Ministerstvo průmyslu a obchodu ONE STOP SHOP PRO EXPORTÉRY EXPORT POMÁHÁ REGIONŮM seminář 8. října 2013, Brno RNDr. Petr Nečas předseda vlády Ing. Patrik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Advertisements

1 HK ČR, HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY EXPORTNÍ KONFERENCE PRAHA 15. LISTOPADU 2012.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČR - Pevný bod ve světě podnikání Okresní hospodářská komora Vyškov Představení – komory a aktivit v regionu 1. dubna 2016 seminář SOCIÁLNÍ.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Projekt zvýšení vývozu služeb Ing. Radek Vaníček Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Jak lze využít infrastrukturu CzechPOINT v rámci úřadu Mgr. Jarmila Šmardová
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
model fungování a praxe
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Digitální učební materiál
Úřad práce České republiky
Malé a střední podnikání
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Analýza trhu biopotravin
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovační potenciál České republiky
eRecept – komunikace se základními registry
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Aktivity agentury CZECHINVEST v regionech
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” – Praha,
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
CUBA KUBA Business on the Largest Island in the Caribbean
Role ČEB při realizaci exportní strategie
Komora sociálních podniků
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Ing. Ivo Hříbek odbor podnikatelského prostředí a obchodního podnikání
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Ministerstvo průmyslu a obchodu ONE STOP SHOP PRO EXPORTÉRY EXPORT POMÁHÁ REGIONŮM seminář 8. října 2013, Brno RNDr. Petr Nečas předseda vlády Ing. Patrik Reichl, MBA CzechInvest

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zásady sledované zřízením sítě one stop shop Eliminace neodůvodněných povinností podnikatele (zásada snížení byrokratických povinností a zjednodušení postupů) Jednotné podací a informační místo pro podnikatele (zásada komplexnosti služeb státu) Při povolovací proceduře obíhá dokument, nikoliv podnikatel (zásada single window) Elektronizace poskytovaných služeb státu (e-Government) Zefektivnění výkonu veřejných služeb v oblasti podpory podnikání prostřednictvím synergických efektů, úspor veřejných prostředků na administrativu, jednotného managementu sítě, jednotného informačního systému a komplexní zpětné vazby na kvalitu poskytovaných veřejných služeb

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Výsledky pasportizace služeb státu v regionech Na základě pasportu byly identifikovány 3 specifické oblasti: Informační, asistenční a poradenská činnost – pro usnadnění orientace podnikatelů v jejich povinnostech, službách státu, dotačních možnostech, vyhledávání vhodných obchodních partnerů a příležitostí v zahraničí. Povolovací procedury – ve smyslu vydávání různých povolení, certifikátů a licencí povinných při vývozu zboží a také ve smyslu vydávání výpisů z veřejných registrů. Elektronické odbavování požadavků a povinných úkonů podnikatelů vůči státu.

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Aktuální situace roztříštěnosti služeb státu

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Aktuální situace – výsledky dotazníkového šetření

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Aktuální situace – výsledky dotazníkového šetření

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Před a po zavedení sítě one stop shop současná situacenávrh řešení OSS

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Návrh sítě one stop shop Je navrhována síť 13 regionálních one stop shop (OSS) kanceláří v každém krajském městě ČR Bude využito stávajících regionálních kanceláří agentury CzechInvest Vznikne řídící výbor sítě OSS (zastoupení MPO, CzechInvest, Czech Trade, ČEB, EGAP), který bude rozhodovat o koncepčních záležitostech rozvoje sítě a portfoliu poskytovaných služeb

