O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Advertisements

Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Analýza návštěvnosti moravských krajů, S DŮRAZEM na kraj ZLÍNSKÝ RNDr. Ivan Marek m-ARK Marketing a reklama s.r.o. → Statistiky máme rádi…
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
DEMOGRAFIE Obsah, metody, význam. DEMOGRAFIE Biosociální věda, zkoumající reprodukci lidských populací ( demografická reprodukce = obnova lidské populace.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Porovnání jednotlivých složek skutečného průměrného měsíčního platu za leden-únor 2011 a 2010 HZS krajů platový tarif příplatek za.
Bezdomovci Sčítání lidu domů a bytů září 2012.
Předběžné výsledky Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Plzeňský kraj TISKOVÁ KONFERENCE KS ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad, Lenka Dostálová.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.
ČESKÁ REPUBLIKA I. Česká republika - mapa STÁTNÍ SYMBOLY Velký státní znakMalý státní znak.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Plzeňský kraj mapy.cz.
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika Obyvatelstvo
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_ZEMĚPIS
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_27_Obyvatelstvo a sídla v ČR
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
GEOGRAFIE EVROPY POKRAČOVÁNÍ
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Společnost a její typologie
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Demografická situace ČR
Autor: Andrea Kolářová
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
IRSKO.
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí

S TAV OBYVATELSTVA ob. (k 30. září 2012) od pol. 90. let 20. stol. - r pokles počtu ob. od r růst počtu ob. (vliv migrace) od r je počet narozených nižší než počet zemřelých → záporný přirozený přírůstek ( vysvětli tento pojem ) od r kladný přirozený přírůstek

Vývoj počtu ob. v ČR v letech

ÚHRNNÁ PLODNOST počet dětí připadající na 1 ženu v době plodnosti (15-49 let) v r ,44

střední délka života = naděje dožití - ženy 80,6 let (r. 2010) - muži 74,4 let (r. 2010) - vyspělé země vyšší ( důvod? ) dochází k stárnutí české populace průměrný věk- 40 let zvyšování věkové hranice při odchodu do důchodu velmi nízká kojenecká úmrtnost roste počet dětí mimo manželství

Ú KOL Z následující mapy porovnej rozdíly naděje dožití ČR s ostatními státy světa. Vysvětli rozdíly.

N ADĚJE DOŽITÍ 2008

Ú KOL Porovnej následující věkové pyramidy ČR v letech 1980 a 2007 a vystihni rozdíly. Zařaď je do jednoho z typů věkových pyramid.

TYPY VĚKOVÝCH PYRAMID

H USTOTA ZALIDNĚNÍ hustota zalidnění- 130 ob./km2 územní rozdíly- vliv geografické polohy, přírodních, historických a socioekonomických faktorů Z Atlasu ČR zjisti nejvíce a nejméně zalidněné oblasti. jihočeské a západočeské pohraničí, Jesenicko- 50 ob./km2 Praha, Brno, Ostrava, severočeské pánve- největší hustota zalidnění (průmysl, služby)

V ĚKOVÁ STRUKTURA proces stárnutí pokles ob. do 15-ti let- předproduktivní věk (14,2%) nárůst ob. od 65 let- poproduktivní věk (14,6%)

N ÁRODNOSTNÍ SKLADBA homogenní stát české ob. (česká, moravská a slezská národnost)– 93,8% nejpočetnější menšina - Slováci ( ) - Poláci (51 000)- Slezsko - Němci (38 000) - Romové (12 000) cizinci osob (4%)- Ukrajinci, Slováci, Vietnamci (národnostní menšiny mají české státní občanství X cizinci nikoli (pouze dočasný či trvalý pobyt))

N ÁBOŽENSTVÍ 90. léta- příklon k církvím (reakce na komunismus) sčítání 2001 → ateistický stát (31,7% věřících) Z Atlasu ČR zjisti oblasti s největším a nejmenším počtem věřících v ČR více než 50% věřících- Zlínský kraj více než 40%- Vysočina, Jihomoravský kraj méně než 20% - Ústecký a Liberecký kraj 83%- katolická církev českobratrská evangelická církev, československá husitská církev

Ú KOL Porovnej následující kartogramy a vysvětli rozdíly.

V ĚŘÍCÍ V ČR R. 1991

V ĚŘÍCÍ V ČR R. 2011

K ONTROLNÍ OTÁZKY Vysvětli, proč má ČR do r záporný přirozený přírůstek a přitom se od r zvyšuje počet obyvatel. Jak se bude lišit střední délka života ČR, vyspělých evropských států a rozvojových států. Do jakého typu věkové pyramidy bude patřit ČR, Uganda, Německo a Nigérie?