Soužití s řekou Projednávání komplexních protipovodňových opatření s občany ve Višňové Obecní úřad Višňová Společnost pro Jizerské hory o.p.s. Září 2002.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Realizace společných zařízení pozemkových úprav v Olomouckém kraji 1.
Programy prevence před povodněmi v gesci Ministerstva zemědělství.
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Představení projektu „Zvyšování kvality základního vzdělávání na území ORP Otrokovice“ Reg. č. CZ.1.07/1.1.00/
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
PORADENSKÉ CENTRUM PRO VENKOV PRACOVIŠTĚ DUBÁ. NOSITEL PROJEKTU: Společnost pro Jizerské hory o.p.s. PARTNEŘI PROJEKTU: - Liberecký kraj - Správa ochrany.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice 2. Setkání Řídícího výboru MAP Neratovice 20. června 2016, MěÚ Neratovice.
Desatero problémů Chrudimi otevřena 1. etapa obchvatu doprava rozdělena Pce - Žďár i Pce - Vysové Mýto po obchvatu vybudování okružní křižovatky.
Budování cyklostezek z pohledu správce vodních toků Mladá Boleslav Ing. Růžena Divecká Povodí Labe, státní podnik.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Úřad práce České republiky
Procesní management v oddělení logistiky
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Pracovní porada Pracovní list.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pracovní porada Pracovní list.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Aktuální informace o stavu
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Pozemkové úpravy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Představení projektu.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Vzdělávání Lokální partnerství Liberec Magistrát města Liberec, 1. březen 2017 Prezentace / akce se koná v rámci projektu "Inkluzivní a kvalitní vzdělávání.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Řeky, ledovce, jezera, nádrže
HYDROSFÉRA pohyb vody na zemi
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_03_Vodstvo ČR
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Klíčové aktivity projektu
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
(Zasedací místnost MAS Království – Jestřebí hory, o.p.s., Úpice)
Transkript prezentace:

Soužití s řekou Projednávání komplexních protipovodňových opatření s občany ve Višňové Obecní úřad Višňová Společnost pro Jizerské hory o.p.s. Září 2002 – prosinec 2003

Frýdlantsko, Smědá, Višňová Frýdlantsko: sklon J-S (Jizerské hory – Lužická nížina) Smědá: prameny v Jizerských horách, meandry v SV části výběžku Víska, Minkovice, Poustka, Višňová, Předlánce: tradičně záplavová území

Frýdlantsko, Smědá, Višňová 2. polovina 40. let 20. stol.: změna obyvatel, změna tradičního obdělávání půdy, způsobu zakládání staveb 50.léta 20.stol. – současnost: povrchová těžba hnědého uhlí v Polsku, změna odtokových poměrů 70.léta 20.stol.: odlesnění Jizerských hor – pramenné oblasti Smědé

„Krásná i strašlivá“ ( Hydrologie a Klimatologie, autor: Václav Poštulka) Jizerské hory jsou místem rozvodí Baltického a Severního moře. Vody Frýdlantska se vlévají do Baltického moře. Řeka Smědá pramení ve výšce okolo 1000 m.n.m ve třech zdrojích. Spojují se poblíž chaty Smědava. Délka řeky v ČR je 46 km a překonává výškový rozdíl skoro 800 m. Na horním toku je spád 1:11. Průměr ročních srážek na povodí Smědé je 1180 mm, z tohoto množství ihned odtéká přes 62%, tj. 736 mm. Průměrný roční průtok Smědé je 3,1 m3/s. Při jednoleté vodě je to již 55 m3/s, což je víc než průměrný průtok řeky Odry v Bohumíně. Při stoleté vodě je průtok 306 m3/s a nevejde se do koryta. Je stejný jako průměrný průtok Labe v Děčíně, což je v podstatě povodí téměř celých Čech. Jizerské hory mají evropský rekord ve výši srážek spadlo za jeden den 345 mm srážek na m2.

