Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03 EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Výroba vína.
Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
výroba piva – kvašení a dokvašování
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Světoví módní tvůrci.  Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_140  Jméno.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_13 TÉMA: Champagne – Výroba (20 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /

Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.

Výroba šampaňského LEE, Gaetan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Vinobraní - ruční sklizeň, bez nevyzrálých/poškozených bobulí.  Každá odrůda se sklízí samostatně

 Okamžité lisování - i z modrých hroznů světlý mošt.  Hrozny se obvykle neodzrňují  Lisování ve třech etapách 1. lisování = mošt – cuvée - nejkvalitnější! 2. lisování = premiere taille - vins de taille 3. lisování = deuxieme taille - vins de taille  Výtěžek moštu – omezen! Ze 150 kg hroznů vylisovat maximálně 100 l moštu! Od Alberto Vaccaro (Flickr: While pressing wine) [CC-BY-2.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons

VACCARO, Alberto. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: and_gas_release_valves_at_Moet_and_Chandon.jpg?uselang=cs  Získaný mošt odkalit, a převést do kvasných nádob - dnes téměř vždy nerezové nádrže.  Tradiční výroba a drobní producenti dubové sudy.

 Po stočení z kalů – mísení vína (assemblage) = vína z různých vinic a různých ročníků.  Zachování specifického stylu typického pro každý podnik – vysoce náročná a odborná práce sklepmistrů! ( Grande Cuvée Brut Krug & Co - směsí 50 různých vín sedmi ročníků ! TOMAS ER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Stainless steel vinification tanks in the cellars of Pol Roger, Épernay. This larger-size tank primarily used for blending of wines from several other tanks.

Od Tomas er (Vlastní dílo) [GFDL ( nebo CC-BY-SA ( prostřednictvím Wikimedia Commons  Po scelení vína - přidat tirážní likér (směs zákl. šamp. vína, cukru a kvasinek).  Množství cukru přesně vypočítat! – vznik potřebného obsahu oxidu uhličitého.  Lahvování do silnostěnných šampaňských lahví  Prozatimní uzávěr. Dříve korek s agrafou, dnes často korunkový uzávěr.  Naplněné lahve - do sklepa s velmi nízkou teplotou = druhotné kvašení – z cukru vznik alkoholu a oxidu uhličitého. („prise de mousse“ – zachycování šumivosti)  Ležet devět měsíců v hlubokých křídových sklepech

Remuáž - setřásání cca 8 týdnů - Veuve Clicquot Stojan = pupitr MADRAPOUR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

 Na dně lahve barvou čárka a láhev uložit ve stojanu šikmo hrdlem dolů.  Pravidelně lahví zatřást, otočit o 90° a postavit o něco kolměji = přesun kvasničných kalů ze dna do hrdla lahve. NEZNÁMÝ. bainfrance.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Od Ra Boe (Vlastní dílo)[informace o licenci jsou uvedeny na stránce], prostřednictvím Wikimedia Commons Od Roumpf (Vlastní dílo) [CC-BY-SA-3.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons

Průmyslové setřásání  Ruční setřásání /automatické gyropalety.  Po skončení lahve uloženy kolmo, hrdlem dolů - kvasničné kaly soustředěny v hrdle lahve. BERNDTF. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

ČEŘOVSKÝ, Jan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW fJJB2qE/5_kvasnice_setrasani_thumb%5B4%5D.jpg?imgmax=800 Kvasnice - setřásání

NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: diploma-studies-champagne-and-sparkling-wine-what-it-is-and-how-its-made / Víno před odkalením BERNDTF. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

ROBERT PITKIN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Disgorgement - odkalení Hrdla lahví se ponoří do chladícího roztoku solanky

NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kaly přimrznou na zátku.

NEZNÁMÝ. blogdobrazcubas.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TOMAS ER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Odstřelení kalu  Láhev odzátkovat, přimrzlé kaly vyrazí ven  Láhev doplnit expedičním (dosážním) likérem. Dříve z vína, cukru a brandy. Nyní ze stejného vína jako základní cuvée  Podle typu budoucího šampaňského - určité množství cukru. Disgorgement line na Pol Roger, Epernay. Dáv kování jednotka, tj., přidání malého množství cukru rozpuštěného v základním víně na degoržování lahví před uzavřením.

FEWSKULCHOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. cjewords.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Poté láhev uzavřít korkovou zátkou, na povrch ochranná kovová čepička a drátěný košíček – agrafa. LIBATION U.N. LIMITED. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Od Hans Voorn (originally posted to Flickr as Champagne Deutz) [CC-BY-2.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons

Lahvování  Lahve adjustovat nebo nějakou dobu vyzrát.  Nejlepší druhy šampaňského - zrání až dva roky. Od RoswithaC (Vlastní dílo) [GFDL ( CC-BY-SA-3.0 ( nebo CC-BY-SA ( prostřednictvím Wikimedia Commons

Postup výroby NEZNÁMÝ. Potraviny a nápoje [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

1. V kolika etapách se lisují hrozny?kolika etapách 2. Co se děje s lahvemi po přidání tirážního likéru? tirážního likéru Proč se lahve s vínem se stojanech otáčejí a naklánějí? otáčejí a naklánějí 3. Jakým způsobem se provádí odkalení? odkalení 4. Čím se doplňují lahve po odkalení?doplňují lahve 5. Jak se uzavírají lahve? Proč?uzavírají lahve