projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŘÁD: DRAVCI Sokol stěhovavý. Dravci -predátoři, přizpůsobeni k lovu kořisti.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
PROJEVY ŽIVOTA ŽIVOČICHŮ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Řád: SOVY = noční ptáci. Znaky velmi jemné peří  neslyšný let nohy porostlé peřím prsty s ostrými drápy vratiprst (4. prst) – otáčí se dopředu i dozadu.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_468.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Aleš Ondráček NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČÍSLOVKY TÉMA: Číslovky – shrnutí,
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_06- Kachna divoká Přírodověda - 5. ročník
Ptáci.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Venkovské osídlení AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název projektu: Živá příroda ve škole
P T Á C I HLAVNÍ ZNAKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola, Hradec Králové
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_20_02_vyjmenovaná slova
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
OBOJŽIVELNÍCI (zajímavosti)
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
Vyjadřují vlastnosti podstatných jmen.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Ekosystém louka Živočichové
JARO U NÁS VY _32 _ INOVACE _01
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Ptáci Stěhovaví.
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Chráníme přírodu Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_19_CHRÁNÍME PŘÍRODU_HULEJOVÁ Člověk a jeho.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
VY_32_ INOVACE_O7_ ČESKÝ JAZYK 3
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
PTÁCI (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
PTÁCI VY_32_INOVACE_06-53 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/  Datum :  Téma : Plazi  Název : Užovka  Ročník :  Autor : Dagmar Rolencová

Anotace  Materiál je určen jako doplněk učiva ČaJS 2. a 3. ročník – Živočichové na podzim a na jaře, učiva Přírodovědy 4. ročník – ekosystém lidských obydlí.

Vlaštovka obecná HIRUNDO RUSTICA

Výskyt  žlutá – hnízdiště  modrá – zimoviště  zelená – celoročně  Do zimovišť odlétá na přelomu září a října. Vrací se v dubnu.

Popis  Tělo včetně ocasu je dlouhé 18 cm.  Váží asi 25g.  Dožívá se i 16 let.  Je štíhlá a má dlouhá špičatá křídla.  Peří je shora černé a lesklé.  Zdola pozorujeme bílé bříško a červenohnědý krk.  Samečka odlišují pouze delší ocasní pera.

Způsob života  Žije v obydlených krajinách.  Hnízda staví většinou uvnitř budov.  Hnízdo má tvar misky. Je postaveno z hrudek bláta.  Hnízdo je vystlané peřím, chmýřím a suchými stébly.  Jsou to tažní ptáci. zpěv a cvičení těla

Potrava  Loví potravu ve vzduchu nebo na vodní hladině.  Živí se hmyzem poletujícím ve vzduchu.  Během léta nachytá půl miliónů much a dalšího hmyzu.  Chytání potravy je závislé na počasí.  Pokud prší, hmyz nelétá a vlaštovky trpí hladem.

Rozmnožování  Hnízdí v květnu až srpnu. Celkem 2x -do roka.  Příprava hnízda trvá 2 týdny.  Vlaštovky jsou věrné svým hnízdům.  Pokud pár přežije cestu, obsadí své staré hnízdo.  Snáší 4 – 6 bílých vajec, červenohnědě kropenatých.  Na vejcích sedí samice 14 – 17 dní.  Oba rodiče krmí mláďata 3 týdny. písnička Krmení starších mláďat Krmení menších mláďat

Ochrana a ohrožení  V ČR je vlaštovka ohrožená.  Shazování hnízd je pokutováno.  Nesmíme bránit jakémukoliv pokusu o hnízdění.  Najdeme-li zraněnou vlaštovku předáme záchranné stanici.  Nejvíce je ohrožena špatným počasím.  Predátorem je ostříž lesní a sokol stěhovavý.  V Africe je to marabu africký a člověk – obživa. ostříž sokol marabu

Zajímavosti  Pro Slovany byla vlaštovka poslem jara a posmrtným zosobněním lidské duše.  Lidé věří, že nosí štěstí.  Staří Římané je považovaly za nositele zla.  Dříve se lidé domnívali, že se na zimu zahrabe do bahna.  Létá rychlostí až 80 km/h a za den urazí až 300 km.  A na závěr pohádka. Baryk a vlaštovka

Pracovní list  Doplň vynechané slovo. Vlaštovka je drobný pták živící se ____________. Je štíhlá a má delší ___________ křídla. Peří shora je _________, na bříšku _________. Chytání A dostatek potravy je závislý na __________. Pokud prší, mají vlaštovky _________. Hnízdo staví uvnitř ________ a má tvar ________. Samička snese ________ vajec. Mláďata krmí _______________. Staří Římané je považovaly za nositele ________, Slovanům přinášela ________.

Pracovní list  Doplň vynechané slovo. Vlaštovka je drobný pták živící se hmyzem. Je štíhlá a má delší špičatá křídla. Peří shora je černé, na bříšku bílé. Chytání a dostatek potravy je závislý na počasí. Pokud prší, mají vlaštovky hlad. Hnízdo staví uvnitř budov a má tvar misky. Samička snese 4 – 6 vajec. Mláďata krmí oba rodiče/3 týdny. Staří Římané je považovaly za nositele zla, Slovanům přinášela jaro/štěstí.

Citace  Slide 2: EICHLER, Andreas. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Wesenberg-Rauchschwalbe_im_Flug.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File: Wesenberg-Rauchschwalbe_im_Flug.jpg  Slide 3: BENTREE. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Slide 4: MPF. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Slide 5: KAUPELEI. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jpg?uselang=cs jpg?uselang=cs  Slide 6: GOKU122. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Citace  Slide 7: DDD. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Slide 8: obr.1:DESCOUENS, Didier. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr.2: NAVEZ, B.. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Slide 9: obr.1: MTFALCONER. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr.2: HOLLIS, Benjamin. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: near_Kwara_Camp,_North-West_District,_Botswana-8.jpg obr.3: POLO7. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: near_Kwara_Camp,_North-West_District,_Botswana-8.jpg