Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček"— Transkript prezentace:

1 MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Materiál je součástí projektu „Odkaz Otce vlasti“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce 2016“ spolufinancován MŠMT.

2 MLADÍK Karel prožíval bouřlivé mládí.
V Itálii si užíval života plnými doušky. Ale jak sám píše, varován ve snu příhodou hraběte z Vienne (přišel o úd), vnitřně se obrátil a opustil „bohémský“ přístup k životu.

3 RYTÍŘ Za rytířským otcem Janem rozhodně nezaostal.
V 16 letech svedl první vítěznou bitvu u San Felice, kde byl pasován i na rytíře. Byl také milovníkem rytířských turnajů, při jednom z nich se zřejmě vážně zranil. S otcem bojoval u Kresčaku.

4 INTELEKTUÁL V mládí byl vychováván ve Francii.
Měl výjimečné vzdělání na tehdejší dobu. Uměl číst i psát. Mluvil pěti jazyky: česky, francouzsky, latinsky, italsky, německy. Založil v Praze vysoké učení.

5 ZBOŽNÝ ČLOVĚK Karel byl hluboce věřící člověk a svoji vládu provázal s vírou a zbožností. Byl ochráncem církve. Spolupracoval s papeži. Stal se vášnivým sběratelem ostatků svatých. Nástěnná malba, kaple sv. Kateřiny na Karlštejně (kolem 1357)

6 ZAKLADATEL Karel založil hrad Karlštejn, Nové Město pražské, klášter Na Slovanech, Kamenný most, vysoké učení, Hladovou zeď, lázně, mnoho kostelů a hradů.

7 HOSPODÁŘ Karel se staral o bezpečnost v zemi.
Podporoval města, obchod a rozvoj komunikací. Nechal dovézt nové vinné odrůdy, ovocné stromy a nové druhy ryb.

8 MECENÁŠ Jako mecenáš umění inspiroval vznik řady významných uměleckých děl. Například v kapli svatého Kříže na Karlštejně vzniklo díky jeho podpoře129 obrazů Mistra Theodorika.

9 STÁTNÍK Karel vytvořil soustátí Země Koruny české (Čechy, Morava, Slezsko, Lužice a zahraniční léna české koruny). Nechal zhotovit korunovační klenoty a korunovační řád. Vydal listinu Zlatou bulu Karla IV. jako ústavu Svaté říše římské.

10 LITERÁT Karel IV. napsal latinsky svůj životopis - Vita Caroli.
Ve spisu dává také rady budoucím vladařům a pokolením. Sepsal úvahy, jak se má chovat správný křesťan, zejména, je-li panovníkem. Přetvořil i legendu o svatém Václavu.

11 DIPLOMAT Během svého života a vlády se Karel snažil řešit problémy diplomatickou cestou. Této Karlovy skvělé vlastnosti si všimli už jeho současníci. Ale když bylo potřeba, dokázal zařinčet i zbraněmi a použít meče či nátlaku.

12 CESTOVATEL Karel již od mládí trávil mnoho času v sedle doprovázen družinou nebo dvorem. Navštívil většinu evropských zemí a zanechal tam svoji stopu. Dvakrát byl v Římě. Zkušenosti získané v zahraničí přenášel do našich zemí. NA NÁVŠTĚVĚ VE FRANCII


Stáhnout ppt "MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček"

Podobné prezentace


Reklamy Google