Duch věje, kudy chce exkurz do historie MC a Sítě MC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Advertisements

Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Poslání, principy a metoda skautingu
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
Memorandum o celoživotním učení
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Salesiáni spolupracovníci ASC
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Česká republika Demokratický stát.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Společenská odpovědnost organizací
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Centrum pro maminky s dětmi Sídlo: Kučerov 178 bývalá ZŠ Provoz: čtvrtek – hod. 1. sobota v měsíci – výtvarná dílnička 3. sobota v měsíci –
Demokracie a její hodnoty
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Plnění usnesení V. krajské konference NNO konané v hotelu Grand v Třebíči.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
VZDĚLANÝ VENKOV Projekt Mikroregionů Nechanicko a Urbanické brázdy.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s
Evropa pro občany Evropa pro občany Marcela Česáková Květen 2008.
People for Europe Národní muzeum (Praha, Česká republika) Slovenské národné múzeum (Bratislava, Slovensko) Nadace Romualda del Bianca (Florencie, Itálie)
NIDM, TALNET a NNO Mimořádně nadané děti. Kongres výchovného poradenství Interhotel Labe, Pardubice26. dubna 2006.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
SÍT MATEŘSKÝCH CENTER O.S. Činnost ve světle strategických cílů schválených – Praha Rut Kolínská, Edita Kozinová, Pavlína Švecová,
Psychologická problematika rodin s dvojčaty a vícerčaty Olomouc PhDr.Petra Tenglerová.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Historie vzniku  celostátní všeoborové konference NNO, vznik Stálé komise konference NNO  celostátní všeoborová konference NNO,
Komunitní služby a jejich efektivita pro včasné a přirozené řešení problémů rodin a dětí Spolupráce Sítě mateřských center v Pardubickém.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
MC POHÁDKA JESENICE U PRAHY z.s nezisková organizace spolek rodičů na mateřské dovolené.
Projekt Trojlístek Rovnost příležitostí pro ženy a muže, slaďování práce a rodiny Trojlístek, sblížení tří generací® Mgr. Veronika Horehleďová vedoucí.
NOVÁ KOMUNIKAČNÍ PLATFORMA JIHOMORAVSKÝCH PAMĚŤOVÝCH INSTITUCÍ Brněnská pobočka České archivní společnosti Jiří Dufka.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
DĚJEPIS. Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším stupni na vyšším gymnáziu možnost volby semináře Kapitoly z dějepisu - dvouletý - jednoletý.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
MOTHER CENTERS DEVELOPING SUPPORT STRUCTURES FOR ACTIVE VOLUNTEER INVOLVEMENT ( Grundtship LSP) Mezinárodní projekt Sítě mateřských.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Mateřský jazyk jako podpora národní identity a zachování kulturního dědictví v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
RODINA NEMUSÍ JÍT DO PRČIC Kampaň Sítě pro rodinu 2017
Institut ochránce práv dětí
Okresní sdružení ČUS Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Finanční zpráva Síť mateřských center 2007.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Síť Mateřských center o.s.
Nastal vánoční čas... Lidem je v tyto dny hezky.
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Masarova 11, Brno - Líšeň. Masarova 11, Brno - Líšeň.
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
Rodičovské fórum kraj Vysočina
Transkript prezentace:

Duch věje, kudy chce exkurz do historie MC a Sítě MC

HISTORICKÝ EXKURZ – „nultá léta“ Československo 1990 – Alena Wagnerová – náhodné setkání na Tři krále 1991 – cesta do Mnichova a seminář 1992 – první mateřské centrum YMCA Praha Na Poříčí

HISTORICKÝ EXKURZ – „pionýrská léta“ 1993 – MC Barrandov 1994 – hledání cest šíření myšlenky – semináře „Jak začít“ 1995 – vydání „zelené knihy“ Mateřská centra 1996 – mezinárodní setkání na Toulcově dvoře v Praze 1997 – I. kongres – záštita Josef Lux

HISTORICKÝ EXKURZ – „léta růstu“ 1998 – další semináře „Jak začít“ 1999 – cesta do Stuttgartu – plný autobus MC + představitelé státní správy a samosprávy, členství v GROOTS International, neformální valná hromada 2000 – prezentace na EXPO, zrod MINE 2001 – registrace stanov 2002 – 1. valná hromada Sítě mateřských center 127 x 69

HISTORICKÝ EXKURZ – „léta dospívání“ 2003 – Rut Kolínská – žena Evropy, II. kongres – záštita Jan Jařab vládní zmocněnec pro lidská práva 2004 – Nadace Bernard van Leer – krajská spolupráce, SPR 2005 – první placené místo od 1. VII – konference Být normální je handicap? KraKostart 2007 – III. Kongres – záštita Václav Havel a Vladimír Špidla

HISTORICKÝ EXKURZ – „léta zrání“ 2008 – mezinárodní projekt GWIA – studijní cesta Polek a Španělek do českých MC 2009 – kancelář = nové prostory 2010 – „Zlatá pečeť“, Uznaná organizace MPSV, křižovatka 2011 – stabilizace týmu 2012 – IV. kongres – opora = tým odborníků

„ Moc mne těší, že u nás ještě najdeme někoho normálního. Práce mateřských center patří k naději našeho národa.“ Ivo Možný, sociolog  Mateřská centra nabízejí bezpečné zázemí dětem, matkám, otcům, rodičům i prarodičům a celým rodinám.  Sociální práce v mateřských centrech je postavena na principu metody svépomocných skupin.  Mateřská centra za dvacet let své existence v České republice přerostla v komunitní centra pro všechny generace. Název mateřského centra není rozhodující.

V áclav Havel k 15. výročí „ Myslím na vás všechny, které pomáháte lepším podmínkám života rodin, na všechny, které přispíváte k rodičovské a komunitní odpovědnosti, na všechny, které bráníte sociálnímu vykořenění, na všechny, které svým bližním přinášíte naději. Individualizovaná a komercionalizovaná společnost podporuje spíš dehumanizaci a izolaci. To sice není výlučně českým rysem, přesto v nápravě za zeměmi s fungující a rozvinutou občanskou společností pokulháváme. Přeji vám proto, abyste si dobrý pocit a zasloužený důvod k hrdosti opravdu užily. Vždyť kolik takových příležitostí máme ?“

Ruka, která hýbe kolébkou, hýbe celým světem