VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U-3-020 PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DŘEVO. LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka.
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_08.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Palivová soustava traktoru Zetor
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuPro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ28 Excel – funkce Fotoaparát Předmět.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
= Sada diapozitivů (snímků), které se promítají na promítacím přístroji (zpětném projektoru). Jednotlivé snímky se zobrazují v určitém pořadí a umožňují.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský.
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních.
Vrtání, vyhrubování, vystružování děr na soustruhu
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Základy soustružení.
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Prezentace MT5™ duben 2006.
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
TLAKOVÉ LITÍ KOVŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Tlumiče kapalinové VY_32_INOVACE_14_265
Edgecam.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: ročník oboru strojírenství.
VY_32_INOVACE_10_2_12.
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
4. Určení počtu a sledu operací
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
Frézky rovinné a speciální
Určení řezných podmínek a strojního času vrtání a vyvrtávání
VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:
VY_52_INOVACE_I–04–08 Název a adresa školy:
Registrační číslo projektu
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
VY_52_INOVACE_I–04–10 Název a adresa školy:
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
ZKOUŠKY CEMENTU pevnost
VLASTNOSTI KAPALIN
Tepelné motory.
Diagnostika brzd.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Diagnostika brzd.
Transkript prezentace:

VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U-3-020

PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou vyklopením. Pro složitější jádra je nutné použít jaderníky složené z více částí tak, aby po rozebrání jaderníku bylo možné jádro vyjmout. Upěchované jádro se po vyjmutí obvykle suší k získání vyšší pevnosti. Pokud jsou jádra celistvá, musí být dělený jaderník se zajištěním vzájemné polohy jednotlivých částí. Snadnější plnění a jednodušší konstrukci mají jaderníky pro jádra dělená (půlená), po vyjmutí je však třeba části jader slepit.

SÉRIOVÁ VÝROBA JADER Převládají dvě metody : Foukání jader Vstřelování jader

Foukání jader Princip Princip spočívá v pěchování formovací směsi v jaderníku foukáním. Do komory foukacího stroje ústí přívody vzduchu o tlaku 0,5 až 0,7 Mpa. Proudem stlačeného vzduchu je strhována formovací směs do jaderníku. K dokonalému zaplnění jaderníku je nutné dobré odvzdušnění. Během celé operace je jaderník přitlačován k foukacímu stroji pneumatickým přítlačným stolem. Viz. obrázek.

Foukání jader

Vstřelování jader Princip Jaderník 3 se naplní formovací směsí 5 prudkou expanzí stlačeného vzduchu ze zásobníku 2. Vzduch po otevření ventilu 1 vytlačí celý sloupec formovací směsi ze vstřelovací hlavy 4 do jaderníku. Těleso hlavy má uvnitř vložku z plechu, opatřenou podélnými otvory, která umožní vytvoření vzduchového polštáře a tím sníží tření mezi hlavou a směsí. Vstřelení formovací směsi o hmotnosti několika desítek kilogramů trvá jen 0,1 až 0,3 s. Viz. obrázek

Vstřelování jader

Další metody výroby jader CT metoda – využívající vodního skla Samotuhnoucí směs s pryskyřičným pojivem C metoda HB metoda CB metoda Lisování

Opakování a prohloubení znalostí Jaké metody se používají při výrobě jader ?

Použitá literatura : Moderní strojírenství pro školu a praxi – J. Dillinger Strojírenská technologie 4 – J.Řasa, V. Haněk, J.Kafka