Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Metabolismus sacharidů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
TUKY (LIPIDY).
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Metabolismus lipidů.
Metabolismus III. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
METABOLISMUS LIPIDŮ.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Metabolismus lipidů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Krebsův a dýchací cyklus
Β-oxidace VMK.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Katabolismus bílkovin
Bílkoviny – AK - procvičení. Pojmenuj Nakresli vzorce lys phe glu val gly ile.
Dýchací řetězec. Respirační řetězec Vnitřní strana membrány mitochondrií Z hlediska energie nejdůležitější část aerobního katabolismu a jeho terminální.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
ŠTĚPENÍ SACHARIDŮ PŘI TRÁVENÍ POTRAVY. METABOLISMUS SACHARIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Sacharidy - procvičení. D - fruktóza D - galaktóza D - glukóza D - manóza D - ribóza 2 – deoxy –D -ribóza Do vyznačených polí nakresli Fischerovy vzorce.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Metabolismus bílkovin biosyntéza
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Metabolismus živin
Β-oxidace VMK.
Krebsův a dýchací cyklus
Krebsův cyklus – citrátový cyklus-cyklus trikarboxylových kyselin
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy ß-oxidace.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Základní škola, Hradec Králové
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
21_Lipidy-Metabolismus
Transkript prezentace:

Metabolismus tuků

Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují strategickou zásobu energie, podílejí se na stavbě buněk, vytvářejí ochranné obaly životně důležitých orgánů.Ve formě podkožního tuku mají funkci tepelné izolace. Lipidy

Co jsou to tuky? opakování Estery vyšších mastných kyselin a glycerolu

Odbourávání a biosyntéza tuků Potřebuje-li organismus využít lipidy z potravy nebo tukových rezerv jako zdroj energie, nebo je přeměnit na lipidy tělu vlastním, musí je odbourat. Způsob odbourávání tuků - trávení tuků probíhá v tenkém střevě, přičemž se významně uplatňuje žluč. Homogenizace tuku pomocí žlučových kyselin Hydrolytické štěpení pomocí hydroláz - lipáz

Lipázy 2 druhy – pankreatická odštěpuje prvotně MK z polohy α,α´ - lipázy produkované střevní stěnou štěpí β monoacylglycerol Vzniká VMK a glycerol, který je předmětem metabolismu sacharidů.

β – oxidace mastných kyselin probíhá v mitochondriích enzymatický proces nejdříve se aktivuje na vyšší energetickou hladinu pomocí CoA a přechodně ATP aktivace probíhá v cytoplazmě, acylCoA přenesen do mitochondrie pomocí karnitinu.

Schema β - oxidace

Energetická bilance Při β-oxidaci se získá energie tím, že do dýchacího řetězce se vnese velký počet atomů vodíků. Přes FAD – 2H –to odpovídá zisku 2ATP. Přes NAD – 2H – to odpovídá zisku 3ATP. Zpracování acetylCoA další zisk 12 ATP. Na počátku reakce spotřeba 2 ATP na aktivaci.

Energetická bilance β-oxidace kyseliny stearové C 17 H 35 COOH –obsahuje 9 dvouuhlíkatých štěpů, oxidace proběhne tedy 8krát: Vytvoření stearylCoA - 2ATP 8 cyklů – 2+3ATP každý cyklus – celkem 40 ATP Z každého acetylCoA vzniká 12 ATP – 108 ATP celkem 146 ATP Úkol: proveď energetickou bilanci β-oxidace kyseliny palmitové

Biosyntéza mastných kyselin Reakce prodlužování 2C štěpů postupným navazováním acetylCoA. Reakci katalyzují specifické enzymy, lokalizované v mitochondriích a endoplazmatickém retikulu. Řetězec přirůstá vždy na karboxylovém konci

Biosyntéza MK

Zdroje: Obrázky: content/uploads/2011/04/lidske-telo.png content/uploads/2011/04/lidske-telo.png Nákresy pomocí programu ACD/ChemSketch Literatura Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství Habermann V.,Černý R., Kotyza J. Přehled základů biochemie.dotisk. Praha:Karolinum, 1993