Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci připravili:
Advertisements

Mateřská škola POHÁDKA,Zábřeh ČESKÁ REPUBLIKA „PROSTŘEDÍ,VE KTERÉM ŽIJEME“
Záhada stará 130 let a přitahující okolo 250 tisíc návštevníků každý rok. Centrum této pozornosti - Kaple Loretto Santa Fe, stát Nové Mexiko, USA.
PROČ SE MÁME UČIT CHEMII?
To je všeobecně známý fakt, ale………….
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Jmenuji se Michaela Petrová
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Golemovi VY_32_INOVACE_16 Sada 9
Jednoho dne jistý nevidomý muž seděl na schodech před budovou s kloboukem na nohou a tabulí s nápisem: "Jsem slepý. Prosím, pomozte mi."
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Oceňování, vděčnost a zákon rozšíření a zákon rozšíření (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Bratři Čapkové.
Hrnčířství Jedna z nejstarších lidských technologií
Baroko Život v barokní době.
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
Středověká řemesla.
Cyberbullying Neboli kyberšikana.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Staří Sumerové Barbora Broncová.
EDUARD BASS 9. ročník.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Nejlepší historka z rybolovu všech dob!. Mnohé rybářské historky jsou tak trochu těžko uvěřitelné, ale tenhle člověk má fotky jako důkaz... Slyšel jsem.
Pár vtípků.
Snape ve svém kabinetu od Patrounus 13/06. Rozhovor s profesorkou Prýtovou 1.Já je vaše nejoblíbenější kouzelná bylina? Asi bych měla říct madragoru,
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
Wolfgang Amadeus Mozart v Salzburgu
Jak na bezpečný internet?
Jak na bezpečný internet?
Pyramidy.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Jeskynní malby VY_32_INOVACE_D Šablona. Vytvořila: Mgr. Zuzana Medveďová Datum: září 2011 Určeno pro: 6. ročník Člověk a společnost, dějepis, pravěk.
Marie Curie-Sklodowská
Hlavní město je Paříž Prezidentem Francie je François Hollande.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_31_Z POHÁDKY DO POHÁDKY ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
Jan Neruda - život.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Les a voda Les i s vodou je důležitá pro nás, živočichy,
Paracelsus - žil byl astrolog, alchymista a lékař
MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Buddhismus Michaela Hrušková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Fyzici a fyzikální jevy
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Život za vlády prvních Přemyslovců
Karel IV. OTEC VLASTI
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohár mléka Endless love. way H.P..
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Tajemství internetu Minule jsme si společně ukázali karty jednotlivých zařízení a říkali jsme si, že některá z nich se umí připojit na internet. Vzpomenete.
Transkript prezentace:

Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu od Michaela Scotta, tak již něco málo víte.

Nicolas Flamel žil na přelomu 14. a 15.století( ) v Paříži. Uměl číst a psát francouzsky a latinsky, takže byl na svou dobu velmi vzdělaný člověk. Ze začátku o alchymii vůbec nejevil zájem a vydělával si jako kopista, písař a knihkupec, no a k tomu si ještě přivydělával lekcemi psaní v domech bohatší vrstvy obyvatel. Ve Francii se dokonce tak proslavil, že jedna Pařížská ulice nese jeho jméno. A kdo že to vlastně byl? Pa ř ížská ulice nesoucí jméno Nicolase Flamela

Ze začátku měl pouze malý dřevěný stánek na písařské ulici, když se ale jeho obchod rozrostl o tovaryše a učně, zakoupil dům a podnik přesunul tam. Nedlouho potom, se seznámil s vdovou Perenellou, se kterou se poté i oženil. Do té doby se jeho život vyvíjel zcela předvídatelně. Když se ale v obchodě objevil neznámý člověk a prodal mu velmi starou, zlacenou knihu, v jeho životě došlo k obratu. Kniha nebyla z papíru ani pergamenu, nýbrž z tenké kůry. Měla měděné desky, které byly ozdobené rytinami podivných obrazců.

Když knihu prostudoval, nabyl přesvědčení, že obsahuje tajemství výroby Kamene mudrců, díky němuž může proměnit rtuť ve zlato a vyrobit elixír mládí. Jako jiné alchymistické příručky, byla i tato napsána tajemným jazykem. A nejhlubší taje, které obsahovala, byly zaznamenány obrázky. Jedna z kreseb například znázorňovala poušť plnou studánek, z nichž vystrkovali své hlavy hadi. Flamel obrázky obkreslil, vyvěsil je v obchodě a ukázal svým známým, nenašel se ale nikdo, kdo by mu pomohl. Pokoušel se vyrobit kámen pomocí informací, kterým rozuměl, ale marně.

Začal proto hledat někoho, kdo by pomohl. Nalezl ho až ve Španělsku. Když mu byli odhaleny pravé taje knihy, vrátil se do Paříže a po třech letech práce se mu to konečně povedlo. Flamel vytvořil zlato pouze třikrát, ale i tak to bylo víc než potřebovali, takže ho používali k pomoci druhým. Stavěli nemocnice, kaple, pomáhali s údržbou kostelů a obdarovávali chudé sirotky. Roku 1397 Perenella zemřela a Flamel strávil poslední léta života zapisováním svých znalostí. Zemřel roku 1417 a byl pochován v kostele nedaleko svého domu.

Zda je všechno pravda, se můžeme jen domnívat. Nicolas Flamel po sobě zanechal pouze knihu Hieroglyphica, v níž líčí svůj život. Zdali nám ale Flamel řekl pravdu, se zřejmě nedovíme, nicméně máme o něm nějaká fakta. Nicolas Flamel skutečně žil. Nepochybné jsou i jeho dary církvi a dobré skutky. Když on i jeho žena zemřela, lupiči se snažili najít v jejich domě Kámen mudrců. Nic ale nenašli, a tak je napadlo, že je možná kámen s Flamelem v hrobě. Když ale hrobku otevřeli, nic zde nebylo. Ani kámen, ale ani Flamel. Jeden muž dokonce tvrdil, že ho v roce 1761 viděl v pařížské opeře. Že by se mu skutečně povedlo vytvořit elixír života?