VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Advertisements

Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
VY_32_INOVACE_09_20_návykové látky. Návykové látky jsou omamné látky (drogy) a psychotropní látky.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
VY_32_INOVACE_08_21_spánek a odpočinek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_04 TÉMA: Násobení ČÍSLO.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Fyzikální vlastnosti vlasu
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.21_Etapy_lidskeho_zivota.
Název prezentace (DUMu):
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_20_02_vyjmenovaná slova
Poměr v základním tvaru.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
VY_32_INOVACE_19_18_odčítání do 100 s přechodem desítky
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
13. Růst lidské populace, demografie
Psychologie test.
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Poměr v základním tvaru.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Návykové látky Alkohol
Vztah k životnímu prostředí
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_08_20_alkohol

Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti na metabolismu jedince) uvolnění a euforické stavy. Ve větších dávkách pak útlum, nevolnost i otravu. Pokud soustavně a v nadměrné míře člověk požívá alkoholické nápoje, může se u něho vyvinout onemocnění, které nazýváme ALKOHOLISMUS

A lkoholismus Alkoholismus = závislost na alkoholu Je nemoc, která postihuje nejen celou osobnost člověka po stránce psychické a fyzické, ale i jeho blízké, zejména nejbližší rodinné členy.

DĚTI Protože ještě není ukončen vývin tělesných orgánů je dětem podávání alkoholu ze zákona zakázáno.

O bdobí adolescence V tomto období získává mladý člověk významné zkušenosti s alkoholem. Většinou se připije na oslavu nějaké významné události (maturita, taneční, autoškola, …). Jde o spontánní projev radosti a veselí, kdy už začínají působit dva velmi výrazné prvky - pocit dospělosti a vlastní finanční příjem.

D ospělost Alkohol v dospělosti bývá spíše prostředkem či příležitostí ke zpestření dynamického rytmu života. Určujícím obdobím pro formování postoje člověka k alkoholu bývá převážně mezi jeho třicátým a čtyřicátým rokem života. Tehdy se v podstatě rozhoduje o tom, zda z vás bude pouze příležitostný konzument nebo se přehoupnete do role alkoholika.

Dospělý člověk si musí uvědomit, že alkohol neřeší životní problémové jevy. I po odeznění kocoviny životní problémy existují stále. Tím, že se člověk opije, jeho problémy nezmizí, ale naopak se mohou zvětšit. Neustále musí mít člověk na paměti, že postupné zvyšování dávek alkoholu vede k alkoholismu. Pokud se u člověka objeví závislost na alkoholu, je dobré vyhledat odborníka, který pomůže s léčbou. I tady, jako u všech jiných nemocí platí, že čím dříve se člověk začne léčit, tím větší má šanci zvítězit nad zákeřnou nemocí.

IK I EŠ V RB

AL KO H O L

A lkohol v průběhu těhotenství Vše co budoucí maminka sní a vypije, přechází krevním oběhem ve stejné koncentraci do těla miminka, tedy i alkohol, který je i pro nenarozené dítě škodlivý. Ale POZOR, plodu trvá dvojnásobnou dobu, než alkohol ze svého organismu vyloučí. To znamená, že miminko může být již na pokraji ztráty vědomí v okamžiku, kdy těhotná žena je „jen“ přiopilá. Mnohdy dochází i k těžkému poškození plodu nebo těžkým porodním komplikacím.

2. snímek – úvod 3. snímek – slouží k výkladu 4. snímek – slouží k výkladu 5. snímek – slouží k výkladu 6. snímek – slouží k výkladu 7. snímek – slouží k výkladu 8. snímek – slouží k výkladu 9. snímek – žáci interaktivním perem vyluští tajenku 10. snímek –správné vypracování z předchozího snímku 11. snímek –slouží k výkladu 12. snímek – popis 13. snímek – zdroje

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Pajkrtová