Jan Skácel (1922 – 1989) 7. 11. 1989: Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
divadelní inscenace ze vzpomínek, veršů a Pohádek pro nehodné děti připomínající dávný svět Prévertova dětství, v němž mnozí z nás poznávají.
Advertisements

PODNEBÍ.
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
krásný rok, kdy jsme dovršili naši lásku sňatkem.
Jan Skácel  , Vnorovy  , Brno.
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
Jsem vděčný za to, že mohu vytvořit toto přání, protože to znamená, že nejsem chudý... Jsem vděčný za to, že mohu poslouchat štěkot psů na ulici a cítit.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Představitel skupiny lumírovců
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
…je to čarodějka, …je to čarodějka, která navrací život a snívá na křídlech andělů. která navrací život a snívá na křídlech andělů. …je živá, …je živá,
Ovocné stromy v různých ročních obdobích
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
JARO V březnu je první jarní den. My s tátou dáváme mámě kytičku sněženek, obyčejně nějakou najdu na zahradě. Vystrčila zelený klíček z hlíny a já ji.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Italská renesanční literatura II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Nové literární skupiny II. Mgr. Ludmila Růžičková.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
 * 19.září 1881 (Mladá Boleslav)  Inspirace na pouti  Maturita – 1899  1901 – báňská akademie v Příbrami, 1905 – malířství  Život v Brně – karikatury.
1. Přijď, Spasiteli! | Z našich pout jen ty sám | nás můžeš vytrhnout, | tak jako kdysi Izrael, když k Bohu jeho nářek zněl. | Ať zní, ať zni, ať zní do.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Karel Toman Anarchistický buřič.
1. Nechť nám srdce plní radost, | upřímného vděku ctít! | Otec v nebi zve nás dětmi, | tak můžeme šťastni být. | Vždy veselo vždy veselo, každodenně slunka.
1. Již za horami v dáli ztemněla jasu zář a v stíny tmy se halí v podvečer země tvář. Kde slunko krátce jen nám milosti své přálo a zimomřivě hřálo, je.
Projekt:Vzdělávací internetové kluby Jméno:Jakub Michálek Téma:Příroda a já.
Dnes jste si řekli svoje ANO, a tím je všechno ujednáno. Ze srdce bych Vám přála, aby vaše láska jako víno zrála, aby září žhnula jako věčná svíce, které.
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
Pro romantické dušičky 
21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Proletářská poezie 20. století.
Podzim Prvouka , 2. třída.
Jan Neruda - dílo.
Části roku Mgr. Lenka Stará
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jaromír Nohavica: Kometa, Sloní hřbitovy (dvojitý zápisník, úvaha)
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Anotace : Výuka předmětu Člověk a jeho svět
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šťastné a veselé svátky Vánoční
Autor: Mgr. Radana Marelová
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
PODZIM SPUSŤ: F5.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_12_PODZIM TÉMA: PODZIM
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
Vánoce Cliccare per avanzare.
JEDNOU ZA ROK PŘIJDOU VÁNOCE   .
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jan Skácel životopis, básnické.
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Blatný, Jan Zahradníček životopis,
Transkript prezentace:

Jan Skácel (1922 – 1989)

: Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských luk a vinohradů, básník, který právě v době totality nesměl dlouho publikovat a kterého oficiální politické orgány umlčovaly. O Janu Skácelovi mluvila redaktorka Karolína Dubová s prorektorkou literární akademie Josefa Škvoreckého Helenou Kupcovou:

va/ Poslechněte si první část ukázky – do 1:37 a zapište si: 1)Kolik básnických sbírek Jan Skácel vydal? 2)Kdy mu vyšla první sbírka? 3)S kterým literárním časopisem byl úzce spjat?

va/ :37 - konec V druhé části ukázky vyhledejte, co bylo typické pro Skácelovu tvorbu:

Chvíle (Smuténka) Za žádnou pravdu na světě. Ale jestli chceš, za malý pětník ticha. Je chvíle, která půlí krajinu. Pokorný okamžik, kdy někdo za nás dýchá. 5 minut volné psaní:

O slunovratu Autorský projekt Jiřího Pavlici na texty Jana Skácela a lidové poezie. Jaro, léto, podzim, zima přicházejí jak v přírodě, tak i v lidském životě. Opětovné nalezení řádu tohoto věčného koloběhu a vypořádání se s dnešní neklidnou rozpolcenou dobou, plnou netušeného množství nových poznání, podnětů, zážitků a inspirací. To vše jsou aspekty, které působily na Jiřího Pavlicu v době, kdy vznikalo toto album. K vystižení atmosféry autor využívá také nástrojů v cimbálové kapele běžně nepoužívaných, jako např. perkuse, klávesy, kytara, saxofon ….

V následujících ukázkách pracujte metodou Dvojitého zápisníku (vyberte si místo v textu, citaci, a vedle napište vlastní komentář – čím vás právě tato část zaujala, oslovila, vyprovokovala ke komentáři…), pod textem je odkaz na zhudebněnou verzi:

Krátký popis léta Požáry Ze čtyř stran hoří léto Omamně kvetou akátové háje zelená duše vína doutná na vinicích krvácí vlčí máky v obilí Přichází tma a po stříbrném mostě kráčí luna Svět je jak chleba vytažený z pece a noc ujídá vlaštovky hbité rovnou nití studánky k nebi přišívají rovný je den a slunce svítí na rovné léto v rovném kraji

Sonet o lásce a modrém portugalu A přece láska jako modrá skalice ta krásná dřina k uzoufání nás zachránila Dozrál vinohrad pod tíhou hroznů čas se sklání Zas konec léta Zas je blízko k vínu a čistý vítr zpívá o podzimu tak jako tenkrát dávno kdysi Ať život sklání se či nesklání dny lásky jsou jak sklepy ve stráni lisovny s dubovými lisy

Naděje s bukovými křídly novému ránu rožnem svíci je neznámé a nemá tváře jak anděl v dřevu lípy spící a čekající na řezbáře někdy se anděl na nás hněvá anděla máme každý svého a naděje má z buku křídla a srdce z dřeva lipového

Zdroje: v lednu