PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Advertisements

Petr Prášek Veřejné zakázky v OP VK Veřejné zakázky v OP VK.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
zelená linka: Veřejné zakázky v OPŽP a nejčastější pochybení Odbor právní Státní fond životního prostředí.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 2.2 VZNIK NOVÝCH A ROZVOJ EXISTUJÍCÍCH PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT V OBLASTI SOCIÁLNÍHO.
Sociálně odpovědné zadávání veřejných zakázek Sdružení příjemců evropských dotací, z.s.
Petr Prášek Veřejné zakázky v OP VK Veřejné zakázky v OP VK.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Realizace veřejných zakázek a zakázek – legislativa, postupy Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Veřejné zakázky v rámci OP VK pro GP administrované Ústeckým krajem.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 2.1 ZVÝŠENÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI SLUŽEB VEDOUCÍ.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 29. října 2012.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Problematika koncesí a sektorových veřejných zakázek
Veřejné zakázky malého rozsahu ve světle základních zásad
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele IROP
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Program rozvoje venkova
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
jako forma kontroly ve veřejné správě
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg CENTRAL EUROPE
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
veřejných zakázek IROP
Informace k e-tržišti Gemin
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z OPERAČNÍHO PRGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zpráva o uplatňování územního plánu
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky v rámci malého projektu
Krajský úřad Olomouckého kraje Český a moravský účetní dvůr
Územní plán s prvky regulačního plánu
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR

Základní předpisy pro zadávání výběrových řízení I Předpisy EU: nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 o obecných ustanoveních týkajících se Evropského fondu pro regionální rozvoj, nařízení Komise (ES) 1828/2006, (prováděcí) Nařízení Rady č. 1605/2002 o souhrnném rozpočtu ES Směrnice 2004/17/ES o koordinaci postupů při zadávání zakázek subjekty působícími v odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a poštovních služeb směrnice 2004/18/ES o koordinaci postupů na stavební práce, dodávky a služby

Základní předpisy pro zadávání výběrových řízení II Předpisy ČR: Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Nařízení vlády č. 77/2008 Sb., o stanovení finančních limitů pro účely zákona o veřejných zakázkách (ve znění NV č. 447/2011 Sb.) Vyhláška č. 133/2012 Sb., uveřejňování Vyhláška č. 230/2012 Sb., stavební práce ( § 44 odst. 4 ) Vyhláška č. 231/2012 Sb., obchodní podmínky ( § 46 d ) Vyhláška č. 232/2012 Sb., rozsah odůvodnění ( § 86 odst. 2 a § 156 odst. 8 )

Specifické podmínky OPŽP Základní hodnotící kritérium – ekonomická výhodnost nabídky, zde určují dílčí hodnotící kritéria - min. váha hodnotícího kritéria cena – 60% dodávky, služby, 80% st. práce příjemce podpory musí jednoznačně odůvodnit volby jednotlivých dílčích hodnotících kritérií včetně vah, resp. doložit jaký je ekonomický přínos těchto kritérií pro zadavatele Stanovit min. a max. přípustnou hodnotu číselně vyjádřitelného hodnotícího kritéria

Specifické podmínky OPŽP max. podíl subdodávek u stavebních prací – ZRUŠENO nevztahuje se § 18 odst. 1) písm. e) zákona, nelze využít inhouse výjimku, tzn. nelze zadat zakázku bez realizace zadávacího řízení osobě, ve které má zadavatel výlučná majetková práva U zakázek mimo režim Zákona - alespoň 3 doručené nabídky

Nejčastější pochybení před začátkem zadávacího řízení 1.Nedostatečné vymezení předmětu zakázky a zadávacích podmínek 2.Nesprávné stanovení druhu veřejné zakázky a předpokládané hodnoty veřejné zakázky 3.Nesprávné dělení zakázek 4.Stanovení nevhodných kvalifikačních kritérií 5.Stanovení a specifikace nevhodných hodnotících kritérií 6.Nezákonná značková specifikace

AD 1. Nedostatečné vymezení předmětu zakázky a zadávacích podmínek Nedostatečná projektová příprava – opomenutí části stavebních prací/dodávek/služeb, návrh nerealizovatelné postupy/technologie – viz. dále vícepráce Nedostatečně vymezené dodací a technické podmínky Zmatečné vymezení podmínek na zpracování nabídkové ceny (požadavek na zahrnutí dalších položek neuvedených v ZD, přičemž každý uchazeč má individuálně posoudit o jaké jde)

AD 2. Nesprávné stanovení druhu veřejné zakázky a její předpokládané hodnoty Nadlimitní veřejné zakázky na dodávky a služby jsou chybně označeny jako podlimitní zakázky na stavební práce (případně jako zakázky malého rozsahu) Příklad: „zahradnické“ služby jsou označeny jako Krajinné úpravy – stavební práce