„Krásná i strašlivá“ ( Hydrologie a Klimatologie, autor: Václav Poštulka) Jizerské hory jsou místem rozvodí Baltického a Severního moře. Vody Frýdlantska se vlévají do Baltického moře. Řeka Smědá pramení ve výšce okolo 1000 m.n.m ve třech zdrojích. Spojují se poblíž chaty Smědava. Délka řeky v ČR je 46 km a překonává výškový rozdíl skoro 800 m. Na horním toku je spád 1:11. Průměr ročních srážek na povodí Smědé je 1180 mm, z tohoto množství ihned odtéká přes 62%, tj. 736 mm. Průměrný roční průtok Smědé je 3,1 m3/s. Při jednoleté vodě je to již 55 m3/s, což je víc než průměrný průtok řeky Odry v Bohumíně. Při stoleté vodě je průtok 306 m3/s a nevejde se do koryta. Je stejný jako průměrný průtok Labe v Děčíně, což je v podstatě povodí téměř celých Čech. Jizerské hory mají evropský rekord ve výši srážek spadlo za jeden den 345 mm srážek na m2.

Záplavy na řece Smědé Pravidelné: na jaře (tání sněhu na horách) v létě (silné srážky) Kdykoli (silné srážky)

Soužití s řekou Východiska: Protipovodňová opatření obce z 90. let Dlouhodobá práce vedení obce (zejm.starostky) s veřejností – komunikace, ekologická výchova, zapojování veřejnosti do plánování a rozhodování Zkušenosti z komunitních projektů (Smědá – naše řeka, Život pro venkov ad.), odborné zázemí (Babynec) Cíle: Vytvořit prostor pro komunikaci obyvatel postižených povodní s vedením obce a se zpracovatelem plánů úprav a realizátorem (Povodí Labe, projekční kancelář), tj. Detailně zmapovat průběh povodní v jednotlivých částech obce a zapojit odborníky do diskuse s veřejností Představit a vysvětlit dosud realizovaná opatření

Průběh projektu Plánování, fundraising: září 2002 – únor 2003 sestavení projektu, DEFRA Setkání v obcích: březen – květen setkání v obcích, terénní exkurze Vyhodnocení: červen – listopad 2003 dílčí opatření, konzultace s projektanty a správcem toku, revize závěrů Zpracování projektu, fundraising, realizace:

Plánovací fáze Zkušenosti ze vzdělávacího cyklu Posilování vůdčích schopností žen ve venkovských komunitách ČR, Slovenska a Polska (Babynec) - zejm. komunitní plánování, spolupráce tří sektorů ve venkovských oblastech Finanční podpora: DEFRA (5045 liber) Konzultanti, facilitátoři: Společnost pro Jizerské hory o.p.s. – Blažena Hušková

Setkání v osadách obce Višňová Místa: Víska I Víska II Minkovice Poustka Višňová Předlánce Účastníci: Obyvatelé a vlastníci domů a pozemků postižených povodní v srpnu 2003 Vedení obce Pracovníci obce a pověřené obce III (Frýdlant) Vedoucí krizového štábu, hasiči Odborníci (projekční kancelář, správce toku) Další zájemci

Setkání v osadách: zahájení 1. Úvod – kdo je tady? 2. Hajdy domů! 3. Zážitky z povodní

Setkání v osadách: diskuse Facilitovaná diskuse: -pozorování z nástupu a průběhu povodně -zjištění lidí – nefungující protipovodňová opatření -návrhy na zlepšení (včetně svépomocných) -projevy nespokojenosti a konfliktů -ověření komunikace, systému varování, aktualizace kontaktů

Setkání v osadách: závěry Zápis z každého setkání + záznam v mapě Terénní exkurze s odborníky, představení záznamů Připomínkovací doba Opatření realizoavná obcí během léta a podzimu 2003 Konzultace se správcem toku, revize plánů na zpracování projektové dokumentace

Setkání v osadách: závěry „ Výsledky byly různé. Většina lidí se snažila o společné moudré řešení a ocenila transparentnost projektu. Objevili se i lidé, u kterých konflikt nešel pragmaticky převést v řešení problému: zůstali u projevu nespokojenosti, aniž navrhli variantu. To bylo spíše výjimečné a týkalo se povodňově velmi problematické obce Předlánce. Lidé cítili potřebu ventilovat i jiné problémy než povodňové a z toho plyne, že způsob projednávání bude vhodný i na jiné plánování v obci. Stanoviskem obce je, že očekávání byla do značné míry splněna.“ Marie Matušková, starostka