STARÉ MĚSTO (PRAHA) - z 8. století zmínky o osídlených hradištích - v 11. století na místě náměstí bylo tržiště - po roce 1230 spojením několika osad se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
STŘEDOVĚK Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.31_kvetnove_povstani_zide_v_protektoratu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Dějiny ČR – gotický sloh
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Romantismus VY_32_INOVACE_46_934
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Prašná brána.
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Opakování č. 6 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Jan Hus Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_ O slohu románském TÉMA: STŘEDOVĚK
Anotace: Klíčová slova:
Gotická architektura VY_32_INOVACE_46_928
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

STARÉ MĚSTO (PRAHA) - z 8. století zmínky o osídlených hradištích - v 11. století na místě náměstí bylo tržiště - po roce 1230 spojením několika osad se utvořilo Větší Město Pražské, vznik řemeslných cechů, růst moci měšťanství - ve 14. století místo reformního hnutí - Jan Hus, Jeroným Pražský - Kamenný most se sochou Bruncvíka se štítem a znakem Starého Města - měšťané mají řadu práv a privilegií - do roku 1784 bylo samostatným městem, v tomtéž roce se stalo součástí Královského hlavního města Prahy

STARÉ MĚSTO (PRAHA) - za krále Jana Lucemburského roku 1338 postavena Staroměstská radnice - gotickou kapli vybudovala v roce 1381 stavební huť Petra Parléře za Karla IV byl připojen Orloj hodinářem Mikulášem z Kadaně, 1866 osazena kalendářní deska se zvěrokruhem a znakem Prahy od Josefa Mánesa zde byl popraven Jan Želivský, 1458 zvolen Jiří z Poděbrad českým králem se konala poprava 27 českých pánů po stavovském povstání proběhla dostavba novogotického křídla na konci 2. světové války požár zničil věž i novogotické křídlo, návrhy na dostavbu nebyly realizovány

STARÉ MĚSTO (PRAHA) - kostel Panny Marie před Týnem (Týnský chrám- kostel Matky Boží před Týnem) je gotická stavba, podílela se zde huť Petra Parléře, vnitřní baldachýn od Matěje Rejska působícího v Týnské škole pod kostelem - místo kázání předhusitských reformátorů Konráda Waldhausera a Jana Milíče z Kroměříže - v roce 1601 pohřben astronom Tycho de Brahe - Dům U Kamenného zvonu je unikátní gotická památka (je možné, že se zde narodil 1316 Karel IV. Při pobytu Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny) - vedle stojí rokokový Palác Kinských (Palác Golz - Kinských) podle K. I. Dientzenhofera dnes součást sbírek Národní galerie

STARÉ MĚSTO (PRAHA) - kostel svatého Mikuláše postaven K. I. Dientzenhoferem v letech v barokním slohu, soch jsou od Antonína Brauna - secesní bronzový pomník mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna z roku 1915 k pětistému výročí Husova upálení s postavami husitů a emigrantů - barokní Mariánský sloup se sochou Neposkvrněné Panny Marie z roku 1648 postaven jako poděkování za úspěšnou obranu před Švédy, 1918 stržen jako symbol svržení habsburského režimu, dnes snahy o jeho obnovení - Dům U Minuty - pozdně gotická stavba s renesanční fasádou, sgrafitová výzdoba s antickými, biblickými a alegorickými náměty

STARÉ MĚSTO (PRAHA) - Anežský klášter (klášter svaté Anežky české) založen dcerou Přemysla Otakara II. Anežkou Přemyslovnou a králem Václavem I. v letech , byl zde řád minoritů a klarisek - klášter tvoří kostel sv. Františka, ambit, kaple sv. Magdalény, kostel sv. Salvátora a kaple sv. Barbory - dnes sídlo Národní galerie – Sbírka středověkého a raně renesančního umění - Betlémská kaple z let , kázal zde česky mistr Jan Hus a další kněží - roku 1786 zbořena, znovu vybudována v 1. pol. 20. století podle J. Fragnera - v současné době slouží jako slavnostní aula vysokým školám

STARÉ MĚSTO (PRAHA) - rotunda svatého Kříže je nejstarší pražská románská rotunda vystavěná po roce 1125 z opukových kvádrů, na východě má půlkruhovou apsidu zdobenou obloučkovým vlysem, zastřešená kupolí s lucernou se sdruženými okny - Stavovské divadlo (původně Hraběcí Nosticovo, od r Tylovo divadlo) stavbu zadal hrabě F. A. Nostic staviteli A. Haffeneckerovi, otevřeno bylo roku 1783, dnes je druhou scénou Národního divadla - Dům u Hybernů (podle irských františkánů - Irsko = Hibernia, z gotického - kostela přestavěn barokně, proměněn v celnici, r empírová fasáda, dnes muzikálové divadlo

STARÉ MĚSTO (PRAHA) - Univerzita Karlova (Universitas Carolina Pragensis) založena Karlem IV. roku autorem gotického arkýře je Petr Parléř - dnes má univerzita 17 fakult - Karolinum (Collegium Carolinum, Karlova kolej) – nejstarší univerzitní kolej ve střední Evropě z let , zásadní přestavba z let J. Fragnerem, dnes sídlo rektora, slouží též k reprezentativním a slavnostním účelům – Velká aula - Prašná brána je pozdně gotická stavba od Matěje Rejska, od 18.století úložiště střelného prachu provedeny novogotické úpravy J. Mockerem

Použitá literatura a zdroje: Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první Bst%C3%AD _(Praha,_Star%C3%A9_M%C4%9Bsto)

Použitá literatura a zdroje: Bstsk%C3%A9_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD) %BEe_Men%C5%A1%C3%ADho