ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

Elektrostatika.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
COULOMBŮV ZÁKON.
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
11. ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Vlastnosti elektrického náboje
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
FYZIKA 2.B 4. hodina.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.08 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: říjen Ročník: 3. ročník – čtyřleté gymnázium, 7. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhElektrický náboj a elektrické pole Materiál slouží k zopakování elektrostatického pole. Materiál je vhodný pro vysvětlení elektrostatického pole a jeho využití v praxi. Učivo je ověřeno příkladem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrostatické pole pole kolem nepohybujícího se elektrického náboje speciální případ stacionárního elektrického pole elektrostatické jevy známy od starověku v 6. st. před n. l. Thales pozoroval přitažlivé síly vznikající třením jantaru, který přitahoval kousky slámy (elektron řecký název pro jantar) elektrické vlastnosti souvisí se stavbou atomů [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrický náboj elektrický náboj fyzikální skalární veličina Q (jednotka Coulomb - C) stav elektricky nabitých těles nebo částic vlastnosti el. náboje: neexistuje sám o sobě, je vázán na látku kladný a záporný dělitelný na menší části (nejmenší elementární náboj e = 1, C) lze ho přemisťovat (vodič x izolant) platí pro něj zákon zachování el. náboje

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Coulombův zákon vyslovil jej v roce 1784 francouzský fyzik Ch. A. Coulomb popisuje silové působení mezi dvěma bodovými náboji [2][2] permitivita vakua ve vakuu v látkovém prostředí relativní permitivitapermitivita prostředí

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklad na Coulombův zákon Určete elektrickou sílu, kterou se sebe působí dvě malé kuličky nesoucí náboje -30 nC a 20 nC vzdálených od sebe 5 cm, jesliže jsou umístěny a) ve vakuu b) ve vodě Dvě malé kuličky na sebe působí přitažlivými silami ve vakuu o velikosti 2,15 mN a ve vodě 26,3 μN.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrostatické pole v praxi zachycování popílku v komínech elektrostatické nanášení barev a naprašování tisk na laserové tiskárně kopírování na kopírce elektrostatické čištění rud

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Triboelektrická řada při tření některých dvojic vybraných materiálů o sebe dochází k jejich zelektrování (některé materiály se nabíjí kladně, protože se z nich uvolňují elektrony, když je třeme jiným předmětem, jiné materiály se zase snadno nabíjejí záporně, protože elektrony přijímají) Coehnovo pravidlo: Při tření dvou izolantů je povrch izolantu s větší permitivitou zelektrován kladně a povrch izolantu s menší permitivitou záporně. každá z látek v triboelektrické řadě se zelektruje kladně, je-li třena látkou, která je za ní v řadě. + (kladný náboj) vzduch - lidská kůže - králičí srst - sklo - lidské vlasy – nylon – vlna – hedvábí – hliník – papír – bavlna – ocel – dřevo - tvrdá guma - nikl, měď - mosaz, stříbro - zlato, platina - acetátová vlákna (umělé hedvábí) – polyester - přilnavá folie – polyetylen – PVC – silikon – teflon (záporný náboj) -

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura [ 1 ] ADRIAN PINGSTONE. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [ 2 ] NICKE L. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [ 3 ] SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN