Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ptáci Stěhovaví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ptáci Stěhovaví."— Transkript prezentace:

1 Ptáci Stěhovaví

2 Materiál seznamuje žáky s vybranými druhy stěhovavých ptáků
Materiál seznamuje žáky s vybranými druhy stěhovavých ptáků. Po výkladu si žáci mohou vyzkoušet své znalosti a z příkladů vyhledat určitého ptáka. Po kliknutí se zobrazí, zda je odpověď správná. Zpět na cvičení se dostaneme kliknutím na snímek s odpovědí.

3 Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor: Bc. Jana Weisová Název: Ptáci - stěhovaví Vytvořeno: Odpilotováno: 11/2011 /2.ročník Téma: Stěhovaví ptáci u nás Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

4 Když přichází podzim a hmyz zalézá do úkrytů, někteří ptáci se stěhují
Když přichází podzim a hmyz zalézá do úkrytů, někteří ptáci se stěhují. U nás by se v zimě neuživili. To už mají mlád'ata tak velká a silná, že létají stejně jako oni. Čeká je daleká cesta, třeba i přes moře. V jižních krajích je teplo a dostatek potravy.

5 Vlaštovka Na jarní přílet vlaštovek se těšíme, protože vlaštovky považujeme za symbol jara. Vlaštovka je často zaměňována s jiřičkou. Vlaštovka má načervenalé hrdlo a hlouběji vykrojený ocas. Vlaštovky jsou zvyklé na přítomnost člověka. Hnízda si staví uvnitř budov.

6 Jiřička Mnoho lidí si jiřičku plete s vlaštovkou. Jiřička má bílou skvrnku nad ocasem. Svá hnízda si staví vně budov. Vlaštovky létají nízko nad zemí. Jiřičky loví tak vysoko, že je sotva můžeme rozlišit. Na podzim před odletem do teplých krajin můžeme vidět jiřičky a vlaštovky posedávat na drátech elektrického vedení.

7 Husa Husy žijí v příkladném trvalém manželském svazku. V době, kdy husa sedí na vejcích, houser nepřetržitě hlídkuje na hladině, aby včas upozornil na případné nebezpečí. V době výchovy housat se rodina přemisťuje známým husím pochodem. Vpředu husa, za ní v řádce jedno house za druhým a konvoj uzavírá houser.

8 Čáp Čápi si staví hnízda na střechách a komínech domů. V srpnu odlétají do jižní Afriky, kde je teplé podnebí. Tam na březích velkých jezer nacházejí pochoutky, které mají nejraději - žáby, vodní hady, malé ryby a vodní hmyz.

9 Skřivan Zpěv skřivánka patří nerozlučně k obrazu naší krajiny. Skřivan byl dříve znám každému, kdo pracoval na poli. Bohužel skřivanů neustále ubývá. Skřivani zpívají zjara ihned po příletu. Známé je úsloví o skřivanu, který si musí na Hromnice vrznout i kdyby měl zmrznout.

10 Kukačka Kukačka si nestaví hnízdo a svá vajíčka klade do hnízd cizích. Ale je užitečná, protože se živí velkými chlupatými housenkami, které okusují listy a kůru stromů.

11 Špaček Mnoho lidí rádo vyvěšuje pro špačky budky a špačkové je rádi osídlují. Špaček si často pochutnává na třešních a hejna špačků umí nadělat velké škody na vinicích, když dozrávají hrozny.

12 Do Jižní Evropy odlétají:
Lyska černá Holub hřivnáč

13 Do Severní Afriky odlétají:
Dudek chocholatý Slavík obecný

14 Do Západní Afriky odlétají:
Volavka popelavá Racek chechtavý

15 Do Západní Evropy odlétá Drozd zpěvný

16 KDE JE DUDEK?

17 KDE JE SKŘIVAN?

18 KDE JE LYSKA?

19 KDE JE VLAŠTOVKA?

20 KDE JE ČÁP?

21 KDE JE JIŘIČKA?

22 KDE JE HUSA?

23 KDE JE ŠPAČEK?

24 KDE JE VOLAVKA?

25 KDE JE SLAVÍK?

26 Reference: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vlaštovka obecná [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jiřička obecná [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Husa [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Čáp [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Skřivan [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Kukačka obecná [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Špaček obecný [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Lyska černá [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Holub hřivnáč[online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: <

27 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dudek chocholatý [online]
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dudek chocholatý [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Slavík obecný [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Volavka popelavá [online]. c2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Racek chechtavý [online]. C2011 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Drozd [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Obrázky na snímcích 25 a 26 jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 2010


Stáhnout ppt "Ptáci Stěhovaví."

Podobné prezentace


Reklamy Google