Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
KOFEIN.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Čokoláda.
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Simona Keková, KMD FreeDeK
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Čokoláda.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kakao.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Káva.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
KAKAO, ČOKOLÁDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Energeticky bohatá poživatina,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře II. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Potraviny a výživa – čaj
Technika obsluhy – Výroba kávy
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší producenti kakaa: Brazílie Nigérie Pobřeží slonoviny

ttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Theobroma_cacao_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-137.jpg

Kakaovník o Z původního divokého kakaovníku byly vyšlechtěny odrůdy: Criollo – velmi kvalitní odrůda, méně odolná vůči škůdcům a chorobám Forastero – méně kvalitní odrůda, avšak odolnější vůči škůdcům a chorobám Trinitário – kříženec obou předchozích odrůd o V každém plodu je obsaženo semen

Plod kakaovníku se semeny (kakaové boby)

Chemické složení kakaových bobů voda5% tuky50 – 60% bílkoviny10% sacharidy8% Třísloviny6% theobromin0.5% kofein0,2%

Výživová hodnota kakaa o Kakao je zdrojem cenných minerálních látek – obsahuje vysoké množství hořčíku, manganu, železa, zinku, mědi o Obsahuje vysoké množství antioxidantů, zejména flavonoidů o Kakaové máslo je složeno z nenasycených mastných kyselin a nemá tedy vliv na zvyšování hladiny cholesterolu o Je považováno za nejlepší přirozené antidepresivum – příznivě ovlivňuje duševní zdraví o Indiáni kakaové boby považovali za pokrm bohů

Zpracování kakaových bobů – po sklizni Sklizeň bobů dvakrát ročně fermentace Sušení, leštění, třídění bobů Oddělení semen od dužniny

Fermentace o Fermentace probíhá ve speciálních nádobách o Délka fermentace je 1-6 dní o Teplota při fermentaci je nejprve kolem 40°C, posléze se zvyšuje až na 50°C o Při fermentaci se odbourává trpká chuť bobů o Při fermentaci boby získávají chuť, barvu a aroma

o Po fermentaci následuje sušení bobů o Při sušení boby ztrácí vlhkost asi o 50% o Suchá zrna se přebírají a čistí na speciálních strojích

a/commons/b/b6/Secado_de_cacao_en_la_azulita.jpg Sušení kakaových bobů

Zpracování kakaových bobů – průmyslové Čištění a třídění suroviny (semen) pražení Drcení, mletí alkalizace 130°C 120 min. lisování Kakaové máslo Kakaový prášek

o Alkalizace se provádí u holandského kakaa o Alkalizací se zjemňuje kyselá chuť o Pražením boby získávají chuť a vůni, probíhá při teplotě kolem 130°C po dobu 2 hodin o Mletí bobů probíhá ve speciálních mlýnech o Mletím získáváme kakaovou hmotu o Kakaová hmota je lisována o Lisováním získáváme tuk - kakaové máslo o Výlisky se melou na kakaový prášek (obsahuje kolem 20% kakaového másla)

Otázky k opakování o Vyjmenujte největší producenty kakaových bobů ve světě. o Popište technologický postup zpracování bobů po sklizni a jejich další průmyslové zpracování. o Za jakých podmínek dochází k fermentaci bobů a k čemu při fermentaci dochází? o Při jaké teplotě probíhá pražení bobů a jak dlouho pražení probíhá? o Které dva produkty získáváme lisováním bobů?

Zdroje : Vlastní přípravy D ě kuji za pozornost