VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Povrch krajiny VY_III/2_inovace_10_ Povrch krajiny Autor: Mgr. Karin Cahlíková.
Advertisements

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor:Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nela Šulcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CAJS.4.A.04_mapy Název: Mapy – 2. část Číslo operačního programu:
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_PRVOUKA.
VY_32_INOVACE_Vac_I_04 Orientujeme se na planetě Zemi - 2 Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Zeměpis – 6.ročník Krajina VY_32_INOVACE_ Název školy
Povrch České republiky
VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOVĚDA 5
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
DUM - Digitální Učební Materiál
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_POVRCH ČR Mgr. Petra Kukuczková
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Liberecký kraj Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
VODOJEMY VY_32_INOVACE_25_Vodojemy Vlastivěda, 4.a 5.ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
Fenomén – Google Maps Secret Places
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_ INOVACE_O7_ ČESKÝ JAZYK 3
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
VY_32_ INOVACE_ 10_ ČESKÝ JAZYK 3
Autor: Andrea Kolářová
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_ INOVACE_ 06_ ČESKÝ JAZYK 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Co nás obklopuje?.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VY_32_ INOVACE_ 09_ ČESKÝ JAZYK 3
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
VY_32_ INOVACE_ 04_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová

NADMOŘSKÁ VÝŠKA OVĚŘENÍ VE VÝUCE: PŘEDMĚT: Vlastivěda ROČNÍK: 4. KLÍČOVÁ SLOVA: povrch, zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro, nadmořská výška, nížina, vysočina, pahorkatina, vrchovina, hornatina, výšková značka s kótou ANOTACE: DUM seznamuje žáky s vnitřním složením naší planety. Pochopení vzniku různých tvarů povrchu opírá o praktické znázornění. DUM seznamuje žáky s nadmořskou výškou, s rozdělením na nížiny a vysočiny. Motivuje k praktickému nácviku čtení nadmořské výšky na mapě.

Zemská kůra je složena z pevných hornin. Zemský plášť je tvořen vrstvou žhavých hornin. Vnější jádro Země je tvořeno tekutými horninami. Vnitřní jádro Země je složeno z niklu a železa. Je velmi horké. Co je ukryto pod půdou? Půda se nachází na povrchu zemské kůry.

Znázorněte následující popis: před lety vznikla planeta Země jako žhavá koule s roztavenou hmotou postupným zchlazováním se vytvořila zemská kůra zemská kůra místy propustila žhavou hmotu z nitra Země a ta na povrchu pozvolna tuhla někdy ovšem vnitřní síly rozlomily již ztuhlý povrch na velké desky, které se začaly volně pohybovat, narážet do sebe či se na sebe nasouvat takto postupně vznikly různé tvary zemského povrchu, které byly opracovány také činností vody a větru Jak se utvořil povrch naší Země?

Co tvoří povrch naší planety?

Výšku krajiny porovnáváme s hladinou moře, proto hovoříme o nadmořské výšce. NADMOŘSKÁ VÝŠKA NÍŽINY Krajiny s nadmořskou výškou do 200 m. Na mapě značíme zelenou barvou. VYSOČINY Krajiny s nadmořskou výškou nad 200 m. Na mapě jsou vyznačeny odstíny hnědé. PAHORKATINY VRCHOVINY HORNATINY VELEHORY nad m

Doplňte správné výrazy: Podle barvy na mapě můžeme určit přibližnou __________ daného místa. Čím je pohoří vyšší, tím je hnědá barva na mapě ____________. Výška některých bodů je vyznačena ___________ s __________. Naše nejvyšší hora _______je označena ______. V České republice se velehory _____________. nenacházejíSněžkatmavšínadmořskou výšku výškovou značkou kótou - číslem 1602 Sněžka

Ve dvojicích pracujte s mapou: Zjistěte přibližnou nadmořskou výšku našeho okolí. Znáte nadmořskou výšku naší obce? Kde ji můžete zjistit? Zjistěte název a nadmořskou výšku nejvyšší hory Orlických hor a Krkonoš. Je v České republice více nížin či vysočin? Zjistěte názvy 2 nížin a 2 vysočin.

Použité zdroje: Vlastní fotografie

Znázorněte následující popis: před lety vznikla planeta Země jako žhavá koule s roztavenou hmotou postupným zchlazováním se vytvořila zemská kůra zemská kůra místy propustila žhavou hmotu z nitra Země a ta na povrchu pozvolna tuhla někdy ovšem vnitřní síly rozlomily již ztuhlý povrch na velké desky, které se začaly volně pohybovat, narážet do sebe či se na sebe nasouvat takto postupně vznikly různé tvary zemského povrchu, které byly opracovány také činností vody a větru Jak se utvořil povrch naší Země? Žáci vytvoří volný shluk do tvaru koule Někteří žáci se chytnou za ruce Někteří žáci zevnitř kruhu se dostávají ven a „tuhnou“ Žáci, kteří jsou vně kruhu se volně pohybují po obvodu kruhu. Znázorňují různé tvary, pohyby zemských desek.