Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Péče o osoby s afázií.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
9. Tvorba individuálního plánu
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Techniky práce s mentálně postiženými
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Pedie Co mají společné?.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Péče o osoby s afázií.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb

Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název a číslo materiálu: VY_52_INOVACE_4.A_2/27 Téma sady: Specifické potřeby jednotlivých klientů v sociálních službách Název: Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb Vytvořeno: Autor:Mgr. Kateřina Svobodová Vyučovací předmět: Sociální péče Ročník:IV. Výsledky vzdělávání dle RVP: charakterizuje formy sociálních služeb ve vztahu k sociální situaci a specifickým potřebám jednotlivých skupin klientů; Typ interakce:výklad Druh výukového zdroje: Klíčová slova:Zdravotní znevýhodnění, integrace zdravotně znevýhodněných, služby pro zdravotně znevýhodněné Anotace: Prezentace je zaměřena na potřeby zdravotně znevýhodněných jako cílové skupiny sociálních služeb. Obsahuje základní terminologii, rozvíjí problematiku integrace a existující druhy služeb ve vztahu k cílové skupině.

T ERMINOLOGIE Hendikep – dříve druhá a třetí úroveň Znevýhodnění – všechny tři úrovně (pokud má být vyjádřeno, že z nějakého hlediska to představuje problém) Fungování – neutrální pojem INTEGRACE – účast v sociálních vztazích SEGREGACE – vyčlenění ze společenských vztahů, izolace, rezignace PREVENCE – činnost zaměřená na zamezení vzniku fyzické, intelektové, psychické nebo smyslové vady ( primární) nebo zamezení tomu, aby vada způsobila trvalé funkční omezení ( sekundární)

terminologie Od 70 let – kritika terminologie postižení a hendikep – odraz lékařského přístupu (neohlížel se na podmínky, ve kterých lidé žijí) Nyní podle WHO: POSTIŽENÍ – jsou problémy týkající se tělesných funkcí a tělesných struktur Tyto problémy mohou být příčinou OMEZENÍ V ČINNOSTECH, na této úrovni je důsledek popisován z hlediska jednotlivce Mohou být také příčinou OMEZENÍ VE SPOLEČENSKÝCH AKTIVITÁCH, čímž jsou označovány důsledky širší, sociální

D ÁVKY A SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ Invalidní důchody, dávky pro OZP, příspěvek na péči Poskytování technických pomůcek Služby osobní asistence Služby řešící dopravu do škol a do zařízení Pečovatelská služba Chráněné bydlení Respitní péče Domovy pro osoby zdravotně postižené Poradenství Raná péče Centra denních služeb

TERMINOLOGIE REHABILITACE – soubor postupů, jejichž cílem je umožnit osobám se zdr. Postižením, aby si zachovaly optimální úroveň funkcí (fyzickou, psychickou, sociální, intelektovou) Cílem je, aby byly v max možné míře nezávislé. VYROVNÁNÍ PŘÍLEŽITOSTÍ – proces, jehož prostřednictvím jsou různé systémy společnosti zpřístupňovány všem lidem, zvláště osobám se zdravotním znevýhodněním.

R EHABILITACE = soubor postupů, jejichž cílem je umožnit osobám se zdravotním postižením, aby dosáhly a zachovaly si optimální fyzickou, smyslovou, intelektovou, psychickou nebo sociální úroveň funkcí a byly v největší možné míře nezávislé.

Č LENĚNÍ REHABILITACE Zdravotní rehabilitace – zahrnuje např. operační nápravu, medikamentózní léčbu, fyzioterapii, ergoterapii Psychologická rehabilitace – usiluje např. o zvládnutí krize spojené se změnou zdravotního stavu, o změnu v sebehodnocení (individuální a skupinová terapie, arteterapie…) Pedagogická rehabilitace – oblast výchovy a vzdělání a příprava na život a povolání, vytváření individuálních plánů…

Č LENĚNÍ REHABILITACE Pracovní rehabilitace – pracovní uplatnění jedince. Jde o profesní přípravu, průzkum trhu pracovních příležitostí, kariérové poradenství… Volnočasová rehabilitace – zájmové, sportovní a kulturní vyžití, sebevzdělávání, např. pedagogika zážitku… Sociální rehabilitace – materiální a legislativní ochrana jedince s postižením, jeho začlenění do společnosti, uplatnění osobnostního potenciálu, zajištění sociálních služeb

Z DROJE * MATOUŠEK, O., et al. Sociální práce v praxi : Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, s. ISBN X.