KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Stepi Natálie Prokopová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_19 Název materiáluOchrana.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_04_ Ochrana přírody České republiky TEMA:Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Zvláště chráněná území ČR Číslo: EU DUM 6_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Identifikátor materiálu: EU
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Savci biomů světa 8. ročník.
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Přírodní památky Plzeňského kraje VY_32_INOVACE_C02
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_12_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - LES LISTNATÝ A SMÍŠENÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Moravská Sahara.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní společenstva - lesy
Ochrana přírody v okolí Nesovic
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_NASE_HORY.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výtrusné rostliny - mechorosty
TÉMA: Národní parky a chráněné krajinné oblasti
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Krkonošský národní park.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Biomy.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
Ekosystém louka Živočichové
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
Základní společenstva – skály a hory
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Kůrovcová situace v NPŠ v roce 2009
LES Les hraje v životě každého člověka důležitou roli.
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rýchory 2007 © Michaela Bocskorová
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor: Ludmila Bílková,2013
Pravidla chování v CHKO, národních parcích a přírodních rezervacích
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Louka a les
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Čertoryje Marek Galuška 9.A.
Transkript prezentace:

KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková

ZÁKLADNÍ INFORMACE byl vyhlášen používá se zkratka KRNAP je to chráněné území v severní části České republiky jeho severní hranice je vedena po území státní hranice je řízen z Vrchlabí, terénní služba sídlí ve Špindlerově Mlýně od roku 1992 je zařazen do biosférických rezervací UNESCO Rozloha: 631km² (z toho 454 km² na území Česka) Nejvyšší hora – Sněžka (1602 m.n.m.)

Sněžka

DŮVODY PRO VZNIK NP „Posláním národního parku je uchování a zlepšení jeho přírodního prostředí, zejména ochrana či obnova samořídících funkcí přírodních systémů, přísná ochrana volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, zachování typického vzhledu krajiny, naplňování vědeckých a výchovných cílů, jakož i využití území národního parku k ekologicky únosné turistice a rekreaci nezhoršující životní prostředí.“ (Nařízení č. 165/1991 Sb.)

ZNAK A UMÍSTĚNÍ

ZÓNY NP park je rozdělen do tří zón: I.zóna - přísná přírodní - zákaz vstupu mimo vyznačené stezky II. zóna - řízená přírodní - zákaz vstupu mimo vyznačené stezky III. zóna - okrajová - zde je možný volný pohyb návštěvníků po loukách i lesích

PŘÍRODA je velmi rozmanitá existují zde organizmy, které se vznikly pouze na omezeném území a nikde jinde se nevyskytují zachovali se zde vzácné druhy rostlin a živočichů vyskytuje se zde 300 druhů obratlovců, přes 1200 druhů cévnatých rostlin a několikanásobně více výtrusných rostlin (mechy, kapradiny, lišejníky)

PŘÍRODNÍ POMĚRY Průměrná roční teplota 6°C až 0°C vznik - horotvorné procesy v prvohorách pramení zde několik významných českých řek Největší a asi nejvýznamnější je Labe, dále třeba Úpa, Jizerka a Mumlava turisty oblíbéné jsou krásné vodopády těchto řek, kterých je v Krkonoších 20

FAUNA KRKONOŠ lesy např. jeleni, srnci, lišky, kuny, jezevci a mnoho druhů ptáků bezobratlí např. světélkující žížala podhorská, tesařík obecný, babočky je zákonité, že čím výše se nacházíme, tím méně spatříme druhů rostlin i živočichů. v alpínském stupni žijí jen ty největší otužilci – např. hmyz - hřebenule ryšavá, lýkovec v kleči hnízdí i někteří ptáci např. pěvuška modrá, kos horský savci - rejsek a jiní hlodavci

FLÓRA KRKONOŠ smrk, buk a jedle traviny a kapradiny louky – orchideje např. pětiprstka žežulík, stavač širolistý z rašeliništních druhů např. ostružiník moruška hojně vyskytující brusnice borůvka a brusinka Nejvýše kamenité sutě s travnatým a lišejníkovým porostem

ZDROJE text park.aspx park.aspx v%C3%A1.pdf v%C3%A1.pdf obrázky e=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjsnO- prLbMAhWsIMAKHX0eD40QsAQIOQ&biw=1280&bih=863#imgrc=pM4vznRx O87FvM%3A e=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjsnO- prLbMAhWsIMAKHX0eD40QsAQIOQ&biw=1280&bih=863#imgrc=pM4vznRx O87FvM%3A

DĚKUJEME ZA POZORNOST