Limity veřejných zakázek (nadlimitní/podlimitní) Od nově upravené výše limitů: Dodávky a služby ,- Kč - § 2 odst. 2 písm. a) a b) ,- Kč - § 2 odst. 2 písm. c) a d) ,- Kč pro sektorové zadavatele Stavební práce ,- Kč

Limity veřejných zakázek (podlimitní/ zakázky malého rozsahu ) Dodávky a služby Podlimitní - nejméně ,- Kč bez DPH, od ,- Kč bez DPH Stavební práce Podlimitní – nejméně ,- Kč bez DPH, od ,- Kč bez DPH

Limity VZ dle závazných pokynů zakázky malého rozsahu: 1. kategorie do Kč bez DPH (stav Kč) 2. kategorie do Kč bez DPH (stav Kč) Od bude upraveno zakázky s vyšší hodnotou: 1. kategorie do Kč bez DPH 2. kategorie nad Kč bez DPH ( včetně )

AD 3. Nesprávné dělení zakázek nadlimitní zakázku na stavební práce na několik objektů nelze rozdělit na více podlimitních pokud mezi jednotlivými plněními prokazatelně existuje věcná, časová, místní i funkční souvislost, jedná se o jednu veřejnou zakázku

AD 4. Stanovení nevhodných kvalifikačních kritérií Stanovení nevhodných kvalifikačních kritérií Stanovení takových kritérií, které neodpovídají předmětu a rozsahu zakázky Neuvedení „limitních“ hodnot těchto kritérií

AD 5. Stanovení a specifikace nevhodných hodnotících kritérií Reference – zkušenosti, příp. dalších kvalifikačních předpokladů Příklad: Komplexnost a úplnost nabídky (bez další specifikace ) Plán organizace výstavby (bez další specifikace) Termín (bez další specifikace) Sankce, např: smluvní pokuta (od zákonem výslovně zakázáno, § 78 odst. 4 )

Nejčastější pochybení v průběhu zadávacího řízení Vyřazení nabídek z důvodu nesplnění formálních požadavků (např. nesvázaná nabídka) Nedodržení zásady rovného zacházení (vyzvat k doplnění/nevyzvat vždy všechny uchazeče) Nedodržování zákonných lhůt nebo jejich nesprávné počítání Neodeslání oznámení o výběru nejvhodnější nabídky uchazečům Neodeslání rozhodnutí o vyloučení uchazečům Neodeslání oznámení o uzavření smlouvy Nepředložení dokumentů prokazujících kvalifikaci před podpisem smlouvy v ZPŘ (§ 62/3) Na výzvě k předložení nabídek chybí datum vyvěšení a sejmutí z úřední desky

Změny smluv na plnění VZ Je možné provádět pouze nepodstatné změny. Změna VZ během doby trvání je podstatná, pokud by: rozšířila předmět VZ o služby (dodávky, stavební práce), které původně nebyly předpokládány. za použití v původním zadávacím řízení umožnila účast jiných uchazečů než těch, kteří byli původně připuštěni, nebo mohla ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. způsobem, který nebyl v podmínkách původní zakázky předpokládán, měnila ekonomickou rovnováhu smlouvy ve prospěch vybraného uchazeče.

Změny smluv na plnění VZ - příklady vícepráce musí být splněny podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění podle 23 odst. 7 ZVZ méněpráce musí zůstat zachováno pořadí uchazečů: nemůže být ze zakázky vyjmuta část, kterou měl vítězný uchazeč „naceněnu“ méně než uchazeč jiný a při hodnocení nabídek bez této části by zvítězil uchazeč jiný. např.: zakázka má 2 části vítěz obě nacení za 5 mil. Kč, druhý nacení část A za 4,9 mil. a část B za 5,2 mil. Následně nemůže dojít k situaci, že by byla realizována pouze část A. termínové změny především v případě, když termín byl jedním z hodnotících kritérií změny dodavatele (přípustné pouze v případě právního nástupce dodavatele) nesmí být měněna hospodářská rovnováha

doporučení: při výběru dodavatele na zpracování ZD požadovat reference požadovat na dodavateli ZD náhradu škody i při možném krácení či nepřidělení dotace z důvodu pochybení při zadávacím řízení upozornit na nutnost postupu podle směrnice MŽP pro předkládání žádostí v platném znění a podle závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP (a podle zákona 137/2006 Sb.) do smluv na plnění zakázky s vítězným uchazečem začlenit rozvazovací podmínku (možnost zrušení) pro případ neobdržení dotace

Josef Jemelka Státní fond životního prostředí ČR Olbrachtova 2006/9, Praha 4 tel.: ,