6 DEMEKOLOGIE I Velikost populace Růst populace. Demekologie Ekologický směr, který se zabývá studiem populací Co je populace? Jaké vlastnosti populací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
14 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování ovzduší. Životní prostředí Globální problémy lidstva : Populační exploze a s ní spojená potravinová krize v rozvojových.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 2.7.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Objem a povrch kvádru a krychle
povrchů a koloidních soustav
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Nervová soustava vyšších obratlovců
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
VY_32_INOVACE_10_4_07.
Biotické faktory Výukový materiál EK
Ekologická valence.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Klasifikace singularit
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
Název prezentace (DUMu):
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_108_M6
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rozbor některých konkrétních ekosystémů
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Jednoduché ukazatele úmrtnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
13. Růst lidské populace, demografie
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Jedinci a populace.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Populace.
VLASTNOSTI KAPALIN
Diferencované stravování
12 VÝVOJ EKOSYSTÉMU Sukcese.
KŘIVKA DEFORMACE.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Tuhé těleso a moment síly
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
13 BIOSFÉRA.
Tečné a normálové zrychlení
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

6 DEMEKOLOGIE I Velikost populace Růst populace

Demekologie Ekologický směr, který se zabývá studiem populací Co je populace? Jaké vlastnosti populací se studují -Hustota(denzita) populace -Růst populace -Kolísání hustoty populace -Rozmístění(rozptyl,disperze)populace -Struktura populace

Hustota (denzita) populace Vyjadřuje se dvojím způsobem 1/ Početnost(abundance)-počet jedinců připadajících na jednotku plochy či objemu 2/ Biomasa – součet hmotností všech jedinců na určité ploše či v určitém objemu

Kolísání hustoty populace OSCILACE – krátkodobé kolísání v průběhu roku.Může být 1 i více maxim. Uplatňuje se hl. u organismů s výrazně sezonním rozmnožováním. FLUKTUACE – kolísání v průběhu několika let. Např. bekyně mniška,saranče pustinná…

Co ovlivňuje velikost populace

Křivky přežívání

Podle grafu křivek přežívání se pokuste přiřadit příklad A – konvexní B - sigmoidní C - přímková D- konkávní 1 – myš 2 – člověk 3 – nezmar 4 - kapr

Správné řešení A2, B1, C3, D4

Růst populace V přírodě ovlivněn natalitou(množivostí), mortalitou(úmrtností), migrací(stěhováním) Růst charakterizují růstové křivky,jejich tvar je vesměs obdobný,charakteristická je specifická rychlost růstu Tvary křivek – J(exponenciální) S(sigmoidní)

S křivka = logistická křivka uzavřeného růstu populace

J- křivka(křivka otevřeného růstu)

Okomentujte

Přiřaďte organismy k jednotlivým typům růstových křivek S-křivka J-křivka Bakterie,sinice,jednoleté plevele,myši,hraboši

Správné řešení Všechny uvedené organismy J-křivka

Vliv vnějších podmínek na růst

Správně doplňte Velikost populace zvětšuje………… A – natalita a emigrace B – mortalita a imigrace C - natalita a imigrace D – mortalita a emigrace

Správně C=natalita a imigrace

ZDROJE Kislinger F.,Laníková J., Šlégr.J.:Biologie IV(Základy ekologie), Gymnázium v Klatovech 1994 Storch D., Mihulka S.:Ekologie,ISBN ,Praha 1997 Losos B. a kol.: Ekologie živočichů, SPN Praha 1987 Slavíková j.: Ekologie rostlin,SPN Praha 1986 Kvasničková D.:Ekologie I(soubor transparentů),KLIMA s.r.o,Praha