Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Advertisements

DĚDIČNÉ CHOROBY.
Zdravý životní styl základní principy.
KOUŘENÍ.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Návykové látky, závislosti
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Drogová závislost v těhotenství - vliv na plod a novorozence
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rozdíly mezi osobnostmi
Komunitní péče.
Downův a Edwardsův syndrom
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vliv výživy a návyků matky na plod
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
TERATOGENY V PROSTŘEDÍ
GENETICKÉ VADY.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13_01_těhotenství Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
Návykové látky Kouření
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
STRAVA MÁ VELKÝ VLIV NA NÁŠ ORGANISMUS
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Syndrom rizikového chování v dospívání
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Co je to zdravá výživa ?
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Přehledný rozbor a názorné ukázky pomáhají učiteli při Přehledný rozbor a názorné ukázky pomáhají učiteli při výkladu tohoto učiva. výkladu tohoto učiva. Klíčová slova: alkohol, nikotin, léky, drogy, aditiva, znečištěné prostředí Cílová skupina: žáci středních škol Název: Škodlivé faktory v těhotenství I.část Jméno autora: Monika Arsenjevová Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace příspěvková organizace Vytvořeno dne: 1. pololetí školního roku 2013/2014

Škodlivé faktory v těhotenství I. část

 Škodlivé – teratogenní faktory škodlivé látky, které mohou způsobit vrozené vady škodlivé látky, které mohou způsobit vrozené vady Teras (z řečtiny) - stvůra Genesis (z řečtiny) – vznik Teratologie – věda studující vývojové anomálie a jejich příčiny anomálie a jejich příčiny

 Klasifikace škodlivých faktorů 1. Chemické 2. Biologické 3. Fyzikální 4. Psychosociální

 Chemické  Alkohol  Nikotin  Léky  Drogy  Civilizační – vlivy životního prostředí  Toxické látky – olovo, arzén, formaldehyd, benzen

 Alkohol matkám alkoholičkám se rodí děti s FAS matkám alkoholičkám se rodí děti s FAS (fetální alkoholový syndrom) (fetální alkoholový syndrom)Projevy -nízká porodní hmotnost -nedonošenost -somaticky malformované -postižení rozumových schopností

Malformace obličeje u FAS Malformace obličeje u FAS

Riziko postižení bývá u alkoholiček 30 – 50%. Žena není schopna zvládnout ani roli matky.

 Nikotin Děti se rodí s nedozrálými orgány, hrozí riziko rozštěpu rtu i patra, anomálie prstů na ruce atd. Děti se rodí s nedozrálými orgány, hrozí riziko rozštěpu rtu i patra, anomálie prstů na ruce atd.

 Léky Užívání některých léků bez vědomí lékaře v těhotenství, může být škodlivé pro matku i pro plod. Užívání některých léků bez vědomí lékaře v těhotenství, může být škodlivé pro matku i pro plod. V období 17.dne až 13. týdnem těhotenství, V období 17.dne až 13. týdnem těhotenství, je plod nejcitlivější. V tomto období se vyvíjí orgány a je tu velké riziko vývojových vad. je plod nejcitlivější. V tomto období se vyvíjí orgány a je tu velké riziko vývojových vad.

 Drogy – např. pervitin, heroin atd. Děti se rodí s abstinenčními příznaky. Třesou se, pláčou a jsou citlivější na hluk. Děti se rodí s abstinenčními příznaky. Třesou se, pláčou a jsou citlivější na hluk.

 Civilizační – vlivy životního prostředí - stravovací návyky matky - stravovací návyky matky - znečištění vnějšího prostředí - znečištění vnějšího prostředí V těhotenství je důležitá V těhotenství je důležitá zdravá výživa zdravá výživa s dostatečným s dostatečným množstvím zeleniny. množstvím zeleniny.

 Rizikovým potravinovým aditivům (konzervanty, stabilizátory, barviva, aromata, umělá sladidla atd.), by se těhotná žena měla vyhýbat.

 Mnoho škod dokáže napáchat znečištěné ovzduší - smog - smog - inverze - inverze - výfukové zplodiny - výfukové zplodiny

Těhotná žena by se proto měla co Těhotná žena by se proto měla co nejvíce vyhýbat podobně znečištěným nejvíce vyhýbat podobně znečištěným místům. místům. V případě, že v takovém prostředí pracuje, by měla ihned po otěhotnění odejít na rizikové těhotenství. V případě, že v takovém prostředí pracuje, by měla ihned po otěhotnění odejít na rizikové těhotenství.

Zdroje a použitá literatura piti_alkoholu_v_tehotenstvi_a_fetalni_alkoholicky_syn drom_fas.html mesici-a-kouri/kategorie/tehotenstvi-a-porod narozeni-pribyva-f6e- /deti.aspx?c=A070317_193817_koureni_jba

pro-tehotne-alergicky.html Šagát, T.: Pediatrie. Praha, Avicenum studie rodina/139716/koureni-v-tehotensvi-jedovatejsi-nez- heroin.html