NEDOSTATKY PŘI PŘEDLOŽENÍ CTA MUDr. Lucie Kraváčková SÚKL 20.5. a 3.6.2014 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Advertisements

JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Hlášení změn v rámci projektů PRV Eva Šípová, MAS Labské skály – březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Hradec Králové. -Vyplňuje se prostřednictvím aplikace Benefit7 ( zadost.cz) – elektronická MZ. zadost.cz -Přílohy k MZ se přikládají.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
© Copyright 2014 Quintiles Připomínky zadavatelů ke spolupráci s etickými komisemi Robert Freiburg
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková Seminář oddělení farmakovigilance, © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
ZMĚNY PROJEKTU (PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ). ZMĚNY PROJEKTU podstatné změny – před jejich provedením je potřeba souhlas řídícího orgánu (ŘO) změny vyžadující.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
CEFIF PORTÁL nová internetová aplikace pro správu fiktivních firem Centrum fiktivních firem 2016/2017.
[ 1 ] L.K a VHP Voluntary Harmonisation Procedure Lucie Kraváčková, MUDr. Sekce registrací oddělení klinického hodnocení Státní.
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Nedostatky zasílaných zpráv a informací v průběhu klinického hodnocení MUDr. Tomáš Boráň Státní ústav pro kontrolu léčiv 1.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
[ 1 ] Lucie Kraváčková a Novinky v oblasti KH MUDr. Lucie Kraváčková Registrační sekce oddělení klinického hodnocení.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“ Ministerstvo financí – Odd. realizace, monitorování a hodnocení - CZP2 Seminář pro příjemce grantů MGS.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář Oddělení klinického hodnocení, a © 2009 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
[ 1 ] MUDr. Lucie Kraváčková © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a EK – zapojení ČR do mezinárodní spolupráce a VHP.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dokumentace k žádosti o.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] SÚKL a Novinky v oblasti KH ( + nejčastěji se opakující chyby) MUDr. Alice NĚMCOVÁ SÚKL – Sekce registrací oddělení klinického.
Schválením žádosti projekt nekončí
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Veřejnoprávní smlouvy
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Požadavky na položkový rozpočet u zakázky na stavební práce
Informace z úseku regulace NLZP
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Lhůty ve správních řízeních
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Státní ústav pro kontrolu léčiv
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Maturity 2018/2019 listopad 2018 L. Jíša.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Územní opatření o stavební uzávěře
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Průběh KH – novinky a nedostatky
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

NEDOSTATKY PŘI PŘEDLOŽENÍ CTA MUDr. Lucie Kraváčková SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1

Validace CTA Nutnost dodat potvrzení o vygenerování EudraCT Number em 1. strana žádosti – uvedení názvu studie v českém jazyce Při opakovaném předložení stejného IMP (IMPD) – identifikace předchozího KH (sp. zn.SÚKL )- vyplnit srovnávací tabulku - příloha č.5 KLH-20 Při změně zadavatele - zplnomocnění původního zadavatele pro současného, aby mohl použít jeho data ke kvalitě Souhrn Protokolu v českém jazyce - formát word a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2

Předkládaná dokumentace a nejčastější nedostatky Plné moci (PM) a pověření  Název právnické osoby (PO) není shodný s názvem v obchodním rejstříku (OR) (…Limited → v plné moci uvedeno …Ltd.)  Pro PO z ČR – vždy uvést IČO  Povolená substituce od sponzora → legal representative legal representative → CRO  legal representative – pouze 1; CRO může být více, přesně vypsat, jakou činnost budou provádět (např. německá pobočka – farmakovigilanční hlášení, česká pobočka – vše ostatní …)  Pokud nechce zadavatel, aby další činnosti vykonával někdo jiný než daná CRO – do PM udělit zároveň zákaz další substituce a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 3

Předkládaná dokumentace a nejčastější nedostatky Plné moci (PM) a pověření  Pokud plnou moc podepisuje za ČR prokurista a prokura ještě není vyznačena v OR – nutno předložit dohodu o udělení prokury (zaslat spolu s PM)  „Nejasný zmocněnec“ - při udělení PM pro PO je třeba napsat nejprve název společnosti a pak případně osobu, která ji zastupuje !!! nelze naopak!!! (vhodnější osobu neuvádět a dát až do pověření!)  Nezapomínat uvádět celý název KH a EudraCT číslo (často jedno chybí) a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 4

Předkládaná dokumentace a nejčastější nedostatky Plné moci (PM) a pověření  Pokud je předložena PM obecně, pro více KH – musí být vždy s úředně ověřeným podpisem!  PM pro fyzickou osobu – často chybí datum narození (lze nahradit číslem OP nebo pasu) a/nebo trvalé bydliště  Pověření – je nutno vždy uvést …pověřujeme zaměstnance….  Je-li předkládán výpis z OR pro zahraničního zadavatele či CRO (např. IT, PL…) – je požadován úředně ověřený výpis a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 5

Průvodní dopis Uvést výčet dokumentace s verzí a datem včetně uvedení např. scientific advice, rozhodnutí SÚJB, EK. V případě nepředložení požadovaného dokumentu je nutné toto zdůvodnit. Je třeba uvést, že předložená dokumentace je shodná s dokumentací v elektronické podobě a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 6

VHP - národní předložení Prohlášení o shodě předložené dokumentace v rámci VHP procedury s národním předložením; uvést vždy číslo VHP a schvalovací dopis z VHP. Platba předem – není-li, pak může být zbytečně velké zdržení v povolení; SÚKL musí platbu identifikovat na svém účtu před vydáním rozhodnutí. Plné moci musí být v pořádku – jinak dojde ke zdržení ve validační fázi a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 7

