Město Třebíč - Elektronizace veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek Zadávání veřejných zakázek je upraveno: –Zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Tisková konference Informační kampaně státu kvalitně a efektivně: „Metodické kuchařky“ pro veřejné zakázky na komunikaci a marketing 2. března 2017.
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Bonusy příkaz ministra a jeho dopady
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Současný stav v nákupu léčivých přípravků a zdravotnických prostředků v přímo řízených nemocnicích Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, 29. března 2016

Základní teze Resort zdravotnictví bývá obviňován, že je černou dírou na peníze, kde se málo soutěží a šetří. Ministerstvo zdravotnictví proto provedlo u svých přímo řízených organizací v září 2015 rychlou analýzu, která měla zjistit, jak je to doopravdy. Pravidla jsou totiž nastavena poměrně přísně, až tak, že si dodavatelé i koneční uživatelé často stěžují na přehnaný tlak na cenu (pořízení nejlevnějšího produktu bez ohledu na celkovou výhodnost z hlediska nákladů i kvality péče).

Povinnosti  Zákon o veřejných zakázkách  Vztahuje se na všechny přímo řízené organizace  Kontrola ze strany zřizovatele, ÚOHS, FÚ (rozpočtová kázeň)  Příkaz ministra – protikorupční strategie  Vše nad Kč je povinně zveřejňováno  Povinnost důkladného odůvodnění každého kroku  Hodnotící kritéria: min. 70% cena  Preference elektronické aukce  Transparentní bonusy  Reporting darů a sponzoringu  Dodržování těchto povinností je součástí hodnocení ředitelů PŘO  Zákon o registru smluv  Od /7  Nelze nakoupit bez zveřejnění

Analýza – září 2015 Období: /2015 Počet zakázek: > 8000 Očekávaná hodnota: 13,4 mld. Dosažená cena: 11,8 mld. Úspora: 12%

Závěr z analýz V nákupech přímo řízených organizací černá díra není Konkrétní nedostatky jsou převážně administrativního charakterů (viz kauza zIndex) Závěry kontroly NKÚ z roku 2012 a jejich interpretace ze strany MF jsou spíše nepochopením principu ZÚM/ZÚLP

Centrální nákupy jako spása?  Některé komodity se nakupují centrálně už řadu let  Elektrická energie  Plyn  Českomoravská komoditní burza Kladno  2014: politické zadání  Hledání vhodných komodit v pracovní skupině  Hledání vhodných kritérií a parametrů  Prosinec 2014: Předběžné oznámení  Injekční stříkačky  Jehly  Filtry pro umělou ventilaci  Hrudní sání

Centrální nákupy jako spása?  Některé komodity se nakupují centrálně už řadu let  Elektrická energie  Plyn  Českomoravská komoditní burza Kladno  2014: politické zadání  Hledání vhodných komodit v pracovní skupině  Hledání vhodných kritérií a parametrů  Prosinec 2014: Předběžné oznámení  Injekční stříkačky  Jehly  Filtry pro umělou ventilaci  Hrudní sání  Červenec 2015: ÚOHS stop!  Listopad 2015: ÚOHS zelená (ale: změna situace na trhu, vývoj potřeb nemocnic, nové rámcové smlouvy…)

Rizika Rozdílné požadavky nejen každé nemocnice, ale i každého oddělení Možnost obstrukcí ze strany seniorních zdravotnických pracovníků Rozsáhlá možnost obstrukcí ze strany dodavatelů Cenové výkyvy v čase Rozdílné podmínky pro různé nemocnice (splatnost…) ZVZ / Úřad na ochranu hospodářské soutěže

Nejbližší kroky Příprava centrálního zadávacího řízení na: medicinální plyny mobilní služby bezpečnostní technologie + snížení speciálních požadavků oproti SZM a léčivům - stále velmi heterogenní prostředí Např. rizika u medicinálních plynů Zásobníky vlastní x pronajaté Dostupnost cisteren Fázování smluv Extrémní tlak dodavatelů

Co dál? Orientace na zaměnitelné – snadněji definovatelné komodity Spíše nezdravotnický charakter Větší pozornost věnovaná službám Pro futuro integrace s centrálními nákupy na úrovni vlády (ve chvíli, kdy budou po záštitou MF skutečně funkční) Stálý tlak/podpora na PŘO k efektivnímu nákupnímu modelu

Podpora ze strany MZ Centrální nákupy komodit Vybrané, „neprůstřelně“ definovatelné komodity V kontextu centrálních nákupů vlády Metodická podpora Sdílení zkušeností Sdílení best practice Konzultace Benchmarking Využití údajů z reportingu Elektronické nástroje

Děkuji za pozornost