Kurikulum G Podpora učitelů gymnázií jako pilířů kvality vzdělávání Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revize RVP SKAV, KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE Praha
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
ECVET v Programu celoživotního učení
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Rámcový vzdělávací program 15. října Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r materiál k diskusi – r –setkání autorů.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Plán vzdělávacích aktivit
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plánování prvních kroků
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Podpora procesů uznávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Transkript prezentace:

Kurikulum G Podpora učitelů gymnázií jako pilířů kvality vzdělávání Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze

2 Od projektového záměru k projektu Projednávání projektového záměru s partnery (září 07-leden 08) Prezentace projektového záměru na kulatém stole MŠMT ( ) Další projednávání prezentovaného projektového záměru s gymnázii, partnery a s MŠMT (leden 08 – červen 08) Zapracování požadavků učitelů a koordinátorů z gymnázií

3 Změny oproti projektovému záměru Finanční rámec: tis. Kč  tis. Kč Časový rámec: 4 roky  3 roky (2008 – 2011) Obsahový rámec: větší variabilita metodické podpory pro učitele a koordinátory, přehodnocení některých aktivit po konzultacích s gymnázii, zohlednění připomínek a námětů z kulatého stolu, od učitelů z gymnázií a od partnerů, eliminace překryvů s dalšími projekty

4 Původní aktivity v projektovém záměru Aktivita 1 Sledování realizace ŠVP na pilotních gymnázií Aktivita 2 Metodická podpora tvorby a realizace ŠVP - koordinátorům - učitelům Aktivita 3 Informační a propagační podpora a organizace a řízení projektu

5 Upravené aktivity projektu Aktivita A – Podpora koordinátorů Aktivita B – Podpora učitelů Aktivita C – Kvalitní škola

6 Aktivita A Podpora koordinátorů Modul 1: Síť Peer-vzdělávání pro koordinátory − systém vzájemných návštěv koordinátorů na školách, každá návštěva bude mít formu řízeného poznávání příkladů dobré praxe na škole (příklady dobré praxe byly zahrnuty v projektovém záměru, byla zvolena pouze vhodnější forma). Výstupy: - odzkoušený systém (model) řízených návštěv - 90 přímo zapojených koordinátorů - 9 metodických případových studií pro koordinátory ze všech gymnázií

7 Aktivita A Podpora koordinátorů Modul 2: Komunita Virtuální komunita, vzájemná výměna zkušeností mezi koordinátory, učiteli a zainteresovanou veřejností; aktivita naváže na již existující internetovou komunitu vytvořenou v Pilotu G/GP s názvem Gympliště (bylo obsaženo v projektovém záměru). Výstupy: - inovované prostředí internetové komunity přímo zapojených škol, 30 škol aktivně a dlouhodobě přispívajících - 24 souhrnných informací o zajímavých diskusích, uveřejněných na webových stránkách pro koordinátory a učitele ze všech gymnázií

8 Aktivita A Podpora koordinátorů Modul 3: Poradna Poradenské a konzultační služby koordinátorům, případně učitelům, spojené s tvorbou ŠVP a s jeho realizací ve škole; poradna bude mít tři formy: internetová poradna online (propojeno s komunitou), telefonická poradna, osobní konzultace v regionech (bylo obsaženo v projektovém záměru). Výstupy: - systém online poradenské služby pro koordinátory a učitele ze všech gymnázií - 12 regionálních setkání koordinátorů s periodicitou jednou za půl roku v Čechách a na Moravě (tzn. celkem 4x ročně, celkem 840 přímo zapojených osob) - strukturovaný a průběžně aktualizovaný přehled často kladených dotazů k problematice ŠVP pro učitele ze všech gymnázií