Statistika VHP a RokCelkový počet VHPPočet VHP předložených v ČR ( ) 2014?25 ( ) Redukce GNA cca o 50 %, většinou pozit. rozhodnutí v rámci VHP, tj. schválení KH ČR do konce června 2013 – 100% účast 2x jako referenční stát (2010) od přerušena účast do odvolání od – částečné znovuzapojení © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 8

Info na webu k VHP - odkaz zadatele-o-klinicke-hodnoceni-vhp a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 9

INFO NA WEBU SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 10

INFO NA WEBU SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 11

INFO NA WEBU SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 12

INFO NA WEBU SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 13

INFO NA WEBU SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 14

Chyby v dokumentaci při iniciálním předložení KH Velice často je špatná informace o odslepení, neodpovídá GCP – správné klinické praxi. Konkomitantní léčba - není dostatečně uvedena, např. chybí uvedení CYP3A inhibitorů či induktorů – výčet názvu přípravků - vhodné event. dodat v Appendixu Protokolu) Není uveden management eventuálních toxicit IMP, interakce s dalšími použitými přípravky a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 15

Chyby v dokumentaci při iniciálním předložení KH Je třeba uvést vždy zkratky. CRF již neposuzujeme a neuvádíme v iniciálním schválení. IP/IS, které se netýkají KH a nejsou vztaženy přímo k Protokolu nebudeme již posuzovat viz klinickych-hodnoceni-k-informacim klinickych-hodnoceni-k-informacim Antikoncepce - totální abstinence je považována za 100 % antikoncepci; dvou bariérové metody vždy se spermicidem jsou považovány v případě, že nejde o teratogenní přípravek, za akceptovatelnou metodu ( je vhodné vždy konzultovat gynekologa) a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 16

Informace pro pacienty, které SÚKL neposuzuje a neschvaluje, tj. například: Informace/informovaný souhlas s využitím vzorků pro budoucí vědecký výzkum nesouvisející s daným klinickým hodnocením Informace/informovaný souhlas se zplnomocněním ke kontaktu s těhotnou partnerkou pacienta Informace/informovaný souhlas pro partnerky mužů účastnících se klinického hodnocení Informace pro těhotnou partnerku a formulář souhlasu s poskytnutím údajů Informace/informovaný souhlas se zkušebním snímkováním pomocí magnetické rezonance pro účely hodnocení kvality snímků Informace/informovaný souhlas se zpracováním osobních údajů Vyjádření pacienta při ukončení užívání studijní léčby Informace/informovaný souhlas s využitím služby volitelných textových zpráv Informace/informovaný souhlas s použitím fotografií pro vzdělávací účely“ a

Pokračování IB - je nutné předkládat aktualizované IB; zvláště je nově vyžadována separátní kapitola RSI (Reference Safety Information). IMP použitý off- label – je nutné doložit IB nebo SPC nebo odkazy na literaturu, kde je nové použití vědecky zdůvodněné a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 18

Obecné informace Radiofarmaka - SÚJB – je nutné předložit iniciální schválení V krajním případě - si SÚKL vyžádá posouzení SÚJB (zadavatel musí předložit požadovanou dokumentaci, kterou SÚKL poskytne SÚJB) + je nutné přerušit SŘ. Genová terapie: v ČR není možná, není-li přípravek dodán rovnou k použití → klarifikace → jakákoliv úprava IMP se bere jako příprava podle lékárenské Vyhlášky 84/2008, kdy je nutné zajistit čistotu vzduchu třídy A na pozadí třídy B v prostorách lékárny a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19

Pokračování k obecným informacím Jsou - li zdravotnické prostředky součástí KH je třeba: Doložit „ Declaration of conformity“ a CE značku Doložit návod - pro pacienty v českém jazyce. Není-li CE značka → zároveň je nutné provést klinickou zkoušku zdravotnického prostředku. ZP se řídí zákonem č.123/2000 Sb. + Nařízení vlády č. 336/2004 Sb., 154/2004 Sb. a 453/2004 Sb a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 20

Pokračování k obecným informacím Na četné dotazy – k správné terminologii : „Zdravotnické zařízení“ je zastaralý, nesprávný termín - podle poslední novely zákona o léčivech → správný termín → poskytovatel zdravotních služeb a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 21

Adaptivní designy fáze I/II, II/III Je třeba uvést, která fáze či část KH bude v ČR probíhat. Není možné předkládat KH bez dodání dat z předchozích částí KH, nestačí uvést, že v rámci interim analýzy bylo rozhodnuto pokračovat v další fázi KH! Při přechodu do fáze III, tj. konfirmační fáze musí být dostupná rovněž adekvátní data z neklinické části a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 22

Správní řízení Upozorňujeme na 15 denní lhůtu na odvolání ( není možné zahájit KH ihned po vydání rozhodnutí). Je ale možné požádat dopisem a poslat datovou schránkou prohlášení, že se zadavatel vzdává práva na odvolání → SÚKL pošle obratem orazítkované povolení s potvrzením o nabytí právní moci na základě vzdání se odvolání a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 23

Pokračování 2. kolo připomínek → je třeba obratem mailem poslat žádost o přerušení správního řízení → SÚKL pošle oficiální potvrzení o přerušení SŘ. Často chybí uvedení časové lhůty a zdůvodnění. Pokud je předložena nevyžádaná dokumentace v průběhu posuzování žádosti o povolení/ohlášení KH – je to možné, ale čas je počítán znovu od Den a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 24

Pokračování SŘ Předběžné posouzení odpovědí na připomínky není možné. Je ale možné požádat o písemné stanovisko či konzultaci k připravovanému KH a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 25

Děkujeme za pozornost STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, Praha 10 tel.: fax: a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 26