Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_08 Popis výukového materiálu Název: Management v ubytovacích a stravovacích zařízeních – oblasti obchodní politiky – personál Autor:Bc. Pavel Lang Datum: Obor:a) L/01 Gastronomie (nástavbové studium) b) L/01 Gastronomie Ročník:a) - 2. ročník a b) - 4. ročník Předmět:Hotelový provoz Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu Hotelový provoz a je v souladu s ŠVP 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím ICT s výkladem a doplněním při současném použití učebnic Moderní řízení hotelového provozu (Ing. J. Beránek a kol., Magconsulting 2013) a Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost (D. Drobná a E. Morávková, nakl. Fortuna Praha 2004) Součástí materiálu je krátký test s označením odpovědí. Další formou zpětné vazby je test jako souhrn několika realizovaných materiálů. Pro výuku je použit - PC s dataprojektorem - interaktivní tabule - interaktivní dataprojektor - učebnice
HOTEL****/***** OBLASTI OBCHODNÍ POLITIKY PERSONÁL Bc. Pavel Lang2
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Bc. Pavel Lang3 Skupina Problémová oblast Pracovníci a sociální klima Sebeuspokojení zejména u vyšších manažerů Nízká iniciativa pracovníků Vysoká fluktuace ve srovnání s průměrem Nedostatek podnětů ke zvyšování kvalifikace Vysoký podíl přesčasové práce Nekázeň, nedbalost a lajdáctví Neznalost perspektiv jednotlivce v podniku
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Bc. Pavel Lang4 Skupina Problémová oblast Pracovní prostředí Nedostatečná údržba, nesystematické opravy Zastaralé zařízení Složitá manipulace s materiálem, zbožím a potravinami Vysoká spotřeba surovin, materiálu, paliv, energie Výpadky, poruchy, havárie, storna Hlučnost, prašnost, osvětlení, barevná úprava, větrání, vlhkost, teplota, zakouřené prostředí
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Bc. Pavel Lang5 Skupina Problémová oblast Výrobní program Nesoulad výrobního programu a výrobního profilu Koncepční nevyjasněnosti výrobního programu Nízká jakost a technická úroveň výrobků, nízká úroveň kvality poskytovaných služeb Dlouhé inovační cykly Nevyhovující inventář pro poskytování služeb Nedostatečný servis, jeho kapacita a kvalita Ztráty při skladování, expedici a dopravě
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Bc. Pavel Lang6 Skupina Problémová oblast Pracovní proces Nepřesné plány, strategie, marketing, koordinace Pozdní technická příprava výroby Zastaralá technologie, nepřesné normy a pracovní manuály Málo účinné operativní řízení, nepružnost Nízká produktivita v pomocných činnostech Nedostatečná informovanost zaměstnanců
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Bc. Pavel Lang7 Skupina Problémová oblast Top management Chyby v jednání s lidmi Neefektivní přístup ke kritice a sebekritice Nekoncepčnost, opožděné řešení problémů Nízká náročnost Nedůslednost Neúčinný styl práce Nevýrazný osobní příklad
TEST: Bc. Pavel Lang8 1. Jakým způsobem lze řešit problém nízké iniciativy pracovníků hotelu? Odpovědi zpracujte písemnou formou na samostatný papír 2. Jakým způsobem lze řešit problémy s vysokou spotřebou surovin, materiálu, paliv a energie? 3. Jak lze řešit ztráty při skladování, výrobě a expedici surovin a pokrmů