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Návrh integrace informačních, poradenských a asistenčních služeb Síť OSS bude poskytovat jako front office v tuzemsku následující služby státu pro podporu podnikání / exportu: Služby regionálních kanceláří CzechInvest Implementace operačního programu OPPI / OPPIK Konzultační a servisní činnost pro MSP Aftercare služby pro investory a MSP Spolupráce s místními samosprávami na rozvoji podnikatelského prostředí Služby regionálních exportních míst CzechTrade Poradenská činnost a podpora prodeje balíčků pro exportéry, Exportní klub, produkty Klientské zóny Služby státu v oblasti podpory exportu a investic – vazba na zahraniční kanceláře MPO a zastupitelské úřady / interakce prostřednictvím IS SINPRO a

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ provádí ekonomickou diplomacii získává informace o daných regionech a předává je včas síti OSS získává a zadává signály v rámci foresightu zahraniční síť MPO získává informace o exportních příležitostech od zahraniční sítě MPO a provádí foresight zpracovává tyto informace do potřebné struktury strukturovaně a adresně předává získané informace exportérům síť one stop shop zadává své požadavky na informace z teritorií získává relevantní informace včas a v požadované kvalitě exportér Systém zajištění interakce OSS a jednotné zahraniční sítě

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Návrh integrace informačních, poradenských a asistenčních služeb Služby v oblasti státem podporovaného financování a pojišťování vývozu Marketing a základní konzultační činnost pro ČEB Marketing a základní konzultační činnost pro EGAP Služby k využití potenciálu jednotného vnitřního trhu EU Převod části agendy podacích a zprostředkovacích služeb Jednotných kontaktních míst (JKM) zřízených zákonem o volném pohybu služeb Služby týkající se dodržování norem a procedur pro metrologii a státní zkušebnictví při vývozu Zapojení databází ÚNMZ do informační podpory OSS

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Návrh integrace informačních, poradenských a asistenčních služeb Superlegalizace dokumentů potřebných pro vývoz s MZV jednáno o možnosti provádění superlegalizace dokumentů pro podnikatele prostřednictvím sítě OSS Služby ověřovatelských míst Hospodářské komory ČR síť OSS zajistí informační podporu; e-platby za vystavení certifikátu; zhuštění pokrytí sítí ověřovatelských míst; do budoucna elektronizace v jednotném celosvětovém formátu ICC Služby regionálních zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR větší kooperace sítě OSS s regionálními manažery SPD, realizace společných mkt akcí, konzultace a využití kontaktů, zpracování odborných analýz a posudků oboustranně

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Usnadňování obchodu - zefektivnění povolovacích procedur pro exportéry Modernizace licenčního a povolovacího řízení při vývozu projekt ELIS – elektronizované licenční a povolovací řízení LS MPO (prosinec 2012); propojení se základními registry veřejné správy Celní procedury zjednodušení celního řízení (např. elektronizace) – garance GŘ cel Usnadnění vydávání ověřovacích doložek - superlegalizace a apostila zjednodušení procedury, úspora času, přiblížení k firmám Uvažovaná možnost legalizace dokumentů pro podnikatele prostřednictvím sítě OSS

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Elektronizace služeb státu pro podnikatele Modernizace portálu Interaktivní prostředí Formát „jak řešit životní situace“ Přímá editace pracovníky OSS a jednotné zahraniční sítě MPO pro sdílení příležitostí českých firem na zahraničních trzích Propojení portálů veřejné správy a Efektivnější využívání veřejných registrů – návrhy řešení zavedení CzechPOINTů pro podnikatele do kanceláří OSS zjednodušení frekventních činností (např. ohlašování živnosti) prostřednictvím vyřízení na CzechPOINTech – garance MPO a MV ČR využití Jednotného identního prostoru pro přihlašování do informačních systémů pro implementaci operačních programů

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Elektronizace služeb státu pro podnikatele Kooperace aktivit veřejných institucí (sdílení informací o projektech, marketingových akcí, investicích, exportních příležitostech, řešení životních situací) prostřednictvím informačního systému SINPRO Zelená linka pro export Zavedení přístupu „single window“ při řešení požadavků podnikatelů (přístup již uplatňuje např. Licenční správa MPO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji Vám za pozornost.