Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_13 TÉMA: Champagne – Výroba (20 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /
Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.
Výroba šampaňského LEE, Gaetan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Vinobraní - ruční sklizeň, bez nevyzrálých/poškozených bobulí. Každá odrůda se sklízí samostatně
Okamžité lisování - i z modrých hroznů světlý mošt. Hrozny se obvykle neodzrňují Lisování ve třech etapách 1. lisování = mošt – cuvée - nejkvalitnější! 2. lisování = premiere taille - vins de taille 3. lisování = deuxieme taille - vins de taille Výtěžek moštu – omezen! Ze 150 kg hroznů vylisovat maximálně 100 l moštu! Od Alberto Vaccaro (Flickr: While pressing wine) [CC-BY-2.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons
VACCARO, Alberto. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: and_gas_release_valves_at_Moet_and_Chandon.jpg?uselang=cs Získaný mošt odkalit, a převést do kvasných nádob - dnes téměř vždy nerezové nádrže. Tradiční výroba a drobní producenti dubové sudy.
Po stočení z kalů – mísení vína (assemblage) = vína z různých vinic a různých ročníků. Zachování specifického stylu typického pro každý podnik – vysoce náročná a odborná práce sklepmistrů! ( Grande Cuvée Brut Krug & Co - směsí 50 různých vín sedmi ročníků ! TOMAS ER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Stainless steel vinification tanks in the cellars of Pol Roger, Épernay. This larger-size tank primarily used for blending of wines from several other tanks.
Od Tomas er (Vlastní dílo) [GFDL ( nebo CC-BY-SA ( prostřednictvím Wikimedia Commons Po scelení vína - přidat tirážní likér (směs zákl. šamp. vína, cukru a kvasinek). Množství cukru přesně vypočítat! – vznik potřebného obsahu oxidu uhličitého. Lahvování do silnostěnných šampaňských lahví Prozatimní uzávěr. Dříve korek s agrafou, dnes často korunkový uzávěr. Naplněné lahve - do sklepa s velmi nízkou teplotou = druhotné kvašení – z cukru vznik alkoholu a oxidu uhličitého. („prise de mousse“ – zachycování šumivosti) Ležet devět měsíců v hlubokých křídových sklepech
Remuáž - setřásání cca 8 týdnů - Veuve Clicquot Stojan = pupitr MADRAPOUR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Na dně lahve barvou čárka a láhev uložit ve stojanu šikmo hrdlem dolů. Pravidelně lahví zatřást, otočit o 90° a postavit o něco kolměji = přesun kvasničných kalů ze dna do hrdla lahve. NEZNÁMÝ. bainfrance.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Od Ra Boe (Vlastní dílo)[informace o licenci jsou uvedeny na stránce], prostřednictvím Wikimedia Commons Od Roumpf (Vlastní dílo) [CC-BY-SA-3.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons
Průmyslové setřásání Ruční setřásání /automatické gyropalety. Po skončení lahve uloženy kolmo, hrdlem dolů - kvasničné kaly soustředěny v hrdle lahve. BERNDTF. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
ČEŘOVSKÝ, Jan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW fJJB2qE/5_kvasnice_setrasani_thumb%5B4%5D.jpg?imgmax=800 Kvasnice - setřásání
NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: diploma-studies-champagne-and-sparkling-wine-what-it-is-and-how-its-made / Víno před odkalením BERNDTF. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
ROBERT PITKIN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Disgorgement - odkalení Hrdla lahví se ponoří do chladícího roztoku solanky
NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kaly přimrznou na zátku.
NEZNÁMÝ. blogdobrazcubas.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TOMAS ER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Odstřelení kalu Láhev odzátkovat, přimrzlé kaly vyrazí ven Láhev doplnit expedičním (dosážním) likérem. Dříve z vína, cukru a brandy. Nyní ze stejného vína jako základní cuvée Podle typu budoucího šampaňského - určité množství cukru. Disgorgement line na Pol Roger, Epernay. Dáv kování jednotka, tj., přidání malého množství cukru rozpuštěného v základním víně na degoržování lahví před uzavřením.
FEWSKULCHOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. cjewords.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Poté láhev uzavřít korkovou zátkou, na povrch ochranná kovová čepička a drátěný košíček – agrafa. LIBATION U.N. LIMITED. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Od Hans Voorn (originally posted to Flickr as Champagne Deutz) [CC-BY-2.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons
Lahvování Lahve adjustovat nebo nějakou dobu vyzrát. Nejlepší druhy šampaňského - zrání až dva roky. Od RoswithaC (Vlastní dílo) [GFDL ( CC-BY-SA-3.0 ( nebo CC-BY-SA ( prostřednictvím Wikimedia Commons
Postup výroby NEZNÁMÝ. Potraviny a nápoje [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
1. V kolika etapách se lisují hrozny?kolika etapách 2. Co se děje s lahvemi po přidání tirážního likéru? tirážního likéru Proč se lahve s vínem se stojanech otáčejí a naklánějí? otáčejí a naklánějí 3. Jakým způsobem se provádí odkalení? odkalení 4. Čím se doplňují lahve po odkalení?doplňují lahve 5. Jak se uzavírají lahve? Proč?uzavírají lahve