9 Aktivita A Podpora koordinátorů Modul 4: Kritický přítel Mentoring pro koordinátory, kteří mají nedostatečné manažerské dovednosti a potýkají se s problémy především v oblasti řízení změn a kvality ŠVP; mentoři individuálně povedou (budou koučovat) malé skupinky koordinátorů, z jednotlivých supervizí budou pořízeny případové studie, které budou využity pro ostatní koordinátory (v projektu nově, podpořeno gymnázii). Výstupy: zapojených koordinátorů případových studií

10 Aktivita B Podpora učitelů Modul 1: Virtuální hospitace Online „ukázkové“ hodiny učitelů doplněné online diskusemi s realizátory hodin; z ukázkových hodin bude pořizován videozáznam, který bude odborně zpracován, zaznamenaná hodina bude uveřejněna na internetu a bude k ní uspořádána online diskuse, v níž bude na dotazy učitelů odpovídat realizátor ukázkové hodiny (nově v projektu, varianta příkladů dobré praxe). Výstupy: - databáze virtuálních hospitací – videozáznamů přístupná online všem učitelům gymnázií - 40 videozáznamů s rozbory umístěnými v databázi

11 Aktivita B Podpora učitelů Modul 2: Oborové semináře Vzdělávání v podobě oborových seminářů pro učitele gymnázií, kteří mají tvořit učební osnovy a nemají k tomu potřebné znalosti a dovednosti; modul navazuje na Pilot G/GP a proběhne pouze ve školním roce 2008/2009, po dobu tvorby ŠVP na gymnáziích (v projektovém záměru bylo obsaženo). Výstupy: - 40 vyškolených lektorů (pro další využití v systému DVPP apod.) - 40 zrealizovaných kurzů proškolených učitelů

12 Aktivita C Kvalitní škola Plošný výzkum sloužící k vyhodnocení úspěšnosti zavádění ŠVP na gymnáziích, na jehož základě budou popsány prvky, kterými se vyznačuje škola, jež úspěšně realizuje svůj školní vzdělávací program (tzv. kvalitní škola). Dokončení ověřování ŠVP na pilotních gymnáziích (3. a 4. ročníky) Zapojení širokého vzorku gymnázií podle použitých metod výzkumu a 16 stávajících pilotních škol − návaznost na jedinečné zkušenosti z projektu Pilot G/GP (oproti projektovému záměru rozšířeno, zohledněny připomínky z kulatého stolu). Výstupy: - výzkumná studie popisující míru úspěšnosti zavádění ŠVP do gymnázií (využitelná pro formulaci vzdělávací politiky) - odborná doporučení určená především školám a decizní sféře týkající se kvality vzdělávání - standard kvalitní školy určený především školám, rodičům, ČŠI, vysokým školám a zřizovatelům - národní konference a 3 kulaté stoly

13 Rozpočet projektu A. Podpora koordinátorů (4 moduly) tis. Kč B. Podpora učitelů (2 moduly) tis. Kč C. Kvalitní škola tis. Kč Ostatní (audit, publicita, zpracování mezd) tis. Kč Celkem tis. Kč

14 Připomínky k projektovému záměru v lednu 2008 Obava z překryvu s globálními granty krajů Požadavek na vytvoření standardu kvalitního ŠVP a kvalitní školy (viz Aktivita C) Absence kvantifikace výstupů v projektovém záměru (specifikováno) Způsob výběru zapojených škol (16 stávajících pilotních gymnázií, další školy se budou moci zapojovat do jakýchkoliv aktivit podle svého zájmu) Malé využití ICT při práci s učiteli a koordinátory (v projektu posíleno)

15 Současný stav a předpokládaný další postup Projekt je v tuto chvíli prodiskutován se zástupci AŘG, s pilotními gymnázii a některými krajskými gymnázii, požadavek na zařazení určitých aktivit vznášejí sami koordinátoři a učitelé na právě probíhajících seminářích realizovaných v projektu Pilot G/GP Předložení projektu v benefitové žádosti MŠMT (začátek prázdnin) V případě schválení projektu zahájení realizace optimálně v říjnu 2008 (ukončení v září 2011)