Technická mechanika – Čepové tření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU SMYKOVÉ TŘENÍ
Smykové tření, valivý odpor
Fyzika - mechanika.
PRINCIP, ÚČEL, ROZDĚLENÍ A POUŽITÍ
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_715.
Čepy Tomasz Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomasz Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1Vypracoval: Mgr. Drapák Stanislav TeorieZadání úlohyŘešení úlohy Technologické cvičení 01.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Informatika – Datové sítě
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Matematika Kulová vrstva, kulový pás
Fyzika – Asynchronní elektromotor
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Technická mechanika – diferenciál
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Test Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Inf Princip streamování videa a hudby
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Technické prostředky v požární ochraně
STATIKA TĚLES Název školy
Matematika Vzájemná poloha přímek a rovin
PICTURES FOR DESCRIPTION
Fyzika – Zesilovač.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Čepy Tomasz Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomasz Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Technické prostředky v požární ochraně
Inf Barevné ladění dokumentů
Informatika – Funkce KDYŽ
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
Technologie – Lícování II
Fyzika – Jaderná elektrárna
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Inf Formáty grafických souborů
Technická mechanika – Skládání sil
Technické prostředky v požární ochraně
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Technická mechanika – Převody
Matematika Parabola.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Technické prostředky v požární ochraně
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Fyzika – Usměrňovače.
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
Matematika Funkce - opakování
Fyzika – Zvuk.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Technická mechanika – Čepové tření

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 05_03_32_INOVACE_15

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Čepové tření Předmět: Technická mechanika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Výpočet tření v čepech. Klíčová slova: Radiální, axiální a vybraný čep, moment čepového tření, součinitel čepového tření. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Čepové tření Různé části otočného mechanismu spojujeme čepem. Ve stykové ploše mezi čepem a mechanismem vzniká tření, jenž působí proti směru pohybu. Obr.1. - čep

Radiální a axiální čep Podle působení síly na čep rozlišujeme čepy Radiální a Axiální. Působí-li síla kolmo k ose otáčení – radiální Působí-li síla v ose otáčení – axiální Obr. 2 – čep radiální a axiální

Čepy radiální Uvažujme uložení čepu ve volné pánvi u něhož dochází ke styku v přímce. Při otáčení se čep posune a tím se také posune působiště vzájemného působení Obr. 3 – radiální čep v klidu a v rotaci

Výpočet momentu čepového tření 𝑀 č =𝑄.𝑞; 𝑞=𝑟.𝑠𝑖𝑛𝜑 𝑀 č =𝑄.𝑟.𝑠𝑖𝑛𝜑 = 𝑓 č - součinitel čepového tření 𝑀 č =𝑄.𝑟. 𝑓 č

Součinitele čepového tření Suché tření – nezaběhaný čep - 𝑓 č =1,5𝑓 – zaběhaný čep - 𝑓 č =1,25𝑓 Polosuché tření – 𝑓 č =0,1 𝑎ž 0,01 Kapalinové tření – 𝑓 č =0,01 𝑎ž 0,001

Čepy axiální U těchto čepů se kolmý tlak rozloží rovnoměrně po styčné ploše. Obr. 4 – čep nezaběhaný a zaběhaný

Výpočet momentu axiálního čepového tření 𝑀 č = ∆ 𝑀 č = ∆ 𝐹 𝑛 .𝑓. 2 3 𝑟= 2 3 𝑟.𝑓. ∆ 𝐹 𝑛 a odtud dostáváme 𝑀 č = 𝑟 2 .𝑓.𝑄

Čep axiální vybraný Aby nedošlo při velkém zatížení k porušení materiálu vysoustruží se střed čepu. Obr. 5 – vybraný čep

Moment čepového tření vybraného čepu 𝑀 č = 𝑟 𝑠 .𝑓.𝑄 𝑟 𝑠 = 𝑟 1 + 𝑟 2 2

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 - AUTOR NEUVEDEN. zaměřovač [online]. [cit. 7.5.2013]. Dostupný na WWW: http://zamerovac.cz/ Obr. 2,3,4,5 - SALABA, Stanislav; MATĚNA, Antonín. Mechanika I. Praha: SNTL, 1977, ISBN 5462. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.