Vývoj zemí Koruny české byl v 15. století poznamenán husitskými válkami. Husité získali významné postavení v Čechách, zatímco Morava a Slezsko zůstaly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Husitství.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Český stát v době předhusitské
Husitství v kostce.
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Husitská revoluce konec.
DOBA HUSITSKÁ 1.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA A KALICHA
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Náboženské nebo sociální hnutí?
Poslední fáze husitské revoluce.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Vývoj veřejné správy v českých zemích Přednáška č. 3 Správní experimenty husitské revoluce JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011.
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husité a husitské války
Jan Žižka Z Trocnova.
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
DOBA HUSITSKÁ.
7. ročník Pozdní středověk
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Husitské války Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o husitských válkách.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Počátky husitské.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
HUSITSTVÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Druh učebního materiálu
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DOBA HUSITSKÁ.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY PROTI HUSITŮM
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Vývoj zemí Koruny české byl v 15. století poznamenán husitskými válkami. Husité získali významné postavení v Čechách, zatímco Morava a Slezsko zůstaly loajální vůči Lucemburkům. Po porážce v Čechách odcházejí radikální husité na Slovensko (Jan Jiskra z Brandýsa), Lucemburkové vymírají, role Jiřího z Poděbrad, nástup Jagellonců.

- přelom století v českých zemích velmi konfliktní - Jan Hus se v závěru života dostává do konfliktu nejen s církví ale i králem - smrt Jana Husa vyvolala v království velké rozhořčení - rozpor KATOLICKÁ ŠLECHTA x KALIŠNICKÁ ŠLECHTA A NESPOKOJENÍ OBYVATELÉ VENKOVA České reformní hnutí bojovalo proti smrtelným hříchům slovem i obra - zem a jeho agitace zasahovala značnou část společnosti. Na této iluminaci Smrt v podobě rozklá - dajícího se těla hrozí zatracením dvojici lakomců. Vyobrazení Smrti bylo v českém prostředí počátku 15.století vzácné. - v roce protihusitská ofenziva – vyřešení papežského schizmatu - pouti na hory – chiliastické učení července 1419 – první pražská defenestrace – Jan Želivský – propuštění tovaryšů bojujících proti odpustkům Jeroným Pražský

Řeč jeho libá, příjemná, prostranná a zvučná byla. Hnutí těla oratorské a vážnosti plné, buďto že by chtěl soudce k hněvu popudit, aneb nakloniti k lítosti a milosti: Kteréžto však on ani nehledal, ani dojíti nežádal. Stál vesele bez bázně a bez strachu, natoliko smrť postupuje, alebrž na ni žádostivě čekaje: řekl by, že jest druhý Kato. Ó muže věčné lidské paměti hodného! Nechválím, ani nezastávám, jestliže co proti nařízením a řádům církevním smyslil: divím se jeho učení, mnohým věcí známosti, výmluvnosti, libé a ozdobné řeči a opatrným bystrým odpovědem. Ale bojím se, že ty všecky dobré věci k zahynutí jeho od přirození mu propůjčeny a dány byly. Potom dva dny mu propůjčili k rozmyšlení, zda by pokání činiti chtěl. Mnozí ho navštěvovali muži slavní a učení, aby ho od smyslu a předsevzetí jeho odvedli... Ale když neústupně bludy své zastával a od nich upustiti nechtěl, odsouzen byl od sněmu duchovního za kacíře a ohněm spálen. Vesele a ochotně k smrti své šel, nelekaje se ani ohně, ani muk, ani ohavné smrti se boje. List Poggia Braccioliniho Leonardovi Brunovi z Arezza 23. a vyslýchán, upálen

UMÍRNĚNÝ PROUD - teologové a univerzitní profesoři, kališnické panstvo a nižší šlechta vystupují proti světskému způsobu církve - požadují sekularizaci jejího majetku Sekularizace - vyvlastnění církevního (řeholního) majetku k účelům světským, necírkevním. RADIKÁLNÍ PROUD - venkovské obyvatelstvo, chudší vrstvy a kazatelé, táborité a různé sekty - představy o společenských změnách, které někdy bouraly tradiční svazky a společenské struktury Panteismus - božská bytost a svět jsou jedna skutečnost (nejde o boží všudypřítomnost)

- základní úlohu hraje TÁBOR - vyvolená města jsou místa, kde budu lidé spaseni - původní město nechali husitští knězi spálit – odešli na místo bývalého hradiště – výstavba nového TÁBORA - představy o rovnosti věřících vedly až k pokusu nastolit rovnost majetkovou - společný majetek – spravovali kazatelé - město mělo vojsko – v čele stáli hejtmani – jedním z nich – JAN ŽIŽKA

Bezmála do svých šedesáti let Jan Žižka z Trocnova v osudech země téměř nic neznamenal. Žižka uzavřel dva sňatky, pokaždé s ženami jménem Kateřina, a dvakrát ovdověl. Jediná jeho známá dcera se provdala za Jindřicha či Ondřeje z Dubé však král Václav IV. prominul Žižkovi všechny excesy, jichž se proti koruně a králi dopustil. V bitvě u Sudoměře odrazil útok několika set jezdců, vedených katolickými pány. Na Táboře se stal ihned jedním ze čtyř hejtmanů, zřejmě zodpovědným za vojenské záležitosti. V létě 1420 se rozhodujícím způsobem zasloužil o úspěšnou obranu Prahy proti Zikmundovým křižákům. Při obléhání hradu Rabí v červnu 1421 utrpěl těžké zranění dosud zdravého oka, na něž pak téměř (nebo vůbec) neviděl. Po smíření husitských stran v září a říjnu 1424 vytáhl na Moravu, cestou však u Přibyslavi zemřel. Jan Žižka z Trocnova, hlavička z táborského městského znaku Jan Žižka v nebi