1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Anna Polívková, spoluautorem je Mgr. Marie Janečková. Dostupné ze Školského portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
OBEZITA.
Hodnocení stavu růstu a výživy pacientů s PKU a HPA
Bílé plemeno Člověk se mění
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Jiří Čihák. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje
HEALTH EXPO Havlíčkův Brod, Plakát Prezentace.
FÁZE ŽIVOTA.
Digitální učební materiál
PRVNÍ POMOC postup u akutní příhody 07
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Stadia lidského života
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Romana Hlinecká Název materiálu: Vyšetření tělesné hmotnosti Označení materiálu:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Pediatrie - dětské lékařství
Vývoj orgánů Periodicita – střídání odb.pomalejšího a rychlejšího vývoje orgánů Alternace – vzájemné střídání při vývoji orgánů Akcelerace – fáze zrychlení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Brož Petr. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Klasifikace.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Znaky života člověka Průběh lidského života
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývoj člověka Ontogeneze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Období lidského života
VY_32_INOVACE_VJ37.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Anna Polívková, spoluautorem je Mgr. Marie Janečková. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál vznikl v rámci projektu Gymnázia Cheb s názvem Rozvoj školského portálu Karlovarského kraje

2 SZŠ a VOŠZ Karlovy Vary autor Mgr. Anna Polívková spoluautor Mgr. Marie Janečková Měření a vážení nemocných

3 Měřítko pro hodnocení růstu tělesná výška tělesná výška tělesná hmotnost tělesná hmotnost obvod hlavy a hrudníku (kojenci, batolata) obvod hlavy a hrudníku (kojenci, batolata) vrstva podkožního tuku vrstva podkožního tuku

4 Růst nejrychlejší v nitroděložním období a v prvním roce života

5 VěkVýška Novorozenec 48 – 50 cm Do 1 roku o 25 cm (cca 75 cm) Do 2 let o 11 cm Do 3 let o 9 cm Puberta růstový skok o 10 – 12 cm/rok 18 – 20 roků zástava růstu Hodnocení růstu Hodnocení růstu (výška)

6 Měření novorozenců a kojenců na přebalovacím stole – pásková míra na přebalovacím stole – pásková míra korýtková míra korýtková míra zaznamenat do dokumentace v cm zaznamenat do dokumentace v cm

7 Měření obvodu hlavičky

8 Měření obvodu hrudníku

9 Věk Obvod hlavy Obvod hrudníku Novorozenec 34 cm 32 – 34 cm Kojenec (1 rok) 46 – 47 cm 47 cm Obvod hlavy a hrudníku

10 Měření batolat na přebalovacím stole – pásková míra (menší batolata) na přebalovacím stole – pásková míra (menší batolata) na stěně – pásková míra (větší batolata) na stěně – pásková míra (větší batolata) zaznamenat do dokumentace v cm zaznamenat do dokumentace v cm

11 Měření VD a dospělých míra na výsuvném rameni váhy míra na výsuvném rameni váhy na stěně – pásková míra na stěně – pásková míra zaznamenat do dokumentace v cm zaznamenat do dokumentace v cm

12 VěkHmotnost Novorozenec g 6 měsíců dvojnásobek porodní váhy g 1 rok trojnásobek porodní váhy cca10 kg Batolata 2 – 3 kg/rok 2 – 3 kg/rok Hmotnost

13 Hmotnost od předškolního věku se roční přírůstky zmenší od předškolního věku se roční přírůstky zmenší v rané dospělosti se hmotnost stabilizuje v rané dospělosti se hmotnost stabilizuje

14 Hmotnost později hmotnost dle životního stylu, práce, nemoci, těhotenství později hmotnost dle životního stylu, práce, nemoci, těhotenství výpočet BMI výpočet BMI

15 Vážení kojenců 1x denně 1x denně kojenec se váží svlečený kojenec se váží svlečený zaznamenat do dokumentace a teplotní tabulky zaznamenat do dokumentace a teplotní tabulky (v g)

16 Vážení batolat 1x týdně 1x týdně (vždy ve stejný den) váží se na automatické váze vždy ve stejném oblečení, bez bot váží se na automatické váze vždy ve stejném oblečení, bez bot zaznamenat do dokumentace zaznamenat do dokumentace (v kg)

17 Vážení VD a dospělých chodící P/K 1x týdně (vždy ve stejný den) chodící P/K 1x týdně (vždy ve stejný den) váží se na automatické váze vždy ve stejném oblečení, bez bot váží se na automatické váze vždy ve stejném oblečení, bez bot zaznamenat do dokumentace (v kg) zaznamenat do dokumentace (v kg)

18 Použitáliteratura Použitá literatura KELNAROVÁ, J. a kol. Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty – 1. ročník, 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN KELNAROVÁ, J. a kol. Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty – 1. ročník, 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN

19 Fotografie zhotovila Mgr. Marie JanečkováFotografie zhotovila Mgr. Marie Janečková