Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FYZIKA 2.B 4. hodina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FYZIKA 2.B 4. hodina."— Transkript prezentace:

1 FYZIKA 2.B 4. hodina

2 Magnety a magnetické pole
Druhy magnetů podle použitého materiálu : • Přírodní - nerost Magnetit ( Magnetovec), ruda železa z magnetickými vlastnostmi. • Uměle vyrobené magnety z feromagnetických látek nebo neodymu.

3 Druhy látek podle magnetických vlastností : • Diamagnetické látky – mírně zeslabují magnetické pole ( zlato, měď, rtuť…….) • Paramagnetické látky – mírně zesilují magnetické pole ( sodík, draslík, hliník….) • Feromagnetické látky – zesilují magnetické pole, snadno dochází jejich magnetování a magnetické pole v nich zůstává.

4 Magneticky měkká ocel – dojde k zmagnetování látky, ale po oddálení magnetu magnetické vlastnosti opět zmizí. Magneticky tvrdá ocel – po zmagnetování si látka uchová magnetické vlastnosti i po oddálení vnějšího magnetického pole. Magnetizace látky – vnějším magnetickým polem lze uspořádat v látce oblastí ve směru magnetického pole.

5

6 POZOR Feromagnetismus se projevuje jen tehdy, když je látka v krystalickém stavu. Pro každou feromagnetickou látku existuje teplota, za kterou látka ztrácí svoje magnetické vlastnosti ( Curieova teplota). Například pro železo je tato teplota 768 °C , pro oxid železitý 622°C.

7 Magnetické pole znázorňujeme pomocí indukčních čar
Magnetické pole znázorňujeme pomocí indukčních čar. Pokud vložíme do magnetického pole magnetku, potom směr indukční čáry je shodný se směrem magnetky od J k S.

8

9 Elektrické vlastnosti látek
Elektrický náboj je kladný, nebo záporný. Jednotkou elektrického náboje je coulomb ( značíme C). Nositelem elektrických nábojů jsou elektrony a protony. Nejmenším elektrickým nábojem, který již nelze dále dělit je elementární náboj e. e přibližně 1, C

10 Vodič - obsahuje volné náboje
Vodič - obsahuje volné náboje. Pokud takový to vodič vložíme do elektrického pole, dojde k pohybu volných elektronů ( pro kovový vodič). Jedna strana vodiče se tak nabíjí záporně a opačná kladně. – elektrostatická indukce. Izolant - nemá volné náboje. V izolantu vzniknou vzájemně vázané skupiny nábojů (+-). Ty jsou uspořádány podle směru elektrického pole. Na opačných koncích izolantu jsou rozdílné náboje – polarizace izolantu.


Stáhnout ppt "FYZIKA 2.B 4. hodina."

Podobné prezentace


Reklamy Google